luni 15 iulie 2024

.

Ce trebuie să știți...

Am crescut într-un apartament plin cu plante. Cea mai mare era o iederă...

Ce este, de fapt,...

Citii un anunț de angajare și totul pare normal (responsabilități și cerințe), până...

Ce sunt scannerele intraorale...

Un scaner intraoral este un dispozitiv care este utilizat pentru a capta o...

Tot ceea ce trebuie...

Contrar a ceea ce cred mulți oameni, nu aveți nevoie de un spațiu...
AcasăOrasulInvestitii cu fonduri...

Investitii cu fonduri europene la Moinesti

Moinestenii se pot bucura de finalizarea unui nou proiect derulat de autoritatile locale din localitate. Este vorba de reamenajarea Parcului Bai (cu o suprafata totala de 3,84 ha), care a capatat astfel o noua fata, oferind excelente conditii de agrement, dupa o serie de lucrari care au durat circa patru luni. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro proveniti din fonduri europene accesate de Primarie.

O atentie speciala a fost acordata izvoarelor minerale si spatiilor amenajate pentru activitatile recreative, avand in vedere preocuparea administratiei locale de transformare treptata a localitatii intr-una care sa fie perceputa mai mult ca o statiune balneo-climaterica decat ca una petroliera, industriala.

“Acest proiect a fost, este si cred ca va ramane o emblema a municipiului nostru, un loc in care cu siguranta ne vom aduce aminte de anii tineretii, ne vom plimba copiii si mai tarziu nepotii, beneficiind si de tratamentele pe care ni le ofera cu generozitate natura”, a declarat dl Viorel Ilie, primarul Moinestiului.

Izvoarele minerale din Parcul Bai au fost descoperite in anul 1860, in timp ce se sapa la un put de petrol, acestea fiind folosite pana in anul 1950, dupa care au fost abandonate. Din 1959 au inceput a fi refolosite pentru cura de bai pana in 1989, dupa care s-a sistat utilizarea lor.

In 1909, Primaria Moinesti a preluat prin contract de la Societatea Romana pentru Industrie si Comertul cu Petrol terenul cu izvoarele minerale din Parcul Bai, care a fost imprejmuit, iar in interiorul acestuia s-au plantat diverse specii de arbori si s-au construit 10 cabine pentru bai. Aceasta a fost si perioada in care renumitul pictor Stefan Luchian descins la Moinesti pentru o cura balneara, descrie peisajul “scanteietor” in cele cateva tablouri pictate pe timpul sederii sale.

Potrivit studiilor de specialitate, apele minerale din Parcul Bai sunt indicate în tratarea afectiunilor gastro-intestinale, hepato-biliare, diabetului, cailor respiratorii, gutei, în litiaza renala, precum si în cazul unor afectiuni reumatismale si ginecologice. De altfel, in anul 1934, orasul Moinesti figura in mod oficial printre statiunile balneare cunoscute din Romania.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...