23.9 C
Bacau

Japonia, atât de departe și totuși atât de aproape de Bacău…

De stiut!

Uneori norii aduc odihna celor ce admiră lumina.
Matsuo Bashô, celebru poet japonez, cel mai cunoscut autor de haiku*

2

Un eveniment cultural cu totul special va avea loc astăzi, 12 mai, cu începere de la orele 17.00, la Galeria ,,Hol” a Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu” din Bacău (str. 9 mai, nr.7).
Aflată la cea de a treia ediție, manifestarea ,,Japonia departe – aproape de Bacău” propune o expoziție foto-haiku ,,Declic în silabe”, un proiect de grup, iniţiat de fotograful Constantin Broșu, care s-a implicat cu un număr de 50 de fotografii de natură şi la care, 43 de haijini români din ţară şi din străinătate au scris haiku la fotografie. S-a întrunit astfel un număr de 1.204 poeme din care au fost selectate 150, câte 3 pentru fiecare din cele 50 de fotografii, scopul final fiind acela de a aduce în faţa publicului poezia niponă şi fotografia de natură printr-o expoziţie foto-haiku. În cadrul vernisajului cei prezenți vor putea participa la Atelierele de Jocuri Japoneze (Hanafuda), organizate de Asociaţia româno-japoneză ,,Himawari” din Iaşi.
,,Proiectul îşi propune să promoveze valorile literare şi culturale ca o sursă durabilă în formarea sau definitivarea personalităţii fiecăruia dintre noi, dar şi în fixarea  unor repere corecte în consolidarea  propriului sistem de valori. Credem că haiku-ul poate îmbrăca acea caracteristică de veritabil „ambasador” pentru ţara noastră, iar prin ceea ce realizăm noi vom accentua această calitate  şi vom reliefa importanţa şi beneficiul schimbului intercultural româno-japonez.
Expoziţia foto-haiku  `Declic în silabe` reprezintă locul de întâlnire între două arte, cadrul în care poezia şi fotografia se completează, se suprapun, se contrazic şi se întrepătrund în acelaşi timp, născând noi sensuri cu fiecare descifrare a versurilor şi a imaginii, atât în ansamblu, cât şi privite, analizate, individual”, a precizat muzeograful Mihaela Băbușanu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați haijini (autori de haiku) din România prezent în antologii mondiale, membru al Societății Române de Haiku.
Haijinii participanţi în proiect: Laura Văceanu, Ana Olimpia, Corneliu Traian Atanasiu, Mihaela Băbușanu, Mioara Băluță, Sorin Toma Boc, Ioana Bud, Mihail Buraga, Cezar Florin Ciobîcă, Mihaela Cojocaru, Cornel Costea, Magdalena Dale, Ana Irina, Genovel-Florentin Frățilă, Oana Gheorghe, Ioan Marinescu, Vasilică Grigoraș, Florin Grigoriu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Luminița Ignea, Petru Ioan Gârda, Carina Elena Vădăvoiu, George Gîtlan, Letizia Iubu, Ildiko Juverdeanu, Mihai Mateiciuc, Dan Norea, Lenuța Gabriela Ocneanu, Daniel Onaca, Maria Oprea, Mara Paraschiv, Virginia Popescu, Ade Popovicici, Rafila Radu, Iulia Ralia, Lucreția Horvath, Argentina Stanciu, Elena Stănescu, Valeria Tamaș, Maria Tirenescu, Violeta Urda, Ana Urma, Daniela Varvara, Daniela Zglibuțiu.
Organizatori: Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, Asociaţia ,,Time for Art” 
Parteneri: Asociaţia româno-japoneză ,,Himawari”
Coordonatori proiect: Mihaela Băbuşanu, iniţiatorul proiectului „Japonia departe-aproape de Bacău” şi coordonatorul evenimentului din partea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, respectiv Oana Gheorghe şi Constantin Broşu din partea Asociaţiei ,,Time for Art”
Prezintă: Laura Văceanu, președintele Societății de Haiku – Constanța
Un proiect sprijinit de Regina Maria – Rețeaua Privată de Sănătate și Pambac Caffe-Patiserie. Cofetărie

Despre ediția de anul trecut: ,,Proiectul `Declic în silabe – Japonia departe – aproape de Bacău`, demarat anul trecut (2014, n. a.), a continuat și anul acesta, inițiatorii lui, după succesele repurtate anul trecut, propunându-și să îl transforme într-o tradiție. Şi de data aceasta proiectul a inclus o interesantă expoziție de fotohaiku, care s-a vernisat la data de 15 mai 2015, în Galeria `Hol` a Muzeului de Istorie `Iulian Antonescu`. Provocarea a fost lansată din nou de fotograful Constantin Broșu, care dovedește și în această expoziție un devotament deosebit pentru fotografie. Cinzecișipatru de imagini, peisaje desprinse din natură, au inspirat nici mai mult, nici mai puțin de treizecișipatru de haijini care au creat poezii haiku, fiecare fotografie fiind însoțită de trei poezii. Publicul prezent dar și critici de specialitate au apreciat expoziția de fotohaiku de anul acesta ca fiind chiar mai reușită decât cea de anul trecut. Așa și este, fotografiile deosebit de sugestive au și mai multă dinamică, un evident câștig în claritate, o atenție mai profundă asupra detaliului. Și, nu lipsesc imaginile cu un important accent de spectaculozitate. 
Calitatea fotografiilor a condiționat poeziile să se ridice de asemenea la un nivel înalt. Ceea ce s-a și întâmplat. Am parcurs această expoziție ca pe o carte și cred că ar fi de bun augur editarea unui album, o idee la care se gândesc foarte serios organizatorii proiectului. Bine ar fi dacă s-ar găsi și sprijinul financiar prin sponsorizări pentru împlinirea lui, pentru că succesele de public pe care le provoacă acest inedit `Declic în silabe` sunt o excelentă și incontestabilă carte de vizită.
Din creațiile haijinilor, ofer spre delectarea cititorilor revistei, o selecție de haiku-uri care m-au atras în interioritatea lor. Simple invitații la meditații (amintesc că simplitatea este una din cele mai înalte calități ale haiku-ului), rememorări ale unor stări (re)cunoscute… Versurile și imaginile  mi-au readus amintiri… unele din copilăria cu minunatele vacanțe la țară, unele m-au făcut să-mi aduc aminte întâmplări și secvențe din drumețiile făcute, altele m-au făcut să mă gândesc la diferite etape de spiritualitate”.  Violeta Savu, poetă
Vom reveni cu detalii.
* Haiku este un gen de poezie cu formă fixă, tradițional japoneză, (limba japoneză fiind o limbă silabică), alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 ,,versuri” formate din 5, 7, 5 silabe.
Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri