Unii comercianții de la noi îi spun “șalău de Nil”. Cei de la Edenia îi zic biban. Denumirea sa științifică este Lates Niloticus. Pe care englezii îl numesc Nile perch, francezii perche du Nil, iar spaniolii perca del Nilo. Atât perch, cât și perche ori perca se traduc în limba română prin “biban”. De unde și până unde s-a trecut de la biban la șalău, habar n-am. Poate mă lămuriți voi. Oricum i-ar zice, Lates Niloticus se găsește atât proaspăt, cât și congelat (în special filetat) și provine atât din pescuitul industrial, cât și din acvacultură. Are o carne albă, cu gust neutru.
De citit!
Culinar
Cartofi due formaggi
De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...
Culinar
Piept de pui pane
Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...
Culinar
Cartofi crocanți la cuptor
Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....