marți 20 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCooltura La Bacău,...

La Bacău, amurg de toamnă, veșnic bacovian…

DSC_0094

În perioada 5 – 10 octombrie a.c., orașul Bacău a găzduit cea de-a cincea ediție a festivalului ,,Toamna bacoviană”, eveniment desfășurat într-o atmosferă plină de elemente simboliste specifice poeziei bacoviene, prilejuit de altfel, de împlinirea a 134 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți exponenți ai culturii românești, George Bacovia.
Programul a fost unul bogat și atractiv și a inclus o serie de manifestări cultural-artistice la care au participat invitați din lumea literară și artistică, din țară și din străinătate.

În fiecare zi, la statuia poetului din centrul orașului, elevi de la colegii și școli gimnaziale din municipiul Bacău au susținut recitaluri de poezie și muzică din creația poetului.

Joi, 8 octombrie, la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” a avut loc un inedit colocviu, intitulat ,,Portrete de grup cu scriitoare de astăzi”, în cadrul căruia, principalul cuvânt l-au avut de această dată femeile romanciere, femeile poete și critici literari, printre acestea numărându-se Gabriela Adameșteanu, Bianca Burța-Cernat, Svetlana Cârstean, Andreea Mironescu, Elena Ciobanu, Florina Pîrjol, Doina Rusti, ,,Doamne reprezentative ale literaturii române”.
În cursul după-amiezii și într-un cadru festiv, la Centrul de Cultură și Artă ,,George Apostu” au fost decernate Premiile Revistei Ateneu 2015. Marele Premiu ,,George Bacovia” al revistei Ateneu a fost atribuit pentru întreaga activitate romancierei Gabriela Adameșteanu, urmat de Premiul pentru Proză – Doina Rusti (,,Manuscrisul fanariot”), Premiul pentru Poezie – Svetlana Cârstean (,,Gravitație”), Premiul pentru critică și istorie literară – Bianca Burța-Cernat (pentru întreaga activitate).
Juriul a mai acordat și două premii pentru debut scriitoarelor Florina Pîrjol (,,Carte cu identități”) și Andreea Mironescu (,,Afacerea clasicilor…”).
O surpriză plăcută pentru întreg auditoriul a fost și lansarea recentului volum de proză ,,Anii romantici”, Editura Polirom, semnat de Gabriela Adameșteanu, în prezentarea criticului Vasile Spiridon.

Vineri, 9 octombrie, la Universitatea ,,George Bacovia”, invitații au participat la un colocviu cu o tematică referitoare la opera poetului, sugestiv intitulat ,,Aud materia plângând”.
Interlocutorii au vorbit despre Bacovia ca poet al plumbului, cu implicații excepționale în spiritualitatea europeană modernă, considerat totodată și unul dintre creatorii de mari sisteme poetice în literatura română, prin introducerea unor procedee stilistice cu totul noi care au lăsat imagini de mare efect în fondul limbii române.
,,Bacovia rămâne un punct de reper prin tot ceea ce făcut și în tot ceea ce a trăit. El va fi și peste ani, unul din marile repere românești ale culturii naționale. Rămâne ca dumneavoastră, cei de azi și cei de mâine, să fiți mai harnici și mai puternici decât noi, să împliniți secolele ulterioare și să rezistați timpului. Sunt bucuros de această adunare care îi cinstește memoria, care îl reafirmă în continuare. Sunt aici specialiști, cronicari, oameni de cultură deosebit de înzestrați, care și-au propus să încoroneze de fiecare dată, cu scrisul și vorbele lor, chipul lui Bacovia. Le mulțumesc tuturor celor care contribuie în felul acesta la cinstirea și veșnicirea poetului nostru drag, George Bacovia. Vă doresc multă sănătate și vă îmbrățișez”, a spus poetul Radu Cârneci, fondator al seriei noi a prestigioasei reviste băcăuane ,,Ateneu”, înființată în 1925 de către George Bacovia și Grigore Tabacaru.
Și tot vineri, în mai multe colegii și la Universitatea ,,V. Alecsandri” s-a desfășurat întâlnirea elevilor și studenților cu scriitorii și poeții participanți la ,,Toamna bacoviană”, urmată de vernisajul expoziției de pictură ,,Energii arhetipale” a scriitorului și artistului plastic Constantin Severin, lansări de carte și recitaluri ale poeților consacrați invitați și băcăuani. Printre noile apariții editoriale a fost semnalat și noul album scriitoricesc ,,Sub semnul lui Bacovia, o antologie pentru `mâine și mai mâine`”`, alcătuit sub patronatul Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România (USR), care adună pagini de literatură din creația de ultimă oră a membrilor breslei, în ordine alfabetică
Ziua a culminat cu ceremonia de decernare a unor importante premii literare, în cadrul galei ce a avut loc la Centrul de Cultură și Artă ,,George Apostu”: Premiile revistei Plumb (pentru anul 2014): Emil Ariton – poezie, Adrian Lungu – proză, Ovidiu Bufnilă – proză SF, Grigore Codrescu – critică literară, Carmen Voisei – grafică.
Au urmat Premiile USR, Filiala Bacău (președinte Calistrat Costin): Mircea Bostan – poezie, Doina Cernica – proză, Vasile Larco – literatură umoristică, Nicolae Tăicuțu – poezie, Cezar Straton – proză.
Poetul Dumnitru Brăneanu, consilier județean și manager de proiect, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Bacău (CJ), Ionel Floroiu, a înmânat Premiile Festivalului ,,Toamna bacoviană – 2015”: Premiul pentru Traducere – Valeriu Stancu, Premiul pentru Excelență – Viorel Dinescu, Premiul pentru Debut – Marin Gherman. Marele premiu al festivalului, respectiv Premiul Național ,,George Bacovia” a revenit în acest an poetului, scriitorului, istoricului și academicianului Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural ,,Mihai Eminescu” din Chișinău, Republica Moldova.
Cu acest prilej au fost distinși cu premii și laureații Concursului Internațional de Poezie ,,Toamna bacoviană – 134”, iar poetul Dumitru Brăneanu a dezvăluit în premieră una dintre surprizele de anul viitor ale festivalului, și anume că, principala gazdă a manifestărilor desfășurate sub genericul ,,Toamna bacoviană” va fi chiar Casa Memorială ,,George Bacovia”, care va fi complet renovată până la finele acestui an. La rândul lor, invitații evenimentului au ținut să aducă mulțumiri pentru organizare și ospitalitate tuturor celor implicați. De asemenea, au fost adresate mulțumiri întregului personal al hotelului ,,Decebal” din Bacău, pentru calitatea serviciilor prestate.

Festivalul Național de Literatură ,,Toamna bacoviană” este o manifestare anuală organizată de CJ Bacău, USR – Filiala Bacău, Revista ,,Ateneu” și Inspectoratul Județean Bacău.

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

CRAB preia controlul asupra Rezervei de Apă din Bacău – Un pas semnificativ pentru siguranța alimentării cu apă în municipiu

Primarul Lucian Viziteu anunță că "Rezerva de apă a municipiului Bacău" a fost predată către Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), punând în aplicare hotărârea instanței judecătorești care a validat decizia municipalității. Această mutare transferă responsabilitatea asupra debitului, prețului...

Pompierii băcăuani, eroi în weekend: 71 de intervenții în intervalul 16-19 Februarie”

În perioada 16-19 februarie a.c., pompierii din Bacău au desfășurat un efort remarcabil, răspunzând prompt la 71 de solicitări primite prin Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.Cea mai frecventă intervenție a fost acordarea ajutorului medical de urgență, totalizând...

Protejându-ne împotriva gripei de tip A: Importanța vaccinului antigripal

Gripa de tip A reprezintă o preocupare constantă pentru sănătatea publică, având capacitatea de a provoca epidemii și pandemii grave. Cu toate că simptomele gripei pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite, gripa de tip A poate...