In centrul istoric al orasului Târgu-Ocna, se va desfasura maine, 2 noiembrie, o noua editie a Zilei Vanatorilor de Munte. In timpul Primului Razboi Mondial, vanatorii de munte au fost cei care au eliberat localitatea de sub ocupatia austro-ungara, multi dintre ei pierzandu-si eroic viata in timpul inclestarilor de pe virful Ciresoaia, locatie aflata in imediata apropiere a orasului.
La evenimentul de la Targu Ocna, vor fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice locale si judetene, cadre militare, veterani de razboi, profesori si elevi. Va reveni si in acest an cu o defilare simbolica, o companie din cadrul Batalionului 22 Vanatori de Munte “Ciresoaia”, ce isi are garnizoana in municipiul Sfantu Gheorghe si ai caror inaintasi s-au sacrificat in marea batalie de la Ciresoaia.
Actiunea, care se inscrie in randul sarbatorilor istorice ale orasului de la poalele Magurii, va avea loc dupa urmatorul program:
ora 12.10-12.30 – Sosirea invitatilor ;
12.30- Trecerea in revista a Garzii de Onoare;
13.00- Intonarea imnului national;
13.15- Te-deum;
13.40- Alocutiuni: – Primarul orasului Targu Ocna, profesori de istorie, veterani de razboi, reprezentant al Garnizoanei Bacau, invitati;
14.10- Defilarea Garzii de Onoare;
14.20- Intonarea Imnului Eroilor si depunerea de coroane;
14.30- Inchiderea manifestarii.
Trupele de vanatori de munte din Romania vor implini pe 3 noiembrie 96 de ani de existenta glorioasa, castigata pe campurile de lupta de la Cosna, Ciresoaia si Targu Neamt in Primul Razboi Mondial, si la Stalingrad sau Crimeea, in Al Doilea Razboi Mondial, ceea ce i-a determinat pe multi dintre specialistii militari sa ii desemneze ca fiind un corp de elita al Armatei Romane.
La 3 noiembrie 1916, printr-un ordin al Marelui Cartier General, s-a decis ca Scoala Militara de Schiori din Bucuresti sa fie transformata in “Corpul Vanatorilor de Munte”, unitate militara care a fost organizata pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, avand in efectiv 2.000 de combatanti.
Dupa participarile eroice in cele doua mari conflagratii mondiale, vanatorii de munte au dat piept cu “aliatul sovietic” ce isi propusese lichidarea acestor trupe de elita, astfel ca dupa o perioada de restructurare, incepand cu anul 1964, trupele de vanatori de munte au fost reinfiintate.