Când vine vorba despre garnituri pentru un fel principal, fugim repede cu gândul la cartofi: cartofi prăjiți, cartofi fierți (“naturi” ar zice unii specialiști în gastronomie), piure de cartofi, cartofi țarănești, cartofi copți, cartofi la cuptor, ba chiar cartofi “franțuzești”. Dacă nu-i sezonul cartofilor (adică dacă n-avem nici un cartof la îndemână), ne repezim la orez: fiert, prăjit, pilaf, ori, mai nou, risotto. Nu zic că n-ar fi bune, cu toate că (unii) nutriționiști zic altfel, însă mai cu măsură și combinate rațional (dar asta este o cu totul altă discuție).
Mă uit pe meniurile (comune, nu “gastronomice” ori de fițe) ale francezilor, ori ale nemților, de exemplu. În restaurantele universitare din Franța (echivalentul cantinelor studențești de la noi), pe lângă preparatele din porc găsești și vită, pui, curcan, iepure ori pește. Găsești și cartofi (nu neapărat prăjiți – pommes frittes), dar și conopidă, broccoli, linte, morcovi, ciuperci, ori chiar mere! Neamțul dacă n-are Gemüse (adică legume) în farfurie înseamnă că nu-i preparatul complet. Și nici nu cere pâine!
Aveți impresia că legumele n-au gust, n-au savoare, sunt fade? Încercați combinația de mai jos, încropită în varianta de garnitură la un fel principal pentru 2 persoane.