Murături asortate

100 copyToamna aceasta a fost, mai mult ca niciodată, toamna conservelor. De acest domeniu se ocupă mai mult consoarta mea, mie revenindu-mi (de cele mai multe ori) rolul de transportator legume-fructe pe traseul piață-acasă și de achizitor al unor produse pe care n-am cum să le greșesc: sare, ulei, oțet, piper, foi de dafin etc. Am asistat, uneori chiar implicându-mă efectiv, la: magiun de prune cu nuci, castraveți în saramură, gogoșari în oțet, sos de gogoșari, compot de vișine, zacuscă cu ghebe și hribi, ardei copți conservați în oțet, vinete coapte (de pus la congelator), ghebe în sare. Urmează butoiul cu varză pusă la murat, dar asta mai încolo.

În cazul acestor murături asortate, murături pe care le-am întâlnit și degustat prima oară pe Valea Bistriței (la granița dintre județele Neamț și Suceava), m-am implicat ceva mai mult, de la achiziționarea și pregătirea materiilor prime, până la îndesarea borcanelor (12 la număr, a 720 mL fiecare) și închiderea lor. Evident, am uitat să pun ardeii iuți, însă sper ca lipsa lor să fie compensată de cei câțiva gogoșari mai picanți din compoziție.

Continuare …