luni, decembrie 11, 2023

Privilegiul special al Asociatiilor de proprietari

Conform art. 2333 alin. (1) din Codul...

Cum prelungim durata de viață a unei imprimante laser

Ca toate dispozitivele electronice, imprimantele trebuie să...

“Nedeia de la Pădurăreni”, sărbătoarea tradițională a comunei Solonț

Orasul"Nedeia de la Pădurăreni", sărbătoarea tradițională a comunei Solonț
- Advertisement -

În comuna Solonț a avut loc duminică, 19 mai, Festivalul ,,Nedeia de la Pădurăreni”, manifestare cultural-artistică și religioasă ajunsă la ediția a XII-a și organizată de Asociația Folclorică ,,Florile din Cucuieți”, în colaborare cu autoritățile locale, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Bacău.

Inițiatorul și sufletul acestei manifestări este preotul parohiei Cucuieți, Irinel Cernat, președintele asociației folclorice din Cucuieți și coordonatorul grupului folcloric cu același nume.

,,Nedeia de la Pădurăreni” s-a născut în urmă cu doisprezece ani, la inițiativa și la ideea Înaltpreasfințitului Ioachim Băcăuanul, care a oficiat o slujbă arhiereasca în comuna Cucuieți, finalizată cu o serbare câmpenească, la care au participat mai multe ansambluri folclorice din județul Bacău. De atunci, s-a permanentizat această serbare, care are loc în fiecare an de sărbătoarea Sfinților ,,Constantin si Elena”, astfel că în doar câțiva ani a devenit cel mai important festival folcloric de pe Valea Solonțului.

În Capela din Pădurăreni a avut loc oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți din Protopopiatul Moinești, după care, de la orele prânzului și până seara târziu, pe scenă au evoluat ansamblurile folclorice din Berești-Tazlău, Mănăstirea Cașin, Brusturoasa, Săucești, Asău, Găiceana, Traian, Poduri, Solonț – cu ,,Florile din Cucuieți”, precum și rapsozi populari din județ. Cei prezenți la spectacol au putut admira costumele populare originale specifice fiecărei zone, cât și măiestria formațiilor și soliștilor de muzică populară.

Printre invitați s-au aflat deputatul Miron Smarandache, oficialități locale și județene.

Romulus-Dan BUSNEA
Foto: Olivian DARIE

Alte titluri