Abia a trecut Crăciunul, că mai vine o dată. Pe stil vechi, cum s-ar zice. Asta pentru că, așa cum spunea Einstein [citation needed] “totul e relativ”. Inclusiv timpul.
Cum Biserica Ortodoxă din Republica Moldova se află sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, majoritatea cetățenilor moldoveni (că-s români, ruși, ucrainieni ori maldavani) îl așteaptă pe Moș Crăciun în noaptea de 6-7 ianuarie. Și așa cum pe 25 decembrie, de pe mesele întinse în stânga Prutului nu lipsește salata boeuf, pe 7 ianuarie, de pe mesele așternute în stânga sa, nu lipsește șuba. Ambele salate aperitiv au câteva elemente comune:
- vin de la Răsărit, din spațiul rusesc/sovietic;
- au un strămoș comun: salata Olivier, creație de la 1860 a bucătarului belgian Lucien Olivier pentru restaurantul Ermitaj din Moscova;
- folosesc două ingrediente comune: morcovii și cartofii fierți;
- au același liant între componente: maioneza;
- sunt considerate mâncăruri potrivite (ba chiar nelipsite) la mese festive;
- ambele sunt numite “salată rusească”: salata boeuf în Republica Moldova și șuba în România.
Articolul INTEGRAL îl găsiți AICI.