duminică, octombrie 1, 2023

Te dor călcâiele dimineața? Iată de ce si ce trebuie să faci!

Cei care cred că fasceita plantară este...

Cum alegem o baterie de bucătărie

Alegerea unei baterii de bucătărie este dificilă....

Mărturii ale timpului: Stâncile inscripționate de la Slănic-Moldova

OrasulMărturii ale timpului: Stâncile inscripționate de la Slănic-Moldova
- Advertisement -

În stațiunea Slănic-Moldova există un monument în aer liber, care la prima vedere poate trece neobservat. Este vorba de un ansamblu de stânci inscripționate, aflate de-a lungul și de-a latul Aleii Izvoarelor, una dintre cele mai frumoase și mai vizitate zone ale urbei.

Sunt roci uriașe, pe suprafețele cărora pot fi identificate repere scrise, aflate pe un fel de hartă a timpului. Sunt practic, însemne lăsate pentru eternitate de o parte dintre vizitatorii care au trecut pe aici, dovezi neșterse ale istoriei acestor locuri. Multe dintre aceste inscripții s-au păstrat foarte bine, unele fiind chiar pe malul râului Slănic, unde, deseori, apa pătrunde până la ele.

Altele, ceva mai ilizibile, necesită o binemeritată curățare după atâția ani în care au avut de înfruntat vitregiile naturii, iar ultimele, aflate la capătul aleii, apar pe opt pietre ceva mai mari, parte integrantă a lucrării ,,Monumentul lui Euclid”. Este opera artistului plastic brazilian Felippe Moraes, participant la ediția din 2017 a programului de rezidență artistică internațională ,,In Context Slănic-Moldova”, proiect inițiat și coordonat de artista plastică slăniceană, Alina-Georgian Teodorescu.

Cele mai vechi inscripții de pe stâncile din preajma izvoarelor datează din anii 1869, 1880, 1893 și 1914, iar prima deține și recordul de vechime, cu 151 de ani, fiind realizată la 68 de ani de la descoperirea primului izvor mineral de către serdarul Mihalachi Spiridon, la 20 iulie 1801.

Este perioada în care stațiunea Slănic-Moldova, aflată sub administraţia Epitropiei ,,Sfântul Spiridon” din Iași, urmează un parcurs ascendent al dezvoltării sale, izvoarele minerale de aici obţinând trei medalii de aur, la Viena (1873), Paris (1889), Bucureşti (1894), precum şi o medalie de argint, la Expoziţia Internaţională de Balneologie de la Frankfurt pe Main (1881).
Poate, în viitorul apropiat se va putea găsi o soluție și pentru stâncile inscripționate de la Slănic-Moldova, astfel încât ele să devină o arie protejată, tocmai pentru că ele dețin încă povești nespuse, pe care vizitatorii vor să le-asculte, la ceas de seară, lângă murmur de izvoare…

Romulus-Dan BUSNEA

Alte titluri