.

Guta și vertijul: Impactul...

Guta și vertijul sunt două afecțiuni medicale distincte, dar ambele pot afecta semnificativ...

Cum să gestionezi tulburările...

Tulburările digestive sunt o problemă comună care afectează mulți oameni, influențând negativ calitatea...

Ce este și cum...

O pompă submersibilă este un dispozitiv care are un motor închis ermetic cuplat...

De ce să-ți cumperi...

În ultimii ani, piața auto second hand a devenit din ce în ce...
AcasăOrasulInedit: Unul dintre...

Inedit: Unul dintre cei mai faimoși violoniști ai lumii, dar și marea vedetă a autoturismelor românești, au poposit la Târgu-Ocna

O locație ce te îmbie să-i calci pragul: ,,Casa Cățelușei Napoka”, din orașul-stațiune Târgu-Ocna… Un ambient plăcut, în care te simți ca acasă, sau îți dorești deodată să te muți, în încercarea de a te desprinde pentru câteva clipe sau chiar zile, de rutina cotidiană…

Patronul acesteia, Victoraș Eugen Bodea, este nu doar o gazdă primitoare, ci și un om sufletist (căci nu degeaba pensiunea poartă numele cățelușei sale), un pasionat de frumos, unul dintre cei mai buni manageri de turism din zonă, foarte activ în domeniu, mai ales când vine vorba de promovarea imaginii orașului în care domiciliază, deși este constănțean la origini.

Și ca o convingere a veridicității celor afirmate, rămâne impresia pe care acesta și întreaga echipă a unității pe care o manageriază au produs-o asupra oaspeților pe care i-au găzduit de-a lungul anilor.
Și ce oaspeți… Printre aceștia, celebrul violonist român Remus Azoiței*, muzicianul care a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu alături de pianistul Eduard Stan.

Aflat în drum spre Brașov, iar apoi spre Sinaia, acolo unde va participa în calitate de invitat de onoare la concertul susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale cu prilejul sărbătorii naționale de 10 mai, Ziua Regalității, domnia sa este însoțit de câțiva buni prieteni, unul dintre aceștia fiind suceveanul Dănuț Crainiciuc, cunoscut colecționar, restaurator și proprietar de Dacii 1300. În 2013, acesta a fost declarat de ,,Retromobil Club România” drept posesorul celei mai vechi Dacii 1300 din ţară, după ce a transformat-o dintr-o rablă pe GPL pregătită pentru REMAT, într-o mașină de paradă, în fapt, o binemeritată recunoaştere a valorii maşinilor sale, toate cele zece provenind din primii ani de fabricaţie, respectiv 1969 – 1978.

Numită și ,,Coana Mare” (anul acesta a împlinit 47 de ani), piesa de rezistenţă rămâne Dacia 1300 din primul an de fabricaţie, autoturismul cu seria 00002, cea cu care, în vara anului 2012, suceveanul a făcut un tur de 7.000 de kilometri în Europa, tur care l-a făcut cunoscut în toată România şi nu numai.
,,Cu maestrul Remus Azoiței m-am cunoscut pe forumul `Dacia Club`, el însuși un pasionat de autoturisme, proprietar al unui Renault 12 TS cu volan pe dreapta, o copie fidelă din 1971 a Daciei 1300, mașină pe care am restaurat-o integral și care a devenit ulterior `cel mai frumos Renault 12 din Marea Britanie`. De altfel, aceasta a fost una dintre cele mai apreciate mașini de la cel mai mare show de automobile clasice din Regatul Unit, drept pentru care a și fost selectată în standul vedetă al expoziţiei, tronând alături de un Ferrari de 2,5 milioane de euro!”, a spus Dănuț Crainiciuc.
Două dintre cele zece Dacii 1300 ale sale, între care și ,,Coana Mare”, au staționat în curtea pensiunii lui Victoraș Bodea, flancate de bijuteria lui Remus Azoiței, faimosul Renault 12 TS, toate pregătite pentru ședința foto, dar și pentru participarea de astăzi, 7 mai, la ,,Întâlnirea Dacia Clasic”, din Piața Sfatului – Brașov, eveniment care va reuni 50 de automobile cu vârste de până la 47 de ani, în stare perfectă de funcționare, scopul unei astfel de manifestări fiind salvarea cât mai multor automobile produse în țara noastră.

Cele trei mașini au putut fi admirate de vizitatorii invitați de patronul pensiunii, care mai apoi s-au întreținut cu proprietarii lor, ca și cu maestrul Azoiței, care în pauza unei sesiuni de fotografii și autografe a ținut să precizeze: ,,Domnilor, am înnoptat la Victoraș Bodea, la `Casa Cățelușei Napoka`, în drum spre Sinaia. Nu vă pot descrie ce om deosebit e Victoraș, ne-am simțit ca în rai… Momente de neuitat, dacă puteți, mergeți neapărat, pentru că veți rămâne cu amintiri pe viață”.

* Numit de către revista britanică ,,The Strad” ca ,,un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music. De-a lungul timpului, artistul a beneficiat şi de îndrumarea unor personalităţi violonistice marcante precum Bujor Prelipcean, Mihai Constantinescu, Zakhar Bron sau Ivry Gitlis.

Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase cum ar fi Carnegie Hall in New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemeni în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander, între altele. A colaborat cu artişti renumiţi printre care se numără Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, sau cvartetul de coarde Voces.

Remus Azoiţei a fost solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre la Berlin, Orchestre Nationale de Belgique la Bruxelles, sau Orchestre Philarmonique de Radio France la Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu, între multe altele. Pe lângă acestea, el a susţinut un mare număr de apariţii camerale în lume, printre care şi un turneu de 15 concerte in jurul Europei, Washington DC şi NewYork alături de pianistul Eduard Stan, în 2009. Acest turneu, realizat cu sprijinul ICR, a prezentat lucrări de Brahms şi Enescu pentru vioară si pian, bucurându-se de un răsunet puternic în presa internaţională. După debutul său în capitala americană, ziarul ,,Washington Post”  notează: ,,Azoiţei cântă cu sensibilitate melodică fluentă şi tehnică strălucitoare”.

Laureat al concursurilor internaţionale de la Bucureşti, Milano, Weimar, Tokyo şi Auckland, Remus Azoiţei a înregistrat in 2001 concertul de vioară de Ceaikovski alături de Orchestra Naţională Radio sub bagheta lui Horia Andreescu, înregistrare ce a intrat în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române. În 2005, el a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio si televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. Cu ocazia debutului său la celebra Wigmore Hall din Londra, ziarul ,,Sunday Express” scria că ,,a cântat un concert de neuitat în faţa unei săli Wigmore arhipline şi a ridicat publicul în picioare. Iată un muzician excepţional”.

În 2005 a fost decorat de către Presedintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural. Remus Azoitei a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu alături de pianistul Eduard Stan. Realizată în 2 CD-uri de casa de discuri Hänssler din Germania, această integrală s-a bucurat de cele mai entuziaste cronici în publicaţiile de specialitate de pe mapamond. Comentând pe marginea acestei realizari, revista britanică ,,The Strad” spune ca ,,Azoiţei are toate atuurile: sesibilitate marcantă, dulceaţă a sunetului (dar nu dulceag) şi o paletă coloristică şi dinamică imensă”, pe când publicaţia ,,Gramophone” descrie ,,Stilul rafinat si vibrant al lui Remus Azoiţei… un interpret distinct care combină temperament, măiestrie şi eleganţă a execuţiei într-un mod foarte special”. Pentru această înregistrare el a folosit celebra vioară Stradivari ,,Maurin” din 1718, cedată lui pentru acest proiect de către Academia de Muzică din Londra.

În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind de asemeni cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. În 2007, el a pus bazele Societăţii Enescu din Londra, fiind unul din membrii fondatori precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o ocupă în continuare. Remus Azoiţei cântă la o vioara Niccolo Gagliano făcută în anul 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra. El este stabilit la Londra din anul 2000, unde locuieşte împreună cu soţia Antonia şi cei doi băieţi Gabriel şi Lucian.

(Sursa: www.remusazoitei.com – Biografie; http://www.tgocna.ro/)
Romulus Dan BUSNEA

P. S. Mai multe fotografii puteți vizualiza pe site-ul www.turism-bacau.ro