Lectura de vacanta

“Sunt un calator  si un navigator , si in fiecare zi descopar o noua regiune in sufletul meu.” zicea Kahlil Gibran. Fiecare dintre noi poate fi un calator, iar una din cele mai bune metode este lectura.

O vacanta de neuitat include si cateva romane care ne umplu timpul si care fara sa ne dam seama ne modeleaza si ne definesc. Cu fiecare roman calatorim, ne rupem de realitatea cotidiana, ne imbogatim, “descoperim noi regiuni in sufletul nostru”.

Printre lecturile din aceasta vara trebuie inclus si romanul  “Ultimul Cato” de Matilde Asensi. Acest thriller istoric fascinant reuneste misterul, istoria, aventura si intr-o mai mica masura dragostea. Personajul principal, sora Ottavia Salina, membra a Ordinului Preafericitei Fecioare Maria, dar si doctor in paleografie si istoria artelor accepta misiunea insolita propusa de superiorii sai de la Vatican: descifrarea tatuajelor de pe cadavrul unui etiopian suspectat de crime impotriva Bisericii. Totul se desfasoara in jurul celebrei “Divina Comedie” a lui Dante Alighieri, a carui opera este interpretata intr-un mod ingenios si captivant. Anumite fragmente din “Purgatoriu” constituie indiciile etapelor succesive pe care cei trei protagonisti le parcurg, pentru a ajunge in Paradisul Terestru. In roman se intalnesc o multitudine de simboluri, de referinte istorice, dar si existenta unei organizatii secrete cunoscuta ca si Staurofilakes sau Pazitorii Crucii.

“O calatorie pasionanta intr-un trecut cufundat in mister, ascuns sub valul alegoriilor literare. Un roman care ne deschide ochii si ne infioara inimile.” James Rollins

“Cititorii sensibili la istorie – mai ales la cea a Bisericii, a societatilor secrete si a ritualurilor initiatice – vor gasi aici nenumarate delicii” Publishers Weekly