Judeţul Bacău este sub incidenţa codului galben de ninsoare

Potrivit atenţionării meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie prin Serviciul Judeţean de Prognoză Meteo, judeţul Bacău se află astăzi sub incidenţa “codului galben” de ninsori în intervalul orar 6,00 – 18,00. În prezent se înregistrează temperaturi cuprinse între 0 şi -2 ° C. Nu s-au semnalat încă ninsori sau intensificări ale vântului, cerul fiind, în prezent, înnorat sau parţial înnorat.

Pe drumurile naţionale din judeţ se circulă pe un carosabil uscat în mare parte, alternând şi cu porţiuni umede. Pe timpul nopţii s-a acţionat cu 3 răspânditoare cu lamă şi un utilaj tip UNIMOG pentru împrăştierea de material antiderapant în zonele de risc expuse formării poleiului.
Nu au fost semnalate evenimente rutiere deosebite.

Pe majoritatea drumurilor judeţene se circulă în condiţii de iarnă pe un carosabil parţial uscat, alternând cu porţiuni umede sau cu zăpadă bătătorită.

Se acţionează, în special în zonele de risc la înzăpezire în condiţii de vânt, cu 10 auto cu răspânditor şi lamă, 7 încărcătoare frontale şi un autogreder – pentru lărgirea drumurilor, îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi împrăştierea de material antiderapant.

Funcţionează în continuare cele 13 spaţii amenajate special pentru persoanele fără adăpost în municipiile şi oraşele judeţului, unde, în special pe timpul nopţii, sunt asigurate condiţii de cazare, hrană şi asistenţă medicală celor aflaţi în dificultate. In noaptea care a trecut, au fost cazate un număr de 29 persoane din care 23 la centrul din municipiul Bacău, 6 la centrul din municpiul Moineşti.
Nu sunt semnalate in judet probleme deosebite vis a vis de furnizarea utilitatilor publice (apa, curent electric, gaz metan) si nici situatii medicale deosebite.
Pentru perioada următoarelor 24 ore, vremea se va mai răci uşor, cerul va fi noros până la acoperit şi pe arii extinse din judeţ va ninge. Local, cantităţile pot atinge 10-15 l/mp ceea ce poate favoriza depuneri mai consistente de zăpadă, în special în zona de munte. Vântul va sufla în general moderat, dar sunt posibile local şi intensificări ale acestuia de până la 60 km/h în cursul nopţii care va urma.

La nivelul tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din judeţul Bacău este asigurată permanenţa la primării pe sfârşitul de săptămână şi se iau toate măsurile ce se impun pentru a se putea interveni la timp cu mijloace tehnice şi umane în situaţii deosebite. Sunt asigurate stocurile necesare de materiale antiderapante şi combustibil.

Comandamentul de deszăpezire de la nivelul Consiliului Judeţean Bacău – Serviciul Public Judeţean de Drumuri Bacău asigură rezolvarea problemelor specifice anotimpului de iarnă prin intermediul a 7 baze de deszăpezire ce funcţionează pe raza judeţului, în localităţile Bacău, Oneşti, Moineşti, Podu Turcului, Răcăciuni, Buhuşi şi Izvorul Berheciului. Aceste sunt dotate în total cu 15 autobasculante cu lamă şi răspânditor de materiale antiderapante, 10 autogredere, 7 încărcătoare, 9 buldoexcavatoare, 3 autofreze, 1 macara, 1 trailer.

La nivelul Secţiei Bacău a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi au fost constituite 4 baze de iarnă la Bacău, Oneşti, Floreşti si Ghimeş-Făget, respectiv 5 puncte de sprijin în cadrul bazelor.

Atragem atenţia conducătorilor auto aflaţi în trafic să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să respecte indicaţiile lucrătorilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne acolo unde este cazul şi situaţia o va impune, pentru prevenirea unor efecte negative ale fenomenelor hidrometeorologice anunţate.

Cancelaria Prefectului