vineri 19 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarLegume autohtone la...

Legume autohtone la wok

200Când vine vorba despre garnituri pentru un fel principal, fugim repede cu gândul la cartofi: cartofi prăjiți, cartofi fierți (“naturi” ar zice unii specialiști în gastronomie), piure de cartofi, cartofi țarănești, cartofi copți, cartofi la cuptor, ba chiar cartofi “franțuzești”. Dacă nu-i sezonul cartofilor :D :D :D (adică dacă n-avem nici un cartof la îndemână), ne repezim la orez: fiertprăjitpilaf, ori, mai nou, risotto. Nu zic că n-ar fi bune, cu toate că (unii) nutriționiști zic altfel, însă mai cu măsură și combinate rațional (dar asta este o cu totul altă discuție).

Mă uit pe meniurile (comune, nu “gastronomice” ori de fițe) ale francezilor, ori ale nemților, de exemplu. În restaurantele universitare din Franța (echivalentul cantinelor studențești de la noi), pe lângă preparatele din porc găsești și vită, pui, curcan, iepure ori pește. Găsești și cartofi (nu neapărat prăjiți – pommes frittes), dar și conopidă, broccoli, linte, morcovi, ciuperci, ori chiar mere! Neamțul dacă n-are Gemüse (adică legume) în farfurie înseamnă că nu-i preparatul complet. Și nici nu cere pâine!

Aveți impresia că legumele n-au gust, n-au savoare, sunt fade? Încercați combinația de mai jos, încropită în varianta de garnitură la un fel principal pentru 2 persoane.

Continuare…

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....