26.1 C
Bacau

Menestrelul Tudor Gheorghe revine la Bacău

De stiut!

Miercuri 25 aprilie, ora 19:00, cântărețul, compozitorul și actorul Tudor Gheorghe revine la Teatrul de vară „Radu Beligan”, cu un nou spectacol, intitulat ,,Rândunici printre lozinci”.
„Olteanul universal” a fost dintotdeauna un îndrăgostit de poezia şi muzica românească și s-a gândit să creeze un spectacol cu totul special, pentru cei nostalgici și nu numai pentru ei, ci și pentru tinerii care vor sa cunoască frumusețea poeziei cântate și recitate în anii ’60 – ’70, transformându-le aminitrea și poveștile într-o realitate pe scena teatrului de vară băcăuan. Tudor Gheorghe se va lupta, prin „exorcizare muzicală”, cu nostalgia, având cele mai frumoase unelte: poezia şi melosul românesc.

„De fiecare dată cînd îl ascult – și asta se întîmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românescă – populară și cultă – poate mișca munții.(…) Problema mea, inhalînd prin toți porii melodia ființei sale, este cum să-mi stapînesc o lacrimă de dragoste, admirație și mîndrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai ușor să-l pup.” Marin Sorescu (1988).

„Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală și asta explică cum a putut să îndeplinească raptul fară a trezi bănuieli, pentru că atît cît îi știm, bătrînii lăutari cad la bănuială cînd sunt fotografiați pe hîrtie. Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a „Mioriței” și niște cîntece haiducești cum nu mai aflasem( …) Scriu cu toată răspunderea că de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică în ce priveste comorile noastre folclorice ca acest tînăr și neîntrecut actor din Craiova.” Eugen Barbu (1971).
Cu o nouă orchestraţie a dirijorului Marius Hristescu şi o interpretare inedită, aşa cum ne-a obişnuit maestrul Tudor Gheorghe, muzica anilor trecuți va prinde viaţă în 25 aprilie la Teatrul de vară „Radu Beligan”, alături de membrii orchestrei ,,Concertino” din Chişinău.

Biletele se pot procura de la secretariatul Casei de Cultură din Bacău.

Preţ bilet: 100 sau 80 lei

Relaţii la tel: 0758. 10. 56. 96 sau 0745. 31. 31. 70

Text adaptat și actualizat de Romulus-Dan Busnea

- Advertisement -

Ultimele stiri