La Târgu-Ocna, deschiderea anului școlar va fi marcată de lansarea monografiei Colegiului Național ,,Costache Negri”

Carte 3

La Colegiul Național ,,Costache Negri” din orașul-stațiune Târgu-Ocna va avea loc luni, 15 septembrie, cu începere de la ora 10.00, festivitatea de deschidere a noului an școlar.

Cu acest prilej va fi lansat un nou volum din colecția profesorului și istoricului târguocnean Corneliu Stoica: ,,Colegiul Național `Costache Negri` De la tradiție la modernitate”, o monografie nu doar istorică, ci și una sentimentală, un document viu ce prezintă evoluția în timp a prestigioasei instituții de învățământ din Târgu-Ocna, una de tradiție pentru învățământul băcăuan, ce va sărbători în 2018, centenarul existenței sale.

În aceeași excelentă prezentare grafică a cunoscutei edituri și tipografii oneștene ,,Magic Print”, cartea profesorului Stoica trece în revistă istoricul emblematicei instituții de învățământ din Târgu-Ocna, într-o rememorare a evenimentelor și oamenilor care au marcat existența școlii, de la primii dascăli ai săi și până la personalitățile care s-au ridicat de pe băncile acesteia: generalul (r) și conf. univ. dr. Vasile-Jenică Apostol, arhitectul Liviu-Ioan Benea, sociologul Ion Boboc, poeta Daniela Caurea (decedată la doar 26 de ani în urma devastatorului cutremur din 4 martie 1977), publicistul și poetul Ion Chiriac, pictorul Ion Diaconescu, profesorul și scriitorul Gheorghe Drăgan (membru al USR), criticul și istoricul literar Mihai Drăgan (eminescolog de prestigiu), inginerul și inventatorul Ioan Alexandru Sorin Harabagiu, pictorul Vasile Melica (elev al renumitului pictor și profesor Camil Ressu), pictorul Gheorghe Mocanu (triplu laureat al Premiului Națiunilor decernat de Fundația UNICEF, New York, 1990, 1991 și 1993), matematicianul Dumitru Motreanu, profesorul, istoricul și arhivistul Vilică Munteanu, pictorul și profesorul Mihai Nechita-Burculeț, poetul, publicistul și profesorul Dan Sandu (membru al USR, remarcabil poet, distins cu importante premii la festivalurile de profil din România), dramaturgul, poetul și publicistul Viorel Savin (membru al USR, unul dintre cele mai importante nume ale dramaturgiei românești contemporane), actorul Sandu Simionică, actorul Costel Cașcaval, istoricul, profesorul și scriitorul Corneliu Stoica, medicul și prof. univ. dr. doc. Gheorghe Zamfir, actorul Alexandru Bogdan (28 de ani, cel mai tânăr nume din constelația valorilor prezente în această monografie) ș.a.

Pentru că sufletul oricărei instituţii sunt oamenii, autorul dedică numeroase pagini personalului didactic şi didactic auxiliar, la care a adăugat și catedrele la care au activat de-a lungul vremii în cadrul acestei școli – educatori, învăţători, profesori, maiştri, pedagogi, bibliotecari, directori etc. De asemenea, în carte mai sunt prezentate printre altele, lista șefilor de promoție și a foștilor directori ai școlii, o parte din activitățile educative, cultural-artistice și sportive desfășurate, revistele școlare editate de profesori și elevi (din 1967 până astăzi, fiecare purtând amprenta epocii și a personalității celor implicați în acest proces de creație), proiecte și parteneriate, schimburi școlare, implicarea colegiului în activități de mare anvergură și rezonanță locală și națională, o scurtă biografie a personalității lui Costache Negri etc.

,,Indiferent de epoci sau împrejurări, instituția, prin dascălii săi, și-a urmat crezul, acela de a asigura elevilor care i-au trecut pragul, o cât mai temeinică pregătire pentru viață, devenind o școală deschisă către lumea de mâine. (…) Curajul, dorința și entuziasmul elevilor, clădite pe experiența și valoarea profesorilor, vor face și în viitor din Colegiul Național `Costache Negri` o instituție ce-și merită locul câștigat în rândul instituțiilor de învățământ de pe Valea Trotușului”, sunt gândurile exprimate în carte de către prof. Carmen Antohe, directorul Colegiului ,,Costcahe Negri”.
Acestea își găsesc continuitatea în cuvintele rostite de un fost director al instituției, prof. Theodora Șotcan, în prezent inspector general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Bacău:

,,Prima școală în care am pășit ca dascăl rămâne cea mai dragă sufletului și orice rememorare te încearcă cu un fel anume de energie. (…) Prestigioasa instituție de învățământ de pe Valea Trotușului, Colegiul Național `Costache Negri`, are datoria să păstreze vie flacăra cunoașterii, să facă din elevii săi nu vase pe care să le umple, ci torțe care să ardă, să descopere aptitudini, să formeze competențe și să deschidă drumuri. Păstrând nealterate jaloanele fixate de-a lungul timpului, această instituție se va bucura în continuare de respectul părinților, al copiilor, al comunității locale în general”.

Mulțumind tuturor celor care l-au sprijinit în materializarea acestui demers, autorul cărții a ținut să precizeze următoarele: ,,Lucrarea de față se dorește a fi o `carte de vizită` a unei școli centenare și nu o monografie tradițională. Ea poate fi completată, în timp, cu noi nume și date, care să ilustreze mai bine evoluția acestui colegiu, orice omisiune sau modificare nouă putând fi adăugate în edițiile viitoare”.
Cu nostalgia și emoția generate de amintirea anilor în care am fost elev la acest colegiu, le mulțumesc din suflet și le rămân veșnic recunoscător minunaților profesori, acestor magicieni ai cuvintelor, sunetelor și culorilor, ai viselor și năzuințelor noastre, cei care, alături de iubiții noștri părinți, ne-au îndrumat pașii în viață, ne-au arătat care sunt sensurile, valorile și reperele ei, întru demnitate, cinste, onoare, credință și iubire…

În fața voastră, dragi profesori de ieri și de astăzi, mă-nclin, cu aleasă considerație și prețuire…

Romulu Dan BUSNEA

P.S. Îi mmulțumesc pe acesată distinsului profesor Corneliu Stoica, pentru că m-a alăturat atâtor oameni de seamă care au onorat cu cinste numele acestei școli de tradiție și de renume…