marți 27 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaManifestare cultural-stiintifica de...

Manifestare cultural-stiintifica de anvergura nationala, la Comanesti

com A devenit deja o traditie ca o data cu sarbatorirea zilelor orasului Comanesti, sa se desfasoare in fiecare an si Simpozionul Stiintific National “Dimitrie Ghika – Comanesti – In Memoriam”, in organizarea unor importante institutii si asociatii cultural-stiintifice: Divizia de Istoria Stiintei, Comitetul Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane, Asociatia Cultural Stiintifica “Dimitrie Ghika – Comanesti”, Colegiul Tehnic “Dimitrie Ghika” Comanesti, Centrul de Informare Europeana “Europe Direct Comanesti”, Asociatia “Clubul Tineretului Radacini” Comanesti, Primaria orasului Comanesti.
Manifestrea, aflata la ce de a treia editie, este rodul unei sustinute colaborari dintre institutiile sus mentionate si cadre didactice, personalitati ale vietii cultural-stiintifice si politice, oameni de afaceri din localitate si din alte zone ale tarii.

“În memoria carturarului si omului de stiinta Dimitrie Ghika, sustinem desfasurarea anuala a acestui simpozion stiintific ce ii poarta numele, scopul fiind acela de a sprijini autoritatile locale in implementarea programelor culturale si dezvoltarea culturala a zonei, printre obiectivele urmarite numarandu-se crearea si dezvoltarea unor oportunitati de exprimare culturala pentru locuitorii zonei, facilitarea unor schimburi de idei si opinii intre participantii la simpozion, promovarea orasului Comanesti si a potentialului sau cultural, evidentierea si publicarea de lucrari stiintifice, atragerea profesorilor si elevilor catre cercetarea stiintifica”, a declarat presedintele Asociatiei Cultural Stiintifice “Dimitrie Ghika – Comanesti”, prof. Lavinia Misaila.

Lucrarile simpozionului se vor desfasura la Muzeul de Etnografie si Arta “Dimitrie Ghika” din Comanesti, sambata, 17 august a.c., cu incepere de la ora 9.30, avand ca teme: “Dimitrie Ghika – Comanesti si contemporanii sai” si “Europa lui Dimitrie Ghika – Comanesti si Europa noastra” .
Evenimentul de sambata va prilejui si o expozitie de fotografii, lansari de carte, momente artistice, precum si prezentarea celui de-al doilea numar al revistei “Columna”, publicatie a Asociatiei Cultural Stiintifice “Dimitrie Ghika – Comanesti”, supliment al revistei “Studii si Comunicari / DIS a Diviziei de Istorie a Stiintei a CRIF ST al Academiei Romane.

La simpozionul de la Comanesti, vor fi prezente personalitati de marca ale stiintei si culturii romanesti: acad. Gleb Dragan, presedinte al Sectiei de Stiinte Tehnice al Academiei Române, presedinte al Diviziei de Istoria Stiintei (DIS) a Comitetului Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIF ST) al Academiei Române; Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, dr. în biologie, directorul Muzeului National de Stiinte Naturale “Grigore Antipa” Bucuresti, prim-vicepresedinte al CRIF ST al Academiei Române; prof. dr. Ioan Lascar, sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti; Pompiliu Manea, prof. dr. ing., membru de onoare al Academiei Române; Doina Rogobete, dr. ing., Universitatea Politehnica din Bucuresti etc. Vom reveni cu detalii.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 37 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii pe DN2-E85, în localitatea Filipești. Din verificările efectuate în...

Reținut de polițiști pentru conducere ilegală: Bărbat din Dărmănești, prins la volan cu permisul suspendat

La data de 16 februarie a.c., polițiștii din Moinești au efectuat o operațiune de rutină pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu, care a condus la reținerea unui bărbat în vârstă de 39 de ani, originar din orașul Dărmănești. Conform...

Pasajul Revoluției devine stradă pietonală

Pasajul Revoluției din Bacău se transformă într-o stradă pietonală cu o investiție estimată la aproximativ 2.2 milioane de lei (~ 400.000 euro). Astăzi a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar proiectul are un termen de finalizare de...