vineri, decembrie 1, 2023

Cum poți face poze la 360 de grade

O fotografie de 360 de grade înseamnă...

Bărbații și parfumurile. Când și cum?

Istoric vorbind, aristocrația occidentală a folosit parfumurile...

Cum să vă îmbrăcați pentru schi și snowboard

Cel mai important lucru de reținut este...

Legătura dintre stress și bolile cronice

De stiutLegătura dintre stress și bolile cronice
- Advertisement -

O interesantă controversă medicală a fost provocată de un doctor canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative: stresul are un rol major în debutul majorității bolilor cronice.

Medicul este Maté Gabor iar cartea sa, «Când corpul spune nu», combină cele mai recente descoperiri ale științei moderne cu poveștile emoționante și convingătoare ale multor pacienți, oameni obișnuiți și celebri si a generat controverse în comunitatea medicală.

Controversele nu-l ocolesc nici pe autor. În 2010, Maté a devenit interesat de medicina tradițională a plantelor «ayahuasca» și de potențialul lor pentru tratarea dependențelor. El a colaborat cu un vindecător tradițional peruan. Rezultatele cercetării ar fi arătat că afirmațiile lui Maté privind eficacitatea terapeutică erau bine întemeiate și că participanții au avut îmbunătățiri semnificative în unele măsuri psihologice și reduceri ale consumului problematic de substanțe. Cu toate acestea, când guvernul federal canadian a aflat despre munca lui Maté cu ayahuasca în 2011, Health Canada l-a amenințat cu arestare dacă nu și-a oprit imediat activitățile cu un drog ilegal.

În cărțile și prelegerile sale, Maté subliniază rolul aspectelor biopsihosociale ale patologiei și rolul traumei și stresului psihologic. El subliniază importanța relațiilor și a atașamentului social pentru învățare și pentru sănătate.

“Când nu mai învăţăm să spunem nu, corpurile noastre învaţă asta singure” – e una dintre afirmaţiile tulburătoare cu care Gabor Maté îşi începe volumul “Când corpul spune nu“. “Cu cât oamenii sunt mai izolaţi, cu atât sunt mai stresaţi. Iar lumea modernă se confruntă cu o epidemie de singurătate. Oamenii sunt mult mai singuri decât erau acum câteva decenii. Când eşti singur, nu ai aceeaşi capacitate de a combate stresul. Oamenii singuri se îmbolnăvesc mai repede şi mor mai repede. Ei reacţionează la stres nu doar individual, ci şi social”, mai afirmă doctorul.

“Când cineva vine la un medic cu poliartrită reumatoidă, nu este suficient să i se prescrie un antiinflamator; ar trebui să fie, de asemenea, implicați într-o conversație despre stresul vieții care au declanșat episodul de inflamație, așa cum se dovedește invariabil a fi cazul. Scopul final, desigur, este acela de a ajuta oamenii să-și dezvolte capacitatea de a spune nu stresului nedorit, astfel încât corpul lor să nu fie nevoit să spună în locul lor“, afirmă Gabor Maté.

“Este posibil ca cineva să dorească să exploreze și să accepte întreaga gamă de tratamente medicale disponibile – și, în același timp, nu trebuie să creadă că este suficient, sau acolo se termină opțiunile. În plus față de orice modalități sau tratamente fizice sunt oferite sau acceptate, atunci când timpul este potrivit și persoana este pregătită, există o valoare extraordinară pentru a cultiva o înțelegere reală a modului în care cineva și-a trăit viața, poate în moduri care nu au susținut pe sine. Această explorare poate oferi perspective și posibilități de schimbare care pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții cuiva, cu sau fără o boală gravă. Vindecarea (care, la origini, înseamnă literal „a face întreg”) nu este doar o chestiune de modalități fizice, ci și de înțelegere a modului în care generăm stres și de a învăța cum să nu generăm stres”.

El spune că atât în literatura de specialitate, cât și în exemplele particulare la care a asistat foarte aproape, există dovezi ample că acest tip de abordare poate promova vindecarea, poate prelungi viața și, cel mai important, poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu boli. Există oameni care au trăit mult mai mult, sau mult mai sănătos, decât ar fi prezis prognozele lor medicale.Sper că profesioniștii din domeniul sănătății vor găsi, de asemenea, aceste informații valoroase pentru a oferi o îngrijire mai bună și mai cuprinzătoare”, crede medicul.

Dar nu cumva asta înseamnă că ne creem condițiile pentru propria mea boală? Și dacă da, nu cumva, în acest fel, se dă vina pe victimă? Gabor Mate spuna că vina nu are nimic de-a face cu acesl lucru. “După cum am scris mai sus, vina este o marfă inutilă în încercarea de a înțelege sau de a trata o problemă complexă, indiferent dacă cineva se învinovățește pe sine sau pe cineva/altcineva (părinții cuiva, genele cuiva etc.) Este obișnuit să se confunde vina cu responsabilitatea, pe care o susțin și care nu are nimic de-a face cu vina. Responsabilitatea are de-a face cu preluarea proprietății și, așa cum sună cuvântul, cu «capacitatea de răspuns» – capacitatea de a răspunde eficient și inteligent, într-un mod care face diferența.

Gabor Mate spune că fiecare își dezvoltă un stil de personalitate care-i poate influența negativ sănătatea pe termen lung. Incapacitatea de a spune nu, nevoia de a accepta problemele altora ca pe ale tale, nevoia motivată de a fi mereu „drăguț” sau „de ajutor” sau „pozitiv” sau să nu „abandonezi barca”, chiar dacă asta înseamnă a-ți suprima propriile emoții – toate aceste trăsături sunt răspunsuri la experiențele și circumstanțele copilăriei timpurii, asupra cărora copilul nu are control.

“Nici măcar nu este o alegere conștientă; este mai degrabă o decizie automată pe care fiecare o ia pentru a rămâne pe linia de plutire în apele emoționale stresante. De-a lungul timpului, dacă aceste tipare se întăresc și devin părți rigide ale personalității și rămân neexaminate, pot avea efecte dăunătoare asupra funcționării sistemului imunitar, chiar și până la o boală gravă. Ele apar mai întâi ca răspunsuri la stres, dar pe termen lung ele însele sunt incredibil de stresante pentru corp și minte.

Deci da, într-un fel spun că ai creat condițiile pentru boala ta, dar numai cu două asteriscuri cruciale atașate cuvintelor «tu» și «creat». Cu siguranță nu ai creat-o în mod deliberat și nici nu ai creat condițiile externe în care ai crescut; și într-un fel nu ai fost chiar tu, dacă prin «tu» ne referim la partea minții sau a sufletului tău care face alegeri conștiente, raționale, cu un scop. Mai degrabă, de-a lungul timpului, personalitatea ta în curs de dezvoltare a făcut ceea ce trebuia să facă pentru a rămâne intactă și a dezvoltat câteva strategii care s-au inversat de-a lungul timpului. Nu știa mai bine și nu are rost să regreti sau să te chinui – doar să folosești aceste cunoștințe pentru a te împuternici acum“, consideră medicul canadian.

Despre acestea și despre multe altele, puteți citi în cartea «Cand corpul spune nu».

 

Alte titluri