Dacă în urmă cu ceva vreme erau la modă porcușorii vietnamezi, pe motiv de puțină grăsime și lipsă de colesterol (o “nevinovată” minciună de marketing – orice produs de origine animală conține colesterol), iată că vine puternic un nou curent, promovat destul de agresiv, moda Mangalița. O rasă provenită din Ungaria, unde acest porc lânos este protejat prin lege și considerat ca făcând parte din patrimoniul național (sursa). Exagerările “nutriționiștilor” nu au limite, așa că dacă veți auzi despre porcul-somon ori despre uleiul de măsline cu patru picioare să știți că la Mangaliță se face referire.
Fiind o rasă de porc rezultată din încrucișarea cu mistrețul sălbatic și nefiind receptivă la hrănirea intensivă cu concentrate, Mangalița are o carne cu un aspect și un gust aparte. La gust aduce mai mult cu carnea de mistreț decât cu cea a porcului obișnuit și nici nu trebuie marinată precum vânatul. Deși cam cu 50% mai scumpă decât carnea de porc “clasică”, zic eu că merită s-o încercați. Și vă dau mai jos și o modalitate simplă de a pune în operă niște mușchiuleț de Mangaliță, în varianta “cină pentru doi”.
Vezi AICI continuarea: rețetă povestită și ilustrată pas-cu-pas.