Inedită expoziție de ,,Chipuri și icoane de pe Valea Trotușului”, la Muzeul Național al Satului din București

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în colaborare cu Centrul „Europe Direct Comăneşti”, Asociaţia Cultural Ştiinţifică ,,Dimitrie Ghika – Comăneşti”, Primăria Oraşului Comăneşti, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești şi Casa de Cultură a oraşului staţiune Târgu-Ocna îi invită pe toți iubitorii de artă și cultură, la vernisajul expoziţiei de fotografii şi icoane pe sticlă ,,Chipuri şi icoane de pe Valea Trotuşului”, care va avea loc duminică, 26 octombrie 2014, ora 12.00.

Vernisajul expoziţiei este inclus în programul evenimentului de tradiţie al Muzeului Satului – Târgul de „Sfântul Dumitru”, desfăşurat în perioada 24 – 26 octombrie a.c., sărbătoare care cinsteşte patronul creștinătății balcanice şi protectorul acestui spaţiu de tradiţie şi spiritualitate românească.

Expoziția ,,Chipuri și icoane” reprezintă rezultatul unei activități de colaborare dintre instituțiile mai sus menționate, prin implicarea tinerilor voluntari care au redescoperit amintiri de familie în podul prăfuit sau în cufărul uitat de vreme al bunicii, totodată cu bucuria de a picta pe sticlă icoane vechi.
,,Expoziția cuprinde fotografii ilustrând chipuri ale locuitorilor din zona Văii Trotușului din prima jumătate a secolului XX și icoane pictate pe sticlă. Icoanele sunt pictate de elevi ai colegiului comăneștean, iar fotografiile fac parte din colecțiile personale ale tinerilor din zonă, reprezentând evenimente importante din viața familiilor lor: nunți, înmormântări, stagii militare, activități agricole, vânătoare etc.

Afis expozitie

Lucrările aduc în actualitate preocupările sociale, economice și religioase ale locuitorilor zonei din acea perioadă, evidențiind importanța transmiterii și păstrării valorilor locale. De altfel, aceasta este cea de a treia expoziție cu lucrări tematice realizate de tinerii elevi comăneșteni pe care o găzduiește acest panteon al artei și culturii tradiționale românești, care este Muzeul Național al Satului”, a precizat Narcis Jitaru, coordonatorul Centrului ,,Europe Direct Comănești”.

Expoziţia „Chipuri şi icoane” va putea fi vizitată în perioada 26 octombrie – 17 noiembrie 2014, în sala „Lena Constante”, Şos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, Bucureşti, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” este un muzeu în aer liber, înființat în 1936, cu Sprijinul Fundației Regale Principele Carol, ca urmare a cercetărilor întreprinse timp de 10 ani de sociologul Dimitrie Gusti și echipa sa. Muzeul găzduiește 346 de monumente de arhitectură tradițională – case, ateliere, biserici, instalații, cât și o vastă colecție de obiecte etnografice – costume, ceramică, covoare, mobilier, icoane pe lemn și sticlă etc.

Pe lângă expozițiile anuale interne și internaționale, care pun în valoare patrimoniul muzeului, acesta mai organizează și târguri de meșteșuguri tradiționale, tabere și ateliere pentru copii, găzduind și festivaluri ale altor naționalități, fiind totodată, și partener în alte activități și evenimente conexe cu specificul muzeului.

Romulus Dan BUSNEA