Timp de milenii, începând cu 4000 î.Hr. până în secolul al XVIII-lea, bărbații foloseau în mod tradițional machiajul. Abia la mijlocul anilor 1800 machiajul a fost retrogradat. În acea perioadă, influenta regină Victoria I a Marii Britanii considera cosmeticele vulgare, o viziune confirmată de Biserica Angliei. În timpul epocii victoriene, machiajul a fost considerat „o urâciune” atât de către Coroană, cât și de Biserică, creându-se asociații puternice și răspândite între machiaj, vanitate, feminitate și „opera Diavolului”. Până în secolul al XX-lea, machiajul a devenit un atribut absolut feminin.
Egiptul antic
Încă din anul 4000 î.Hr., bărbații au folosit pigment negru pentru a crea modele elaborate de „ochi de pisică”. Conturul de ochi kohl, umbra verde de malachit și coloranții de buze și obraji din ocru roșu au devenit lucruri extrem de populare. Scopul nu era, însă, înfrumusețarea, ci unul religios: se credea că umbrele verzi evocă zeii Horus și Ra și, prin urmare, îndepărtează bolile dăunătoare. Conturul de ochi dramatic era folosit, de obicei, pentru a comunica bogăția și statutul.
Roma antică
În secolul I d.Hr. se știa că bărbații romani aplică pigment roșu pe obraji, își deschid pielea cu pulbere și își vopsesc unghiile folosind un elixir de grăsime și sânge de porc. Bărbații romani și-au vopsit capul pentru a camufla petele de chelie.
Anglia elizabetană
În timpul domniei reginei Elisabeta I, machiajul era extrem de popular printre bărbați, care apreciau pielea pudră alb-fantomă. Aceasta a fost, de asemenea, epoca în care machiajul feței era periculos, fiind folosit plumb, ceea ce a cauzat deseori probleme grave de sănătate și chiar moartea prematură.
Franța secolului al XVIII-lea
Nu este un secret faptul că regele Ludovic al XVI-lea folosea machiajul și a produsele pentru păr. El a devenit chel la vârsta de 23 de ani și ulterior a forțat aristocrația din Franța să poarte peruci. Bărbații curții regale au îmbinat machiajul cu tocurile înalte și cu manșoanele de blană.
Hollywoodul anilor 1930
A trecut o lungă perioadă de timp înainte de a se vorbi din nou despre machiajul masculin. Odată cu sosirea filmelor moderne în Statele Unite, părul și machiajul pentru bărbați au reapărut. Aspectul îngrijit al lui Clark Gable a fost poate primul exemplu de frumusețe „metrosexuală”.
Anii 1970 și 1980
Până la sfârșitul secolului al XX-lea, machiajul pentru bărbați a fost relativ rar. În schimb, a fost rezervat pentru marginali: artiști rock precum Steven Tyler, David Bowie, Alice Cooper sau Prince. În această perioadă, însă, mulți dintre cei mai buni artiști de machiaj de sex masculin au început să lucreze în domeniu.
Anii 2000
Conceptul de „metrosexualitate” a reintrat în conștiința culturală iar firmele de cosmetice au început să lanseze „machiaj pentru bărbați”. Se deschidea o nouă eră. Sau o nouă piață? Companiile au prins oportunitatea din zbor și nu au mai scapat-o. Deși machiajul pentru bărbați nu este un standard, mijloacele sociale au permis descompunerea stereotipurilor vechi de secole. Companii majore precum Covergirl și Maybelline au anunțat primele fețe masculine ale mărcilor lor. Un bărbos cu ochii conturați, fond de ten și ploapele colorate nu mai este o raritate, chiar daca înca mai face senzație. Firmele de cosmetice ne spun că aceasta este noua normalitate.