La Palanca au loc manifestările prilejuite de comemorarea eroului martir Emil Rebreanu

,Nu ştiu cum se va întoarce lumea după război, dar dacă nu voi pierde nimic din tot ce simt că este în mine, voi ajunge departe”. Emil Rebreanu, scrisoare trimisă sorei sale Miţi în 4 februarie 1917
Începând de sâmbătă, 13 mai 2017, în comuna Palanca au loc manifestările dedicate centenarului comemorării eroului martir sublocotenent Emil Rebreanu, ofițer român din Austro-Ungaria, care a fost executat prin spânzurare pentru dezertare și spionaj în Primul Război Mondial după ce fusese prins în timp ce încerca să treacă la conaționalii români.

Emil Rebreanu a fost fratele scriitorului Liviu Rebreanu, autorul romanului „Pădurea spânzuraților”, dedicat eroului.

În perioada 13-28 mai, Primăria Palanca organizează o serie de manifestări cultural-artistice ce se desfășoară sub genericul ,,Calvarul unei granițe-ntre frați”. Astfel, sâmbătă, 13 mai, cu începere de la ora 12.00, a avut loc loc un ceremonial miliar și religios, precum și depunerea de coroane la monumentul eroului Emil Rebreanu. La această acțiune au participat mai multe oficialități, reprezentanți ai autorităților publice locale și numeroși locuitori ai satelor de pe valea Trotușului. Cu această ocazie au rostit emoționante alocuțiuni, Adrian Paliștan – primarul comunei Palanca, profesorul Dumitru Cojocaru – moderatorul manifestării, precum și invitații speciali ai evenimentului: deputatul PSD Iulian Iancu – preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Maricica Luminița Coșa – prefectul județului Bacău, Silviu Ionel Pravăț – vicepreședinte al CJ Bacău, scriitorul Ilderim Rebreanu, nepotul lui Liviu Rebreanu și ultimul descendent al familiei marelui scriitor. Alături de un mare număr de tineri, în frumoase costume populare, la manifestare au mai fost prezenți: Adrian Luca, șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău, locotenent-colonelul Dumitru Daniel Toboltoc – comandant al Batalionului 468 Apărare Antiaeriană ,,Trotuș” din Lunca de Sus, veterani de război, reprezentanți ai Fundației ,,Gândul Aprins”, ai Oficiului Județean pentru Cultul Eroilor, Forumului Montan din România, Asociației ,,Prospectorii istoriei”, invitați din orașul Comănești și din comunele trotușene Brusturoasa și Agăș. Festivitatea s-a încheiat cu o depunere de coroane la mormântul și monumentul închinat lui Emil Rebreanu și cu prezentarea unui program artistic susținut de Ansamblul ,,La porțile neamului” din Palanca și de George Cojocărescu, solist de muzică populară.

Duminică, 14 mai 2017, în Sala de festivități a Primăriei Palanca a avut loc festivitatea de lansare a volumului „Născut în zodia morții”, de Ilderim Rebreanu, fiul fratelui mic al scriitorului, Tiberiu, iar pe 19 mai va fi organizată o seară literară, o întâlnire cu scriitori și poeți care au scris în operele lor despre comuna Palanca ori au activat în decursul timpului în această localitate. Pe 23 mai vor fi prezentate evenimentele din Primul Război Mondial reflectate în operele unor mari scriitori români și străini, iar pe 24 mai va fi proiectat filmul artistic „Pădurea spânzuraților”, cu scene filmate în comuna Palanca.

Seria evenimentelor se va încheia pe 28 mai, de Ziua Eroilor, când de la ora 13.00 vor avea loc, între altele, un ceremonial militar-religios închinat memoriei eroilor neamului și depunerea de coroane la monumentul lui Emil Rebreanu.

Vom reveni cu detalii de la manifestările ce se desfășoară în această perioadă în comuna Palanca.

Romulus Dan BUSNEA