22.3 C
Bacau

Manifestare cultural-stiintifica de anvergura nationala, la Comanesti

De stiut!

com A devenit deja o traditie ca o data cu sarbatorirea zilelor orasului Comanesti, sa se desfasoare in fiecare an si Simpozionul Stiintific National “Dimitrie Ghika – Comanesti – In Memoriam”, in organizarea unor importante institutii si asociatii cultural-stiintifice: Divizia de Istoria Stiintei, Comitetul Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane, Asociatia Cultural Stiintifica “Dimitrie Ghika – Comanesti”, Colegiul Tehnic “Dimitrie Ghika” Comanesti, Centrul de Informare Europeana “Europe Direct Comanesti”, Asociatia “Clubul Tineretului Radacini” Comanesti, Primaria orasului Comanesti.
Manifestrea, aflata la ce de a treia editie, este rodul unei sustinute colaborari dintre institutiile sus mentionate si cadre didactice, personalitati ale vietii cultural-stiintifice si politice, oameni de afaceri din localitate si din alte zone ale tarii.

“În memoria carturarului si omului de stiinta Dimitrie Ghika, sustinem desfasurarea anuala a acestui simpozion stiintific ce ii poarta numele, scopul fiind acela de a sprijini autoritatile locale in implementarea programelor culturale si dezvoltarea culturala a zonei, printre obiectivele urmarite numarandu-se crearea si dezvoltarea unor oportunitati de exprimare culturala pentru locuitorii zonei, facilitarea unor schimburi de idei si opinii intre participantii la simpozion, promovarea orasului Comanesti si a potentialului sau cultural, evidentierea si publicarea de lucrari stiintifice, atragerea profesorilor si elevilor catre cercetarea stiintifica”, a declarat presedintele Asociatiei Cultural Stiintifice “Dimitrie Ghika – Comanesti”, prof. Lavinia Misaila.

Lucrarile simpozionului se vor desfasura la Muzeul de Etnografie si Arta “Dimitrie Ghika” din Comanesti, sambata, 17 august a.c., cu incepere de la ora 9.30, avand ca teme: “Dimitrie Ghika – Comanesti si contemporanii sai” si “Europa lui Dimitrie Ghika – Comanesti si Europa noastra” .
Evenimentul de sambata va prilejui si o expozitie de fotografii, lansari de carte, momente artistice, precum si prezentarea celui de-al doilea numar al revistei “Columna”, publicatie a Asociatiei Cultural Stiintifice “Dimitrie Ghika – Comanesti”, supliment al revistei “Studii si Comunicari / DIS a Diviziei de Istorie a Stiintei a CRIF ST al Academiei Romane.

La simpozionul de la Comanesti, vor fi prezente personalitati de marca ale stiintei si culturii romanesti: acad. Gleb Dragan, presedinte al Sectiei de Stiinte Tehnice al Academiei Române, presedinte al Diviziei de Istoria Stiintei (DIS) a Comitetului Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIF ST) al Academiei Române; Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, dr. în biologie, directorul Muzeului National de Stiinte Naturale “Grigore Antipa” Bucuresti, prim-vicepresedinte al CRIF ST al Academiei Române; prof. dr. Ioan Lascar, sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti; Pompiliu Manea, prof. dr. ing., membru de onoare al Academiei Române; Doina Rogobete, dr. ing., Universitatea Politehnica din Bucuresti etc. Vom reveni cu detalii.

Romulus Dan Busnea

- Advertisement -

Ultimele stiri