Miza pe resemnare și uitare

rp_bsn-1-470x34211.jpg

Din păcate, în Românica noastră, receptarea, înțelegerea și rezolvarea problemelor de ordin social, economic și politic se află sub spectrul manipulării, șantajului, naivității, al falimentului național, toate acestea nefiind altceva decât rezultanta lipsei de pregătire, educație și informare, a necunoașterii, a lipsei de demnitate și de voință în căutarea adevărului, a unei conștiințe pe frontispiciul căreia stau înscrise mai multe sloganuri des folosite și puse în practică, precum ,,las` că merge și așa”, ,,nu-mi pasă”, ,,ce să facem, asta e!” și multe altele.

Deși în România se petrec zilnic fapte foarte grave, multe dintre ele putând fi considerate un atentat la siguranța națională, imbecilizarea, mediocritatea și crasa indiferență pun tot mai mult stăpânire pe conștiințele românilor, transformați cu ajutorul neprecupețit al mass-media, în sclavi moderni, în ființe supuse, care trăiesc așa cum le dictează televizorul și cei care se află la butoane.

Mai grav, este faptul că cea mai mare parte a societății românești, cu o forță morală în scădere, nu mai reacționează în nici un fel la semnalele trase de o mică parte a mass-mediei, în privința fărădelegilor comise de un sistem ,,ticăloșit” care și-a extins tentaculele otrăvite la nivelul întregii țări.

Degeaba agențiile de presă din Occident publică analize dure, argumentate, demonstrând – dacă mai era necesar – că rezultatele luptei anticorupție ,,sunt blocate de politicieni ezitanți, confruntări politice și o administrație publică ineficientă” și susținând că ,,frauda este atât de înrădăcinată în sistemul din România, încât foarte mulți politicieni nu doresc să implementeze reforme eficiente”. Instituțiile abilitate să facă lumină în marile cazuri de corupție sunt la cheremul oamenilor politici, iar aceștia din urmă, la cheremul oamenilor cu mulți bani care fac și desfac ițele puterii într-o țară, care începe să semene tot mai mult unei construcții cu toți stâlpii de susținere putrezi.

Reacțiile noastre au fost anihilate de puterea din umbră, care, aplicând o excelentă strategie de manipulare a opiniilor prin intermediul mass-media, a reușit să ne inducă o stare de lehamite, de apatie și de complacere în lucruri inutile și mărunte, sinonime cu flecăreala, bășcălia și scandalurile zilnice de orice fel, pe care noi le sorbim cu nesaț, ca pe cea mai aromată cafea din lume…

Ați încercat vreodată să aflați un adevăr cât de mic din mulțimea minciunilor pe care le servim drept gogoși ? Din păcate, pare-se că totul se reduce la o abordare mult prea ușoară, deseori infantilă, a problemelor cu care se confruntă întreaga țărișoară, lumea în general. Știm doar să discutăm, să comentăm și eventual să ne resemnăm, și cu timpul, să uităm de cruntele realități. Un avantaj benefic de altfel, pentru cei care s-au instalat confortabil în fotoliile puterii.

Dar, nimic nu este întâmplător: suntem tributari mentalităților retrograde, în total regres pe piața mondială a ideologiilor; tributari jocurilor politice de un kitsch tot mai des întâlnit în toate domeniile; tributari propriului interes, cel care primează intersului național, bunăstării generale, pentru care și-au dat viața înaintașii noștri, mulți dintre ei murind în războaiele de reîntregire sau de eliberare, alții, în închisorile și lagărele comuniste din România și URSS. (Va urma)

Romulus Dan BUSNEA