vineri, septembrie 29, 2023

Cum ne ferim de camerele ascunse

Fie că mergem la un hotel sau...

Câteva idei pentru a obține o locuință

Ești proaspăt însurat și vrei să ai...

De ce aveți nevoie de o hotă în bucătărie și cum să o alegeți

Unele persoane petrec mult timp în bucătărie....

Județul Bacău, promovat la Târgul de Turism al României

ActualitateAfaceriJudețul Bacău, promovat la Târgul de Turism al României
- Advertisement -

DSC_0458

Consiliul Judeţean Bacău (CJ), reprezentat prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS) a participat în perioada 12 – 15 noiembrie 2015, la ediția de toamnă a Târgului Național de Turism al României, eveniment organizat și găzduit de Romexpo, cu sprijinul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT ), Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), precum și al Camerelor de Comerț și Industrie din România (CCIR).
Printre oficialitățile prezente s-au numărat Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, dl. Mihai Tudose, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţilor de Turism, dl. Aurelian Marin, alți reprezentanți ai ANAT, ANTREC și OPTBR.

Ofertă bogată şi variată

Scopul declarat al participării SPJPTCAS Bacău la cele mai importante evenimente de turism din România îl reprezintă atragerea unui număr tot mai mare de turiști în județ, printr-o promovare constantă și consecventă a obiectivelor turistice pe care judeţul Bacău le deţine în patrimoniu, coroborat cu asigurarea sustenabilității celor două proiecte implementate de către CJ Bacău în perioada 2010 – 2013, finanțate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.
În cadrul proiectului intitulat „Promovarea judeţului Bacău (ProBacTur) ca destinaţie turistică: agrement, sănătate, cultură”, au fost promovate  3 pachete  turistice integrate de produse şi servicii  reprezentative:
,,Turismul de agrement şi balnear’’, constituit din produse turistice de agrement asociate cu tratamentul balneo-fizio-terapeutic oferit de stațiunile de interes național Slănic-Moldova și Târgu-Ocna, renumite pentru izvoarele minerale, aerul pur ozonat și cadrul deosebit de pitoresc în care sunt amplasate;

DSC_0458

DSC_0416
,,Turismul Cultural’’, constituit din case memoriale şi centre de cultură, puse în valoare  pentru promovarea personalităţilor din judeţul Bacău, precum: Centrul de Cultură ,,Rosetti Tescani – George Enescu” din Tescani şi casele memoriale din Bacău ale poetului precursor al postmodernismului românesc George Bacovia, pictorului Nicu Enea şi nu numai. De asemenea, instituții muzeale precum Muzeul etnografic ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Dărmăneşti, Muzeul de etnografie și artă ,,Dimitrie Ghika-Comănești” din orașul Comănești, care le completează pe cele două din municipiul  Bacău şi anume: Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” cu secţiile istorie, artă şi etnografie şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii ,,Ion Borcea” (un aşa zis drum al muzeelor din judeţul Bacău), reprezintă obiective turistice culturale atractive pentru oricare iubitor de istorie, artă , etnografie şi natură; 
,,Turismul ecumenic’’ reprezintă cel de-al treilea pachet turistic şi este compus dintr-o importantă salbă de lăcaşe de cult. Numai oraşul-stațiune Târgu- Ocna, un veritabil Salzburg românesc, şi-a câştigat renumele prin câteva recorduri la nivel naţional, printre care: cel mai mare număr de biserici raportat la numărul de locuitori (30 de aşezăminte religioase la mai puţin de 11.000 de locuitori); oraşul cu biserici la trei niveluri (la cota 0 – 24 de biserici, la cota 240 m adâncime – mina Trotuş – o biserică şi la cotele 560 – 600 m – M. Măgura şi Vf. Titirezu – alte 5 biserici). Alte lăcaşe de cult speciale precum: Biserica din Borzeşti, ridicată în 1494 de Ştefan cel Mare împreună cu fiul său, Alexandru-Vodă, care a zidit în 1491 Biserica ,,Precista” din Bacău, Mănăstirea Bogdana din comuna Ştefan cel Mare, ridicată în 1660, refăcută după 100 de ani şi care adăposteşte un fond de carte veche preţios, Mănăstirea de la Runc sau Mănăstirea de la Răchitoasa care a fost înălţată în 1697, Mănăstirea Măgura Ocnei de pe teritoriul orașului Târgu-Ocna, construită între 1750 – 1757, conturează profilul turistic al judeţului Bacău. 

DSC_0354

Iubitorii sporturilor de iarnă au aflat informații despre Proiectul „Schi Parc Slănic-Moldova” realizat prin asocierea dintre CJ Bacău și Primăria orașului Slănic-Moldova. Vizitatorii standului au fost plăcut impresionați de informațiile primite cu privire la pârtia de schi ,,Nemira”, cea mai recentă și mai importantă investiție în turismul băcăuan. Amplasamentul, dimensiunile și gradul de dificultate ușor al pârtiei, dar și dotările acesteia reprezentate de instalația de telescaun, tunurile de zăpadă și existența nocturnei au determinat reacții pozitive la adresarea invitației de a vizita pârtia de schi în sezonul 2015 – 2016. Totodată, turiștii s-au aratat interesați de tratamentele pe care le pot efectua pentru diferite afecțiuni în stațiunile de interes național Slănic-Moldova și Tîrgu-Ocna, precum și de modalitățile de petrecere a timpului liber. În acest sens, reprezentanții SPJPTCAS Bacău le-au pus la dispoziție materiale de promovare printre care s-au regăsit pliante, flyere, hărți, DVD-uri care conțin filme cu obiectivele din județ, broșuri, prezentări video și le-au transmis informații despre site-ul de promovare www.turism-bacau.ro, revista online a turismului băcăuan, permanent actualizată.

Noutăți prezentate la standul expozițional al SPJPTCAS Bacău

Față de edițiile anterioare, noutatea din acest an a constituit-o lansarea în cadrul târgului, a broșurilor ,,Stațiunile băcăuane, oaze de sănătate și relaxare pentru toate anotimpurile. Slănic-Moldova și Târgu-Ocna, stațiuni turistice de interes național” și ,,Pârtia de schi Nemira”, ambele realizate de SPJPTCAS Bacău și aflate la cea de-a doua ediție, cu o grafică deosebită și cu un cuprins bogat, divers și atractiv, din care spicuim câteva repere: file de istorie, profiluri și factori naturali de cură, atracții turistice, trasee montane, împrejurimi, evenimente, baze de tratament și agrement, căi de acces, unități de cazare și alimentație publică, date tehnice despre pârtia de schi ,,Nemira”, regulamente și îndrumări pentru schiori și turiși, sfaturi Salvamont, la care se adaugă și o serie de lecturi inedite, ca Legenda Nermirei, tulburătoarea poveste a zeiței pădurilor, florilor și izvoarelor din munții ce împrejmuiesc văile Slănicului și Doftanei. De asemenea, a fost actualizat pliantul care prezintă pârtia de schi ,,Nemira”, iar o altă nouă realizare a fost expusă sub forma unui pliant care înfățișează principalele trasee turistice din zona munților Nemira, alături de sfaturile echipei Salvamont pentru turiștii care se deplasează pe trasee montane în sezonul de vară.
Atracţiile şi obiectivele turistice au fost prezentate pe toată perioada de desfăşurare a târgului şi au atras vizitatorii care au trecut pragul Romexpo. Unii dintre aceștia au declarat că îşi vor programa concedii în judeţul Bacău, după ce au intrat în contact cu oferta turistică variată a zonei şi au spus că au redescoperit frumuseţea locurilor din această zonă a Moldovei.
Prezenţa judeţului Bacău la Târgul de Turism al României a făcut posibilă o mai bună cunoaștere a valențelor cultural-spirituale, a obiectivelor turistice și a peisajelor mirifice existente în județul Bacău, adevărate mărturii ale unei destinaţii turistice atractive, menite a convinge în privinţa faptului că judeţul Bacău poate fi un reper turistic inclus într-o reţea naţională care să-i intereseze deopotrivă pe turiştii români şi străini.

Participanți

La Târgul de Turism al României au participat peste 220 de companii din 16 țări care și-au promovat cele mai atractive zone și obiective turistice: Albania, Austria, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, India, Iordania, Israel, Italia, Marea Britanie, Palestina, Polonia, România, Tanzania, Ungaria.
Zone turistice din România, reprezentate la Târgul de Turism al României – ediția de toamnă 2015 – prin prezența reprezentanților consiliilor județene: Alba, Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Suceava, Sibiu;
Orașele care și-au prezentat oferta turistică: Amara, Horezu, Piatra-Neamț, Satu-Mare, Sinaia, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Târgoviște;
Comune: Braduleț (Argeș), Turia (Covasna), Tătăruș (Iași), Tupilați (Neamț), Aroneanu (Iași).
Romulus Dan BUSNEA

Alte titluri