marți 27 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateJudețul Bacău, reprezentat...

Județul Bacău, reprezentat și la ediția cu numărul trei a proiectului ,,Istoria fără manual”

8

La Școala Gimnazială nr 1. din Răuceşti, județul Neamţ, a avut loc sâmbătă, 11 iunie a.c., cea de a III-a ediţie a proiectului cultural-artistic interdisciplinar regional,intitulat ,,Istoria fără manual”. Evenimentul a fost organizat de către Școala Gimnazială nr 1. din Răuceşti, județul Neamţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț, prin prof. Anton Traian, coordonatorul acestei noi ediţii.

Pornind de la convingerea că valorea şi  pasiunea ar trebui să stea la baza alegerilor pe care le facem în viaţă, un grup de profesori inimoşi şi-au propus să inoculeze această idee şi elevilor lor inclusiv prin intermediul unui astfel de proiect, sugestiv denumit „Istoria fără manual”. Într-o perioadă în care frământările sociale de orice gen şi goana după senzaţional domină existenţa, îndrăznețul proiect şi-a continuat nestingerit traiectul, ajungând iată cu succes, la ediţia a III-a. 
După salutul de bun venit adresat de către coordonatorul acestei ediţii, directorul instituţiei de învăţământ, prof. Traian Anton, activitatea a debutat cu intonarea imnului național al României, de către fanfara elevilor şcolii Răuceşti, alcătuită din 15 elevi, coordonator prof. Gheorghe Smău, urmată ulterior de un frumos moment artistic susţinut de aceaiaşi fanfară şi un altul, susţinut de către eleva Carmen Moraru de la Colegiul ,,Grigore Antipa” Bacău, clasa a IX-a G, care a interpretat două melodii (,,Cântă cucul în Bucovina„ şi ,,Eminescu”), simultan cu derularea unor prezentari power point ale ediţiilor anterioare.

A urmat apoi concursul propriu zis care a constat în teste de cultură generală din domeniul istoriei, cu un set de către 5 întrebări pentru fiecare echipaj, proba ,,Civilizații și obiceiuri din trecut si prezent” și un concurs de puzzle tot pe teme istorice, care a fost punctat în funcţie de timpul de realizare dar si cu respectarea fidelă a imaginii date. Concurenții au fost elevi de gimnaziu și de liceu, de la clasele a VI-a până la a IX-a. S-a putut remarca cu ușurință faptul că, toți copiii implicați au fost extrem de interesați și degajați, fără a fi presați de iminența vreunei note.
Echipajul de pe locul întii și câștigătorul trofeului a fost desemnat echipajul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Răuceşti, jud Neamţ, fiind urmat de echipajele Colegiul Tehnic Rădăuţi, jud Suceava (locul al II-lea) şi de cel al Liceului Pedagogic ,,Nicolae Iorga” din Botoşani (locul III). Locurile I, II, III au fost premiate cu trofee și medalii, în timp ce echipajele clasate pe următoarele locuri au fost premiate cu medalii, pentru implicare şi participare la manifestare. Totodată, toţi participanţii (elevi, profesori şi juriu) au primit câte un pix şi o insignă inscripţionate cu numele proiectului ,,Istoria fără manual”, ediţia şi locaţia în care a avut loc. Reamintim şi câştigătorii ediţiilor anterioare: Ediţia I: Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Andrei” Tăcuta, jud. Vaslui, prof. Lucian Iftene şi Constantin Crăescu; Ediţia a II-a: Colegiul ,,Grigore Antipa” Bacău, jud. Bacău, prof. Florentin Botezatu.

Coordonatorii proiectului: prof. Traian Anton, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea, prof. Florentin Botezatu, prof. Radu-Bogdan Tanasă, prof. Lucian-Ovidiu  Iftene, prof. Constantin Crăescu, prof. Petrea Pavel, prof. Neculai Şchiopoaia, prof. dr. Adrian Puiu, prof Ciprian Băetu, prof. Dragoş Balasan, expert patrimoniu Mihaela Băbușanu.
Juriul acestei ediţii a fost alcătuit din: prof. dr. Vasile Diaconu, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Târgu-Neamţ; prof. Tiberiu Cristian Gavril, Liceul tehnologic Pomârla, Botoşani; expert patrimoniu Mihaela Băbușanu, Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău și prof. Chiriac Oreste, Colegiul ,,Grigore Antipa”, Bacău.
Instituții participante la această ediție: Şcoala Gimnazială nr. 1 Răuceşti Răuceşti, jud. Neamţ, prin prof. Anton Traian; Liceul Teoretic ,,Ion Neculce” Târgu-Frumos, jud. Iaşi, prof. dr. Sergiu Constantin Enea; Colegiul ,,Grigore Antipa” Bacău, jud. Bacău, prof Florentin Botezatu; Şcoala Gimnazială Preuteşti, jud. Suceava, prof. Neculai Şchiopoaia; Şcoala Gimnazială ,,Sfântul Andrei” Tăcuta, jud. Vaslui, prof. Lucian Iftene şi Constantin Crăescu; Școala Gimnazială Nr.1 Săveni, jud. Botoşani, prof Ciprian Băetu; Școala Gimnazială Trifești, jud. Neamț, prof. Petrea Pavel; Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga” Botoşani, prof. Dragoș Balasan; Colegiul Tehnic Rădăuţi, jud. Suceava, prof. Adrian Puiu; Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, expert patrimoniu Mihaela Băbușanu; Societas Pro Patrimonium, Târgu-Frumos, Iași. Din cauza faptului că echipajul Școlii Gimnaziale din Orășeni Deal, jud. Botoșani nu a mai putut ajunge la eveniment, gazdele au fost nevoite să înscrie în concurs un al doilea echipaj, alcătuit din 3 elevi şi desemnat chiar în dimineaţa concursului, pe care l-au denumit Răuceşti 2.

La finalul ediției, într-un cadru ferstiv, au fost înmânate frumoasele trofee, inscripționate cu numele proiectului „Istoria fără manual, precum și diplomele pentru elevii și profesorii participanți. Ca un element inedit, poate fi reamintit faptul ca toți cei implicați în proiect au ceva în comun: sunt absolvenții aceleași instituții de învătământ superior: Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

,,Proiectul `Istoria fără manual` se dovedeşte un proiect inedit şi viabil, dedicat elevilor  care vor să se dezvolte şi să îşi descopere punctele forte, dobândind curajul de a fi ei înşişi. Mai mult, acest proiect provoacă la autenticitate, ajutând elevii să îşi descopere valorile, oferindu-le îndrumare şi susţinere în procesul de autocunoaştere, iar ca bonus, prieteni noi, locuri noi de vizitat, socializare şi chiar puţină distracţie”, a declarat Mihaela Băbuşanu, expert patrimoniu/conservator bunuri culturale de la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, colaborator proiect.
Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 37 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii pe DN2-E85, în localitatea Filipești. Din verificările efectuate în...

Reținut de polițiști pentru conducere ilegală: Bărbat din Dărmănești, prins la volan cu permisul suspendat

La data de 16 februarie a.c., polițiștii din Moinești au efectuat o operațiune de rutină pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu, care a condus la reținerea unui bărbat în vârstă de 39 de ani, originar din orașul Dărmănești. Conform...

Pasajul Revoluției devine stradă pietonală

Pasajul Revoluției din Bacău se transformă într-o stradă pietonală cu o investiție estimată la aproximativ 2.2 milioane de lei (~ 400.000 euro). Astăzi a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar proiectul are un termen de finalizare de...