sâmbătă 12 octombrie 2024

.

Trigliceridele: care e problema cu...

Dacă v-ați urmărit tensiunea arterială și nivelul colesterolului, este posibil să aveți nevoie...

eReader sau tabletă?

Chiar dacă cititul nu mai este cea mai plăcută zăbavă din viața omului,...

Sustenabilitatea și bicicletele: O...

În era noastră modernă, cu schimbări climatice tot mai evidente și o conștientizare...

Când trebuie să căutăm...

Probabil ați văzut unele etichete de pe produse pe care scrie "fără gluten"....
AcasăOrasulMărturii ale timpului:...

Mărturii ale timpului: Stâncile inscripționate de la Slănic-Moldova

Reportaj din timpul pandemiei

În stațiunea Slănic-Moldova există un monument în aer liber, care la prima vedere poate trece neobservat. Este vorba de un ansamblu de stânci inscripționate, aflate de-a lungul și de-a latul Aleii Izvoarelor, una dintre cele mai frumoase și mai vizitate zone ale urbei.

Sunt roci uriașe, pe suprafețele cărora pot fi identificate repere scrise, aflate pe un fel de hartă a timpului. Sunt practic, însemne lăsate pentru eternitate de o parte dintre vizitatorii care au trecut pe aici, dovezi neșterse ale istoriei acestor locuri. Multe dintre aceste inscripții s-au păstrat foarte bine, unele fiind chiar pe malul râului Slănic, unde, deseori, apa pătrunde până la ele.

Altele, ceva mai ilizibile, necesită o binemeritată curățare după atâția ani în care au avut de înfruntat vitregiile naturii, iar ultimele, aflate la capătul aleii, apar pe opt pietre ceva mai mari, parte integrantă a lucrării ,,Monumentul lui Euclid”. Este opera artistului plastic brazilian Felippe Moraes, participant la ediția din 2017 a programului de rezidență artistică internațională ,,In Context Slănic-Moldova”, proiect inițiat și coordonat de artista plastică slăniceană, Alina-Georgian Teodorescu.

Cele mai vechi inscripții de pe stâncile din preajma izvoarelor datează din anii 1869, 1880, 1893 și 1914, iar prima deține și recordul de vechime, cu 151 de ani, fiind realizată la 68 de ani de la descoperirea primului izvor mineral de către serdarul Mihalachi Spiridon, la 20 iulie 1801.

Este perioada în care stațiunea Slănic-Moldova, aflată sub administraţia Epitropiei ,,Sfântul Spiridon” din Iași, urmează un parcurs ascendent al dezvoltării sale, izvoarele minerale de aici obţinând trei medalii de aur, la Viena (1873), Paris (1889), Bucureşti (1894), precum şi o medalie de argint, la Expoziţia Internaţională de Balneologie de la Frankfurt pe Main (1881).
Poate, în viitorul apropiat se va putea găsi o soluție și pentru stâncile inscripționate de la Slănic-Moldova, astfel încât ele să devină o arie protejată, tocmai pentru că ele dețin încă povești nespuse, pe care vizitatorii vor să le-asculte, la ceas de seară, lângă murmur de izvoare…

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Acțiunea BLOCADA în municipiul Moinești: Peste 50 de autovehicule verificate și sancțiuni în valoare de peste 21.000 de lei

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Moinești, alături de colegii lor din secțiile de poliție rurală arondate, au desfășurat o amplă acțiune de control în municipiu și în comunele limitrofe. Aceasta a avut ca scop prevenirea și combaterea accidentelor rutiere,...

Tusea la copii: cauze, remedii și soluții naturale

Tusea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, provocând îngrijorare și stres pentru părinți. De multe ori, părinții se confruntă cu situația în care nu mai scapă de tuse la copii, iar această problemă poate...

“Maradonist” reținut după ce l-a lăsat pe un tânăr fără 750 de lei

 Un tânăr de 22 de ani s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Bacău, unde a reclamat faptul că, în timp ce se afla în faţa unei case de schimb valutar de pe strada Mihai Viteazu din localitate, a fost...