ÎNTÂLNIRE REGIONALĂ: CENTRELE DE INFORMARE EUROPEANĂ LA MASA DEZBATERILOR CU MASS-MEDIA DIN REGIUNEA NORD-EST

IMG_3347

În oraşul-staţiune Gura-Humorului a avut loc în perioada 10 – 13 iulie, a.c., o importantă dezbatere pe teme europene, care a reunit la masa dialogului coordonatorii Centrelor de Informare şi Documentare Europeană ,,Europe Direct” din oraşele Comăneşti – jud. Bacău şi Suceava (CIED), consilieri de comunicare şi reprezentanţi ai mass-media din Regiunea Nord-Est.

Tematica abordată în cadrul sesiunilor de comunicări a fost una diversă şi de mare interes pentru participanţi, care şi-au manifestat în discuţiile purtate, întreaga disponibilitate pentru înlesnirea şi amplificarea procesului de comunicare între cetăţeni şi administraţia publică locală, judeţeană, regională şi centrală, precum şi între cetăţeni şi structurile Uniunii Europene (UE). Cu acest prilej s-a discutat pe marginea unor teme de mare impact pentru ţările membre ale UE din care face parte şi România, cu privire la politicile europene, din perspectiva unor noi orientări pentru accelerarea investiţiilor şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, pentru o mai bună promovare a creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă, a integrării fiecărui stat membru şi a cetăţenilor săi în agenda de obiective a UE pentru perioada 2014 – 2020.

Dezbateri: În alocuţiunile rostite, coordonatorii CIED Comăneşti şi Suceava, respectiv dl Narcis Jitaru şi dna Angela Ioanovici au apreciat modul de implicare a mass media în prezentarea şi susţinerea activităţilor desfăşurate de cele două centre, cu privire la promovarea cetăţeniei participative şi stimularea dezbaterii publice prin intermediul instrumentelor specifice de comunicare.

În afara celor doi coordonatori care au avut şi calitatea de moderatori şi principali organizatori, o intervenţie specială şi de bun auagur a venit din partea invitatului special, dl Ionel Dancă, o personalitate bine conturată în presa economică românească şi internaţională (RAI International – Italia, The Money Channel şi Realitatea TV – România), unde a activat mai bine de 15 ani. Domnia sa a mai fost şi
coordonator academic pentru Masterul de politici de integrare europeană desfăşurat la Facultatea de Ştiinte Politice, din cadrul S.N.S.P.A. (2003 – 2004), perioadă în care a ralizat cu succes trei proiecte de cercetare cu finanţare de la Comisia Europeană prin programele Socrates şi Leonardo. După o sinteză a principalelor elemente şi indicatori care sunt cuprinşi în bugetul UE ce vizează perioada 2014 – 2020, Ionel Dancă a reliefat în prezentarea sa, importanţa pe care o acordă în prezent structurile UE politicilor energetice şi eliminării discrepanţelor sociale. După discuţiile purtate cu mass-media locală, cunoscutul jurnalist şi realizator de emisiuni radio şi TV le-a propus participanţilor la reuniune să se implice în realizarea unei punţi de comunicare între cetăţeni şi administraţia publică, ca factor determinant în asigurarea unor condiţii de muncă şi de viaţă mai bune.

O altă propunere, acceptată în unanimitate, a venit din partea jurnaliștilor, aceștia exprimându-și dorința ca la următoarele întâlniri să fie prezenți și reprezentanți ai elevilor și studenților care au un cuvânt de spus cu privire la politicile europene, la viitorul României și al Uniunii Europene.

Participanţi: La încheierea lucrărilor, reprezentanţii mass-media au primit din partea organizatorilor diplome pentru participarea cu succes la evenimentul ,,Dezbateri pe teme europene cu mass-media locală din regiunea Nord-Est”, printre aceştia numărându-se Radio Iaşi România (care a realizat un reportaj cu interviuri şi intervenţii în direct), Radio As Suceava, TV Plus Suceava, Crai Nou Suceava, Radio-TV Kit Oneşti (Bacău), Evenimentul – Regional al Moldovei, Bacău Expres. Au mai participat consilieri de comunicare de la CIED Comăneşti, CIED ,,Bucovina” Suceava, Grupul Ecologic de Colaborare ,,Bucovina”, Biblioteca Orăşenească Comăneşti, ş.a.

Organizatori şi beneficiari: Evenimentul este organizat în cadrul implementării proiectelor ,,Centrul de Informare Europe Direct din Suceava şi Comăneşti”, proiecte finanţate de Comisia Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România, beneficiari fiind partenerii din mass-media – Regiunea Nord-Est.

ROMULUS DAN BUSNEA