Întâlnire interregională pe teme de comunicare între jurnalişti și experți în comunicare din partea centrelor de informare europeană ,,Europe Direct”

bex 3

Jurnalişti și reprezentanți ai rețelei de informare europeană din regiunile Nord-Vest şi Nord-Est au participat în perioada 8 – 10 noiembrie 2013, la Sibiu, la dezbaterea care a avut ca temă ,,Mass-media locală şi colaborarea cu centrele de informare europeană Europe Direct din regiunile Nord-Est şi Nord-Vest”.

Inițiativa acestei întâlniri a aparținut dlui Narcis Jitaru, coordonatorul Centrului ,,Europe Direct Comănești” (foarte inspirat în alegerea locației, care ne-a adus aminte că avem toate motivele în a ne considera europeni ,,implementați” încă din vremuri străvechi), sprijinit în organizarea evenimentului de către dna Lia Valendorfean, coordonator al Centrului regional ,,Europe Direct Transilvania de Nord”.
Participanții la întâlnire au discutat pe marginea unor subiecte de stringentă actualitate de la nivel local, regional și european: despre rolul mass-media în contextul integrării europene, obstacolele întâmpinate în disiminarea informațiilor cu privire la politicile europene, la modul în care funcționează Uniunea Europeană; despre mass-media, reprezentarea și prezentarea în spațiul european și colaborarea cu centrele de informare europeană Europe Direct; despre posibilitatea dezvoltării de proiecte comune menite să aducă un plus de comunicare și informare.

Printre cei prezenți la sesiunea de comunicări s-au numărat: Daniela-Valentina Lungu și echipa sa de la ,,Radio TV Kit Onești”, Robert Bulimej și Marian Hanu- ,,Info Trotuș” Onești, Romulus-Dan Busnea – cotidianul online ,,Bacău Expres”, Adina Pelin – cotidianul ,,Ziarul de Bacău”, Ciprian Aron – ,,Transilvania Live Look TV” – Cluj-Napoca, Bogdan Stanciu – ,,Transilvania Reporter Cluj Travel” Cluj-Napoca, Cosmina Fernoagă – ,,Ziua de Cluj”, Florentina Tătar – ,,Ziar de Cluj.ro”, Daniel Săuca – manager și redactor șef revista ,,Caiete Silvane” Zalău, Daniel Mureșan – cotidianul ,,Magazin Sălăjean” Zalău, Diana Crăciun – Instituția Prefectului Bacău, prof. Camelia-Elena Râncu – inspector pentru educație permanentă și mentorat din cadrul ISJ Bacău, echipele celor două centre de informare europeană coordonate de ing. Narcis Jitaru (Centrul ,,Europe Direct Comănești”) și Lia Valendorfean (Centrul regional ,,Europe Direct Transilvania de Nord”), reprezentanți ai Asociației Profesioniștilor în Presă Cluj și Asociației Jurnaliștilor din Sălaj. Dezbaterea de la Sibiu s-a desfășurat în contextul Anului European al Cetăţenilor 2013 şi a anunţatelor alegeri pentru Parlamentul European din mai 2014.

bex 4

Aceasta a fost știrea ,,stricto sensu”.

În sens larg (,,lato sensu”), ca participant direct la dezbatere, am putut observa o mai largă deschidere a jurnaliștilor ardeleni către problematica europeană, o permanentizare a comunicării cu mass-media, precum și un entuziasm debordant privind viitorul presei, deși domeniul s-a restrâns cu mult față de anii anteriori. Clujenii Bogdan Stanciu și Ciprian Aron, secondați de Cosmina Fernoagă și Florentina Tătar, au punctat relația cu politicul, dar și dezvoltarea unor segmente de nișă care pot oferi oportunități pentru viitorul presei, cu precădere pentru consumatorii de presă scrisă.

Din partea moldovenilor, oneșteanca Dana Lungu, unul dintre cei mai vechi și mai perseverenți jurnaliști din județul Bacău, și-a exprimat punctul de vedere cu privire la modul în care se face jurnalism pe plan local, regional și național, concluzionând că în ansamblu, presa este înregimentată politic, că anumite trusturi de presă își oferă serviciile în campaniile electorale, că responsabilitatea față de publicul căruia i se adresează aceasta este tot mai scăzută, tot mai lipsită de aderarea la valori și norme profesionale, de imparțialitate, independență și integritate editorială.

Ca răspuns, pentru mai multă transparență, jurnaliștii ardeleni le-au propus fraților moldoveni să se organizeze în asociații, să vină cu noi inițiative legislative pentru reglementarea profesiei de jurnalist, idei susținute și completate și de către jurnaliștii sălăjeni. Echilibrate și concise intervențiile venite din partea reprezentanților Prefecturii și ISJ Bacău, care și-au manifestat întreaga disponibilitate pentru o mai bună și mai eficientă colaborare cu mass-media, excluzând din start știrile senzaționale, deseori nefondate, cele care nu reflectă realitatea, fabricate special doar pentru a obține ratingul mult dorit, pentru a crește procentul vânzărilor.

Discuțiile au fost moderate de către cei doi coordonatori ai centrelor care au reprezentat la această reuniune regiunile Nord-Est și Nord-Vest. Aceștia au evidențiat rolul instituțiilor europene în desăvârșirea procesului de integrare europeană și de finalizare a uniunii europene ce se poate împlini printr-un consens unanim, colaborarea cu autoritățile și instituțiile din întreaga țară, cu mass-media.
Referitor la acest din urmă aspect, semnatarul acestor rânduri, adică subsemnatul, am precizat următoarele:

,,Centrul Europe Direct Comănești, face parte din rețeaua celor 31 de centre Europe Direct din România și 350 de centre din U.E., scopul înființării acestora fiind oferirea de informații privind prioritățile în domeniul comunicării la nivel european precum și alte teme esențiale pentru cetățeni, în fapt, acela de a promova o cetățenie europeană informată și activă. Ceea ce noi, mass-media locală am urmărit, constatat și consemnat în cadrul activităților derulate de centrul din Comănești, al cărui coordonator este neobositul și omniprezentul Narcis Jitaru, cel care împreună cu echipa sa, formată din Cristina Hanganu și Elena Tiurtiucă, au realizat o abordare activă a comunicării, oferind răspunsuri la întrebările puse de cetățenii de pe întreaga Vale a Trotușului, generând interacțiunea cu părțile interesate de la nivel local și zonal, multiplicatori și mass-media, stimulând în același timp dezbaterea prin organizarea de conferințe și evenimente conform unui calendar riguros întocmit și respectat întru totul.

bex 1

Pe lângă toate acestea, am fost impresionat de modul în care s-a implicat echipa centrului Europe Direct Comănești în desfășurarea activităților propuse, de bucuria pe care am citit-o în ochii lor, aceea de a-i vedea pe participanți, începând cu cei mici și terminând cu persoanele de vârsta a treia, atrași și uniți de idealuri comune, satisfacția fiind atât de mare încât a șters orice urmă de oboseală, stres și emoții. La fel de important mi s-a părut și faptul că Narcis Jitaru și echipa sa, colaboratorii și partenerii permanenți, în speță Primăria orașului Comănești, au reușit să transmită această stare tuturor celor care, cu diverse ocazii, au răspuns prezent într-un număr în creștere exponențială de la an la an. Am văzut manifestări cultural-artistice, altele dedicate mediului, sportului și mișcării în aer liber, concursuri diverse, comparabile cu cele care au loc în Uniunea Europeană, sau mai bine zis, cu nimic mai prejos ca acestea, ca și mod de desfășurare, număr de participanți, forțe mobilizate, materiale de promovare puse la dispoziție, finalitate.

Parteneriatul cu Centrul Europe Direct Comănești și menținerea unei fructuoase colaborări au dus la apariția promptă și creativă în media locală a unor știri și reportaje care au oglindit activitatea complexă și diversă a centrului din Comănești, în speranța eliminării diferențelor, decalajelor, generate de un regim totalitar și antidemocratic care ne-a ținut în loc mai bine de 50 de ani.

Voi încheia acest expozeu, felicitând pe această cale întreaga echipă a Centrului Europe Direct Comănești, pentru aportul adus la o mai bună colaborare și cooperare între noi toți românii și ceilalți de peste hotare, cu toții cetățeni ai Europei, probabil în viitor, ai unei Europe Unite”.

Și o mențiune specială: îi mulțumesc încă o dată lui Răzvan Bibire, om de presă, publicist și fotoreporter, cel care cu bunăvoință, dezinteres și reală plăcere, găzduiește pe acest site, cu generozitate și fără de cenzură, pe toți cei care au un cuvânt de spus întru îndreptarea relelor, întru bunătate, iubire și credință…

Mă înclin în fața voastră, a tuturor celor doritori de bine…

Romulus Dan Busnea