Maioneză “light” și salata de cartofi aferentă

107 copy

Normal ar fi fost să-i zic “maioneză ușoară” sau “maioneză slabă”, dar asta ar fi dat naștere la interpretări: ușoară, ca în “ușor de făcut”?, slabă, ca în “de slabă calitate”? Drept pentru care i-am zis “maioneză light”, ca să priceapă, indubitabil, tot românul.

Cu toate că acum sunt în mare vogă maionezele făcute “la minut”, cu mixerul, din ouă întregi (adică albuș + gălbenuș, nu și coajă), eu am rămas tributar maionezei clasice, încropite din gălbenușuri fierte și crude, în proporții egale, amestecate manual, cu lingura. Cum ar zice Mick Jagger, “old habits die hard”.

În comerț se găsesc acum pe toate drumurile maioneze ori sosuri de maioneză “de-a gata”, mai mult sau mai puțin light, cu sau fără diverse adaosuri; usturoi, tarhon etc. Uneori le mai folosesc, fie din comoditate, fie din lipsă de timp, însă tot maioneza făcută în casă rămâne baza.

Continuare…