Invitație în ,,Tzara Dada”

M1

În perioada 23 – 24 aprilie a.c., la Moinești va avea loc Simpozionul Național și Expoziția Muzeală „Tristan Tzara și Cultura DaDa”, manifestare culturală tradițională aflată la cea de a patra ediție, în organizarea Primăriei Moinești și Asociației Cultural-Literare ,,Tristan Tzara” Moinești.
Iată și programul evenimentului ,,Tristan Tzara și Cultura DaDa” din acest an:
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 15.00, Biblioteca Municipală ,,Ștefan Luchian”
* Colocviu și video proiecții cu tematică Dada;
* Atelier Dada – o prezentare de prof. dr. Alina Pistol, Scoala Gimnazială ,,George Enescu”, mini spectacol poeme dada și colaje avangardiste cu elevii;
* Prezentarea viitorului nou volum „Caietele TristanTzara” – autor profesor Vasile Robciuc, Moinești – „Asociatia Cultural – Literară Tristan Tzara” și Ionel Rusei, publicist și director al editurii ,,Babel”, Bacău;
* Lansări de carte, dezbateri și discuții;
* „Capul lui Moțoc” – piesă de Horia Gârbea – teatru lectură în interpretarea elevilor Liceului Teoretic ,,Spiru Haret”, coordonator prof. Adriana Căzănel;
* Vizitarea Expoziției Muzeale și Ex Libris-uri Tristan Tzara (holul etaj I)
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 16.30, Sala de Festivități a Primăriei Moinești
* Premiera filmului documentar „Alyiah DaDa” – regizor și producător Oana Giurgiu, București – o producție ,,Libra Film România”. Filmul ,,Aliyah DaDa” (durata 116 minute) prezintă o istorie bine documentată, a evreilor din România. În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una dintre primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne printr-o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu vor putea fi cuantificate vreodată. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România (Sursa: ,,Cinemagia”.ro).
* Dezbateri și discuții ale invitaților la eveniment
La manifestări vor participa oameni de cultură și artă, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale și județene, universitari, profesori, bibliotecari și elevi de la toate unitățile de învățământ școlar din zonă, mass-media.
Tristan Tzara (n. 16 aprilie 1896 Moinești – d. 25 decembrie 1963 Paris) este pseudonimul lui Samuel Rosenstock, poet și eseist român evreu, născut în localitatea Moinești din România și stabilit mai târziu în Franța, cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.Tristan Tzara, face parte din tripleta de aur a culturii române care a revoluţionat lumea artistică de la Paris, alături de Eugen Ionescu (părintele teatrului absurdului) şi Constantin Brâncuşi (părinte al sculpturii moderne).
Manifesătrile culturale de la Moinești au ca scop promovarea potențialului turistic al localității de pe valea Tazlăului Sărat, valorificarea elementelor distinctive ale potențialului turistic și ale evenimentelor din municipiul Moinești.
Romulus Dan BUSNEA