Moineștiul îmbracă straie de sărbătoare

M3 (1)

Anul acesta, municipiul Moinești împlinește 579 de ani de la atestarea sa documentară.
Sărbătoarea va fi marcată, ca de fiecare dată, prin organizarea Manifestărilor culturale Zilele municipiului Moinești, ajunse, anul acesta, la ediția a XVII-a.

În calitate de organizatori, Consiliul Local al municipiului Moinești și primarul municipiului Moinești, ing. Viorel ILIE, îi așteaptă cu drag pe moineșteni și pe toți cei care vizitează zona, să sărbătorească împreună zilele municipiului Moinești.

Evenimentul va fi celebrat timp de 4 zile, în perioada 8 – 11 septembrie 2016 și va include mai multe tipuri de activități culturale, recreative și sportive. Acestea se vor desfășura, în principal, în trei locații: Centrul Cultural Lira, Stadionul Municipal și Parcul Central al municipiului Moinești.
O noutate față de anii trecuți o reprezintă inaugurarea Centrului Cultural LIRA, programată pentru prima zi a evenimentului, joi 8 septembrie 2016, ora 12.30.

După festivitatea de inaugurare, care marchează practic debutul manifestărilor, doritorii vor putea vizita clădirea în intervalul orar 14.00 -16.00. Spre seară, la ora 18.00, una dintre cele mai importante instituții de cultură din județul nostru, Filarmonica Mihail Jora din Bacău va concerta în această nouă sală, marcând deschiderea stagiunii muzicale la Moinești. Mai mult, binecunoscutul interpret Marcel Pavel va susține un recital cu lucrări din repertoriul muzicii clasice, iar tânăra artistă Alice Făiniță va interpreta lucrări vocale clasice.

Fiecare zi a acestei sărbători va fi presărată cu concerte, spectacole și activități în aer liber pe care le prezentăm în continuare.

CENTRUL CULTURAL LIRA

Joi ora 12.30: Festivitatea de deschidere a manifestărilor urmată de Ziua porților deschise. De la ora 14.00, va avea loc o întâlnire cu tema ,, ,,Turismul în județul Bacău”, în organizarea CJ Bacău, prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, iar după-amiază, la ora 18.00 Concertul de inaugurare a Centrului cultural Lira susținut de Filarmonica Mihail Jora din Bacău;
Vineri ora 18.00: Concert Ne place Retro, cu Anastasia Lazariuc și Gheorghe Gheorghiu, urmat de o reprezentație artistică a tinerelor Mălina Avasiloaie și Alexandra Crăiescu;
Sâmbătă ora 18.00: Moment artistic al actorului Florin Zăncescu urmat de o piesă de teatru jucată de actorii Teatrului Bacovia care marchează deschiderea Stagiunii Teatrale la Moinești.
Duminică intervalul 11.00 – 14.00: Ziua porților deschise, când toți cei interesați vor putea vizita Centrul Cultural Lira alături de reprezentați ai Primăriei municipiului Moinești.

STADIONUL MUNICIPAL

În fiecare zi vor avea loc spectacole susținute de artiști locali care vor crea atmosfera premergătoare concertelor susținute de artiști consacrați precum Marcel Pavel, Andra, Selfie, Natalia Gordienko, Alb Negru, Adi Sînă (ex. AKCENT), Anastasia Lazariuc, Gheorghe Gheorghiu, Ansamblul Busuiocul, Margareta Clipa, Florentina și Petre Giurgi.
Totodată, în a treia zi a manifestărilor (sâmbătă) se va desfășure Festivalul concurs internațional de muzică și dans popular Moineșteanca a cărui președinte de onoare este Margareta Clipa.

ACTIVITĂȚI ÎN PARCUL CENTRAL

Vineri: Liceul Spiru Haret va fi gazda a două competiții de șah (ora 9.00 competiția destinată copiilor și ora 16.00 cea destinată adulților). Tot în această zi, asociația ACTIV va organiza la ora 11.00 un concurs de alergare – STAFETA de 400m – desfășurat în zona Primăriei, iar la ora 14.00 unul de cultură generală desfășurat la Biblioteca municipală.

Sâmbătă: la ora 9.00 va avea loc defilarea stradală a ansamblurilor folclorice, ca deschidere a Festivalului concurs internațional de muzică și dans popular Moineșteanca, iar la ora 12.00 Asociația ACTIV va organiza jocuri urbane. Tot în această zi vor avea loc două vernisaje importante: la ora 11.30 vernisaj de pictură la Biblioteca municipală, iar la ora 13.00 vernisajul expoziției taberei de pictură și sculptură artiștii plastici în Moinești, precum și lansare de carte la Galeriile Geneza.
Duminică: în intervalul 9:00-12.00 Liceul Spiru Haret (sala de sport) va găzdui un concurs de tenis de câmp, iar asociația ACTIV va organiza în centrul municipiului activități de tipul jocurile anilor ’80, Happy House Party etc.

Romulus Dan BUSNEA