sâmbătă 7 septembrie 2024

.

Ce dăm de mâncare...

Indiferent dacă pisica ta este o mâncătoare pretențioasă sau nu, probabil că te...

Dacă se taie curentul,...

Situația nu este tocmai roz și perspectivele sunt destul de sumbre. Dacă se...

Legătura dintre stress și...

O interesantă controversă medicală a fost provocată de un doctor canadian de origine...

Ploșnița cerealelor și fuzarioza:...

Agricultura este o ramură vitală a economiei, asigurând hrana pentru populația globală în...
AcasăCulinarMini șube pentru...

Mini șube pentru Crăciunul pe Stil Vechi

Abia a trecut Crăciunul, că mai vine o dată. Pe stil vechi, cum s-ar zice. Asta pentru că, așa cum spunea Einstein [citation needed] “totul e relativ”. Inclusiv timpul.

_224

Cum Biserica Ortodoxă din Republica Moldova se află sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, majoritatea cetățenilor moldoveni (că-s români, ruși, ucrainieni ori maldavani) îl așteaptă pe Moș Crăciun în noaptea de 6-7 ianuarie. Și așa cum pe 25 decembrie, de pe mesele întinse în stânga Prutului nu lipsește salata boeuf, pe 7 ianuarie, de pe mesele așternute în stânga sa, nu lipsește șuba. Ambele salate aperitiv au câteva elemente comune:

  • vin de la Răsărit, din spațiul rusesc/sovietic;
  • au un strămoș comun: salata Olivier, creație de la 1860 a bucătarului belgian Lucien Olivier pentru restaurantul Ermitaj din Moscova;
  • folosesc două ingrediente comune: morcovii și cartofii fierți;
  • au același liant între componente: maioneza;
  • sunt considerate mâncăruri potrivite (ba chiar nelipsite) la mese festive;
  • ambele sunt numite “salată rusească”: salata boeuf în Republica Moldova și șuba în România.

_229

Articolul INTEGRAL îl găsiți AICI.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....