O perspectiva avizata asupra situatiei pietei imobiliare din prezent, construita dupa mult ani de experienta intr-un domeniu marcat de schimbari periodice. Consilierul imobiliar la agentia PROHOUSE, Cristi Ostap prezinta caracteristicile actuale ale sectorului si la ce sa ne asteptam in 2013.
• Cum a inceput piata rezidentiala din Bacau in 2013?
Am inceput anul timid. Piata nu a stagnat, dar nici nu a inregistrat o activitate intensa. Cererile sunt inca scazute fata de anii precedenti.
• In urmatoarele luni preconizati o imbunatatitire a situatiei?
Piata imobiliara din Romania nu are coordonate stabile datorita contextului economic si social si este destul de greu de prevazut ce se va intampla in urmatoarele luni, chiar si la nivel local, in Bacau. De regula, pe timpul verii situatia se stabilizeaza si stabileste trendul pentru anul respectiv, asa ca inca mai ramane de vazut.
• Chiar si asa cum apreciati ca va fi piata imobiliara din Bacau in decursul acestui an, in comparatie cu cel precedent?
Consider ca piata va fi mai slaba ca anul trecut. Pentru sectorul imobiliar criza nu s-a incheiat, oportunitatile de investitie nu mai sunt atat de atractive, noi afaceri se lanseaza cu greu, iar sectorul rezidential a ramas pe loc de mult timp- oamenii sunt din ce in ce mai reticenti in privinta tranzactiilor si prefera sa astepte o redresare vizibila.
• Prevedeti vreo modificare a preturilor in viitorul apropriat sau o stagnare? Cum motivati?
Preturile vor stagna, pentru ca in situatia actuala a cererilor si a disponibilitatii financiare, o crestere ar produce un dezechilibru masiv, iar o scadere ar bloca intregul sector.
• Ce segment al pietei imobiliare merge cel mai bine in prezent?
Momentan, cele mai cautate proprietati sunt apartamentele cu suprafata mica si pret mic. Oamenii s-au reorientat in functie de posibilitati si s-au limitat la ceea ce le permite bugetul. Astfel, prefera sa cumpere un apartament cu 2 camere si sa renunte la o parte din confort, decat sa cumpere apartamente cu 3 sau 4 camere.
• Ce puteti spune despre segmentul inchirierilor? Preferinte? Disponibilitatea financiara?
Nici segmentul inchirierilor nu o duce mai bine. Nu locuim intr-un centru universitar si acest lucru se resimte, iar odata cu criza, cererile au scazut si mai mult. Pretul mediu oferit pentru un apartament este de 150-200 Euro iar aceasta suma e caracteristica apartamentelor cu 2 camere, mobilate si utilate.
• In ce zona prefera chiriasii sa locuiasca?
Zonele central sau ultracentrale sunt cele mai cautate, indiferent de tipul de apartament.
• Exista un raport echilibrat intre cerere si oferta pe piata imobiliarelor?
Cu siguranta, nu. Dupa cum spuneam, cererea este scazuta in raport cu oferta si de aici si situatia actuala destul de proasta a pietei imobiliare.
• Au castigat teren locuintele noi in favoarea celor vechi in ultima perioada?
Tot locuintele vechi sunt preferate de cumparatori sau chiriasi, pentru ca preturile pentru apartamente din centrele rezidentiale noi sunt destul de mari in comparatie cu cele mai vechi, iar cumparatorul roman nu beneficiaza de o educatie imobiliara, iar gandirea in perspectiva ii este limitata de contextual economic actual.
• Credeti ca schimbarea programului Prima Casa in Noua Casa, propusa de executiv se va bucura de succes in 2013? Care ar fi avantajele? Dezavantajele?
Noua Casa doreste sa impulsioneze proiecte noi, dar din punctul meu de vedere, succesul acestui program se va lasa asteptat. Capacitatea de plata din prezent, conditiile de creditare si cererile pentru aceste proiecte nu incurajeaza desfasurarea programului.
• Conform analizelor de specialitate, piata terenurilor a fost cea mai afectata anul trecut, cum vedeti situatia pentru 2013?
Consider ca acest sector va trece printr-o perioada mai dificila ca anul trecut. Suprafetele mari nu mai sunt cautate iar o buna parte din acestea au fost tranzactionate in perioada de boom imobiliara cand se construia mult. Terenurile agricole in shimb, constituie un sector mai activ in prezent in comparatie cu cel destinat constructiilor.
• Per total, observ o previziune destul de pesimista asupra pietei imobiliare…
Nu este vorba de pesimism ci de o situatie reala din prezent. Nu trebuie sa fim descurajati pentru ca perioade dificile au mai fost, iar cel mai bine este sa fim constienti de ceea ce putem realiza in acest moment, fara sa avem asteptari peste masura si fara sa ne asteptam la ce-i mai rau deopotriva.