26.1 C
Bacau

Început de an școlar și pentru minorii delincvenți de la Târgu-Ocna

De stiut!

La sediul Centrului Educativ Târgu-Ocna a avut loc luni, 15 septembrie a.c., festivitatea de deschidere a anului şcolar 2014 – 2015, pentru persoanele internate, aflate în custodia instituției penitenciare.

Cu această ocazie au fost prezentate cadrele didactice care vor asigura instruirea şcolară a celor 55 de persoane internate, înscrise în acest an şcolar. Astfel, din cei 55 de tineri, 7 vor studia la ciclul primar (clasele I – IV), 41 în ciclul gimnazial (clasele V – VIII), iar 7 dintre ei au fost înscrişi la Liceul Tehnologic Târgu-Ocna (clasele a IX-a şi a X-a).

,,Activitatea de şcolarizare reprezintă una dintre posibilităţile de ocupare a timpului liber în mod util şi constructiv. Prin implicarea persoanelor internate în aceste activităţi valorizatoare, se urmăreşte scoaterea lor din starea de inadaptabilitate psihologică şi socio-culturală şi apropierea de un mediu natural, original şi sănătos, care asigură condiţii cât mai apropiate de un mediu social normal. Toate acestea contribuie la optimizarea stării de spirit precum şi la dezvoltarea unor competenţe educaţionale de bază care vor contribui la dezvoltarea individuală şi vor facilita reintegrarea socială a tinerilor custodiaţi de Centrul Educativ Târgu-Ocna”, a declarat comisar șef de penitenciare Dumitru-Cezărică Mărcuță, directorul centrului.

Cu puțin timp înainte de începerea școlii (în perioada 8 – 13 septembrie), 10 persoane internate în Centrul Educativ Târgu-Ocna au participat la tabăra organizată de Asociaţia Precept Ministries pentru Europa de Răsărit, în localitatea Surduc, jud. Timiş, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

La această tabără au participat, de asemenea, şi persoane internate în Centrul Educativ Buziaș. Participanții au desfăşurat în cadrul taberei, activităţi moral religioase, concursuri sportive, activităţi recreative şi activităţi administrativ-gospodăreşti, transportul acestora fiind asigurat de către fiecare centru, partenerii asigurând cazarea şi masa.

,,Obiectivul întâlnirii l-a constituit însuşirea unor cunoştinţe şi a unui comportament prosocial, conştientizarea de către persoanele internate a faptului că pot opta pentru diverse modalităţi de petrecere a timpului liber, recompensarea celor cu un comportament adecvat şi rezultate bune la învăţătură, toate acestea având o reală importanţă în reinserţia lor psiho-socială”, a precizat subcomisar de penitenciare Nicoleta Triandafil, purtătorul de cuvânt al Centrului Educativ Târgu-Ocna.

Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri