19.1 C
Bacau

Începe seria de filme KineDok powered by One World Romania, la Comănești.

De stiut!

Eveniment organizat în colaborare cu Centrul ,,Europe Direct” Comănești

Vineri, 08 aprilie începe KineDok powered by One World Romania ediția a-2a la Comănești, cu filmul „Miss Roma la școală”. Filmul prezintă povestea a trei fete rrome curajoase ce sunt umărite în încercarea lor de a face față provocărilor vieții de liceu. Ele trebuie să jongleze cu temele, Facebook-ul, examenele de final de an și viața amoroasă. Cum restul colegelor lor rrome au copii și nu e nimeni care să le ofere un alt exemplu, ele încearcă să-si urmeze visul până la capăt.

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost inițiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreuna cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croația și România). În 2015 au fost organizate 219 proiecții în 25 de locații din 18 orașe din România.
În 2016, s-au alăturat programului alte două țări (Polonia și Norvegia) În cadrul celei de a doua ediții 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 25 de locații din 22 de orașe din România.

aaa

Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok powered by One World Romania aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine. KineDok este un nou fel de comunitate internaţională, un club de film unic şi o platformă de distribuţie alternativă care reuneşte fanii şi realizatorii de documentare creative. 

Mesajul principal al KineDok : oamenii aceştia, problemele acestea, genul acesta, locurile acestea şi ţările acestea nu trebuie trecute cu vederea!

Centrul ,,Europe Direct” Comănești, vă invită la Centrul 5, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 7, să vizionați o serie de 9 filme după următorul program:
08.04.2016 17:00 Miss Roma la Școală
13.05.2016 17:00 Toto și surorile lui
10.06.2016 17:00 Mame și fiice și o lume nouă
08.07.2016 17:00 America
12.08.2016 17:00 Bear Island
09.09.2016 17:00 Căminul meu
14.10.2016 17:00 Tatăl meu bancherul
11.11.2016 17:00 Frați de cântec
09.12.2016 17:00 Roboțelul de Aur
Despre filmele din programul KineDok aici: http://kinedok.net/films?localearo
Organizator local: Centrul ,,Europe Direct” Comănești
Organizator național: Asociația One World Romania
Online: http: ww.kinedok.net A oneworld.ro
Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia)
Cu sprijinul: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene
Partener digital: Canopy

Scurtă prezentare a filmelor ce rulează la Comănești

Amerika
AmericaBára, de origine ceho-canadiană, și muzicianul Honza își propun să exploreze zonele rurale din Cehia. În călătoria lor prin păduri dense, câmpii însorite și clar de lună cei doi hoinăresc prin comunitatea de vagabondaj cehoslovacă.
Bára este fiica unor imigranți cehi care trăiesc în Canada. Ea s-a întors în Republica Cehă pentru a cunoaște țara de origine a părinților ei. Honza este un cântăreț și chitarist din Praga care visează să ajungă la New York și să calce pe urmele lui Bob Dylan. Filmul urmărește drumul lor spre libertate, plin de fantezie, și este plasat pe fondul cadrelor cu păduri, focuri de tabără și sub cerul liber. La o sută de ani de la înființarea primelor tabere în pădurile Bohemiei, Bára and Honza și-au propus să facă o drumeție în aceste locuri, regizându-și propria evadare într-o Americă imaginară, o evadare inspirată din subcultura de vagabondaj cehoslovacă, o mișcare care imita un Vest Sălbatic idealizat. Călătoria lui Bára and Honza se transformă într-o poveste universală despre prietenie, muzică și idealul libertății. Urmând tradiția “pretend America” din Cehoslovacia comunistă, cei doi ajung într-un loc în care se pot simți liberi, în care amerindienii prosperă în continuare și bizonii cutreieră preeria.
Titlu (original): Amerika
Titlu (română): America
Durată: 70
Regizor: Jan Foukal
Anul: 2015
Producător: Ondřej Zima
Companie producătoare: Evolution Films
Distribuție: HBO Europe

Bear Island

Trei frați își urmează visul și ajung pe Bear Island pentru a se bucura de valurile pe care nimeni nu a mai făcut surf vreodată.
După ce am făcut documentarul și seria web “La nord de soare” în 2011, am fost mai mult decât pregătit pentru o nouă aventură. De data aceasta e vorba despre mine și frații mei, Markus și Håkon. Am dorit să ajungem la valuri și la o natură neexplorate și locul care ne-a tentat și provocat a fost Bear Island, la sud de Svalbard. Această expediție a fost extremă, dar pentru noi a fost important să ne concentrăm asupra vieții pe care poți să o trăiești frumos în armonie cu natura. Am vrut să urmărim un vis. Să explorăm insula și pe noi înșine ca trei frați. Știam că vom găsi valuri acolo, iar acesta era un loc în care puțini au ajuns, sau chiar nimeni. Surful ne-a fost motivația principală, dar era și o ocazie să ne trezim în fiecare dimineață și să facem ce ne dorim. Iar într-un loc ca acela vremea decide programul. Am petrecut trei luni pe insulă. Făceam mult sport și eram plini de adrenalină, dar, mai important decât atât, am surprins gândurile și întâlnirile cu noi înșine și cu natura.
Titlu (original): Bjørnøya
Titlu (română): Bear Island
Durată: 82
Regizor: Inge Wegge
Anul: 2014
Producător: Ander Graham, Inge Wegge
Companie producătoare: Turbin film Wegge Film; Distribuție: Turbin film

Frați de cântec

Un interpret de muzică folk se recuperează după un accident de mașină aproape mortal. Între timp, compune un cover pentru un pop icon proaspăt ieșit de la dezintoxicare, inserând un motiv al unei trupe românești de muzică folk.
Quimby este o cunoscută formație de rock alternativ din Ungaria. În 2003, aceasta a luat o pauză când Tibor Kiss, solistul și textierul trupei, a stat la dezintoxicare mai bine de un an. După ce și-a revenit, Kiss a compus una dintre cele mai emblematice melodii ale trupei, ,,Broken Glass Paradise”, despre experiențele sale din timpul dezintoxicării. Piesa nu a devenit însă un succes imediat. Câțiva ani mai târziu, Csík Band a decis să facă un cover, făcând melodia mai populară decât și-ar fi putut închipui cineva. János Csík și-a înființat formația în 1988, iar astăzi aceasta este una dintre cele mai cunoscute formații de muzică folk din Ungaria. Cheia succesului lor este că au creat un stil nou: fac cover-uri pop folosind instrumente și motive folk. Au dat lovitura odată cu cover-ul după ,,Broken Glass Paradise”, care a fost ascultat de peste 15 milioane de oameni. Cei care nu cunosc versiunea originală cred că melodia se inspiră dintr-un cântec popular. Csík Band au introdus în melodie un motiv cunoscut în regiunea Sâmboieni din Transilvania. Trupa de muzică folk care a folosit acest motiv trăiește într-un colț uitat de lume și este formată din familiile Varga și Rostas, în care atât cei doi tați vârstnici cât și copiii cântau împreună. Familia Varga are și ea rădăcini ungurești și interpretează o muzică aparte în care este îmbinată tradiția ungurească cu cea românească. Însă, recent, forța care unea trupa a dispărut: Varga László a murit. Restul membrilor formației sunt în continuare profund afectați de această pierdere și încearcă să găsească o cale de a continua fără el.
Amândouă formațiile – atât Quimby cât și Csik – se află la o răscruce, iar poveștile lor se unesc în acest cântec emblematic.
Titlu (original): Engedem, hadd menjen
Titlu (română): Frați de cântec
Durată: 77
Regizor: Balázs Lévai
Limbă originală: Română, maghiară
Anul: 2015
Țara: România, Ungaria
Producător: Julianna Ugrin
Companie producătoare: Éclipse Film Éclipse Film

Căminul meu

O femeie, doi soți, patru copii, șapte porci și o turmă de capre supraviețuiesc în ultima fermă din partea modernă a Kiev-ului, apărându-și căminul și stilul de viață în Ucraina contemporană.
,,Căminul meu” este o poveste despre o familie neobișnuită din Kiev care luptă împotriva injustiției imobiliare. Natașa, capul familiei, încearcă să salveze ferma familiei, care este în prezent înconjurată de cartiere moderne. Mai mult, ea trebuie să aibă grijă de cei patru copii, de cei doi soți și de mica turmă de capre neastâmpărate.
În comparație cu alte state aflate în tranziție, programul de privatizare al Ucrainei s-a dezvoltat relativ târziu. Au existat câteva țări care au trecut prin privatizare la începutul anilor i90, îndeosebi Republica Cehă și Federația Rusă, care au recurs la o privatizare în masă sau la sisteme pe bază de voucher. Implementarea în Ucraina a unei reforme economice la scară largă a creat nevoia pentru o reformă agrară care nu a fost încă finalizată.
În ultimii câțiva ani au fost construite numeroase case prefabricate în cartierul Pozniaki din Kiev. Foștii locuitori, care trăiseră ca la țară decenii întregi, au fost evacuați sau relocați în apartamente noi. Familia Jurchenko a fost singura care și-a apărat casa în fața companiilor imobiliare. Cartea funciară nu a semnat încă documentele, iar familia luptă în continuare pentru pământul pe care trăiesc de 70 de ani. Ei sunt ultimii care ar putea beneficia de o compensație adecvată, însă riscă să fie evacuați oricând.
Mama Natașa este simbolul luptei pentru drepturile familiei. Ea invită alți oameni să locuiască cu ei. Li se alătură un preot, care hrănește animalele, un avocat care îi ajută la procese, precum și alți chiriași, care participă la muncile agricole. Familia ei o susține, însă nu fiecare membru îi împărtășește țelul. Contrastul principal pare să fie între mamă și mezina familiei, Katia. Katia vrea să plece din Ucraina și să-și înființeze propria ei companie. Dar Natașa vrea ca aceasta să aibă grijă de părinți când ajung la bătrânețe. Katia încearcă să scape de situație și, pentru moment, pare că a găsit un răspuns în Martorii lui Iehova. Unul dintre cei doi soți ai Natașei, Slava, și-ar dori să se mute într-un apartament și să locuiască doar cu Natașa. Nu se simte confortabil împărțind aceeași casă cu celălalt soț și cu copiii. Fiica cea mare nu a suportat presiunii și a părăsit familia. În prezent își construiește noua ei casă la 12 km de fermă.
Cu toții vor să-și atingă scopul, dar viața presupune compromisuri. Lupta împotriva sistemului ucrainian corupt este un efort eroic al Natașei, dar ea rămâne în principal mama celor patru copii ai săi. Într-o zi casa lor este arsă. Merită să rămână acolo și să continue lupta?
Titlu (original): Jáma
Titlu (română): Căminul meu
Durată: 84
Regizor: Jiří Stejskal
Anul: 2014
Producător: Pavla Kubečková, Tomáš Hrubý
Companie producătoare: nutprodukce
Distribuție: nutprodukce

Tatăl meu, bancherul

O regizoare în căutarea tatălui ei care, imediat după căderea URSS-ului, se bucură de un succes rapid, dar care apoi dispare subit. Acum, optsprezece ani mai târziu, Interpolul îl găsește într-un azil psihiatric din Malaezia…
Bancherul Boriss Osipovs se bucură de un succes rapid imediat după căderea URSS-ului, dar părăsește Letonia pentru a evita să fie arestat pentru operațiuni ilegale. Cincisprezece ani mai târziu, familia lui primește o fotografie de la Interpol a unui domn în vârstă cu același nume, care trăiește într-un azil psihiatric din Malaezia. Să fie el? În ciuda rezervelor familiei sale, fiica lui, regizoarea de documentare Ieva Ozolina, începe o investigație pentru a afla adevărul despre bărbatul din fotografie. ,,Tatăl meu, bancherul” este o poveste emoționantă despre un bărbat care se pierde în vremuri de schimbare… și despre fiica lui care speră să îl găsească.
Titlu (original): Mans tēvs baņķieris
Titlu (română): Tatăl meu, bancherul
Durată: 68
Regizor: Ieva Ozolina
Anul: 2015
Producător: Gints Grube
Companie producătoare: Mistrus Media
Distribuție: Mistrus Media

Roboțelul de Aur

Povestea Steluței, o boxeriță de 32 de ani care și-a petrecut copilăria în case de copii și pe stradă și care a ajuns campioană europeană și mondială.
Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani , multiplă campioană europeană și mondială, se pregătește pentru ultimul mare campionat din cariera sa sportivă. Speră ca acest ultim câștig îi va aduce lucrul pe care nu l-a avut niciodată, o casă. Steluța Duță a fost abandonată la naștere, a trăit o viață violentă în casele de copii din regimul Ceaușescu, dupa dată afară la vârsta de 16 ani pentru ca era considerată un copil problemă. Astfel Steluța a trăit în derivă și disperare până la vârsta de 20 de ani, când a fost descoperită de antrenorul și părintele său adoptiv, Constantin Vocilaș.
În timp ce se pregătește pentru campionatul european, Stelauța decide să se împace cu trecutul său. Merge să își întâlnească familia biologică pentru care nu poate simți nimic decât milă și dispreț, îi revede pe cei mai buni prieteni ai copilăriei, prieteni care sunt marcați și ei de experiența instituționalizării. Istoricul de neglijare și violență face un tablou sumbru al viețeii Steluței și al prietenilor săi, nici unul neputând trece peste privarea de afecțiune de care au avut parte, nici unul nu poate avea o viață stabilă. Cariera de boxeriță pare o scăpare pentru Steluța, realitatea o contrazice, boxul fiind o expresie a violenței, un demers sisfic în care Steluța este angrenată fără perspective adevărate.
În timp ce mijloacele mediatice capitalizează pe povestea Steluței amăgind-o cu promisiune de recompense fabuloase, ea merge înainte cu antrenamentele foarte dure. Antrenorul Voicilași îi este aproape asigurandu-se că Steluța este capabilă să câștige din nou medalia de aur.
Titlu (original): Roboțelul de aur
Titlu (română): Roboțelul de Aur
Durată: 73
Regizor: Mihai Dragolea, Radu Constantin Mocanu
Limbă originală: română
Anul: 2015
Țara: România
Producător: Mihai Dragolea
Companie producătoare: Vagabond Films
Distribuție: Vagabond Films

Miss Roma la școală

În fiecare vară, o mână de fete rrome curajoase se înscriu într-un concurs de frumusețe pentru a obține titlul de Miss Roma. Dar dacă visul lor nu este să primească o cerere în căsătorie, ci să meargă la liceu și să obțină o diplomă?
În timpul celor patru ani de filmări, cele trei fete sunt urmărite în încercarea lor de a face față provocărilor vieții de liceu. Ele trebuie să jongleze cu temele, Facebook-ul, examenele de final de an și viața amoroasă. Cum restul colegelor lor rrome au copii și nu e nimeni care să le ofere un alt exemplu, își vor urma ele visul până la capăt? Le așteaptă multe provocări.
Titlu (română): Miss Roma la școală
Durată: 82
Regizor: Vesna Cudic
Limbă originală: Croată
Anul: 2015
Țara: Croația
Producător: Siniša Juričić
Companie producătoare: Nukleus Film
Distribuție: Nukleus Film

Toto și surorile lui

Multi-premiatul documentar spune povestea lui Toto (10) și a surorilor sale adolescente care, cu o mamă la închisoare, trebuie să se descurce pe cont propriu.
După „Lumea lui Ion. B.” – documentarul său observațional cu care a câștigat un premiu Emmy, Alexander Nanau ne aduce incredibila poveste de familie a lui Toto (10 ani) și a surorilor lui, Ana (17) și Andreea (15). În timp ce mama lui e la închisoare, Toto învață cu pasiune să danseze, să citească și să scrie, în timp ce surorile lui încearcă să țină familia unită într-o lume care a uitat de mult ce înseamnă inocența copilăriei. Ce se întâmplă când descoperim că putem să ducem o viață mai bună decât pot să ne ofere părinții noștri?
Titlu (original): Toto şi surorile lui
Titlu (română): Toto și surorile lui
Durată: 93
Regizor: Alexander Nanau
Limbă originală: română
Anul: 2014
Țara: România
Producător: Valeriu Nicolae, Alexander Nanau, Catalin Mitulescu
Companie producătoare: Strada Film
Distribuție: HBO Europe

Mame și fiice și O lume nouă

Două documentare scurte realizate de studenți explorează subiectul delicat al conviețuirii a patru generații de femei și al vieții unei femei singure, instabile mintal care trăiește într-o casă în paragină.
,,O lume nouă” este o dramă despre o femeie singură care locuiește într-o casă pustie și care este înconjurată de propria ei tulburare psihologică. Își pierde bunurile, precum și speranța de a se întoarce la o viață normală. Singurii oameni care o țin conectată la lumea exterioară sunt fostul ei prieten, Laco, care încearcă să se reîmprietenească cu ea, și verișoara ei. Oare le pasă în mod sincer de Anna sau râvnesc la averea ei? Ce se va întâmpla cu Anna și cu casa ei în paragină?
,,Mame și fiice” este un scurt documentar despre o familie formată din 3 femei și o fată, care trăiesc singure într-un mic sat din nordul Slovaciei. La un moment dat, viețile lor au luat o întorsătură complicată, ajungând să trăiască fără bărbați, fiind văduve sau divorțate. Filmul portretizează viața de zi cu zi a acestor patru femei, toate mame și fiice; ele se cunosc foarte bine, se iubesc, dar, într-un fel, poate că se și urăsc reciproc. Nu doar caracteristicile lor personale, ci și traseele lor în viață sunt asemănătoare, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă destinul poate fi și el moștenit de la părinți. Această întrebare o privește și pe cea mai tânără dintre ele, o fată de 9 ani pe nume Natálka: va merge ea oare pe urmele mamei, bunicii și străbunicii ei sau va reuși să scape din acest tipar?
Titlu (original): Matky a dcéry A Nový svet; Titlu (română): Mame și fiice și O lume nouă;
Durată: 26A29; Regizor: Ivana Hucíková, Tereza Michalová; Anul: 2015; Companie producătoare: VŠMU, Distribuție: VŠMU
(Sursa: kinedok.net; Centrul ,,Europe Direct” Comănești)

Text adaptat și actualizat de Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri