Nicu Enea, întru aducere aminte

Enea 4

La Căminul Cultural din Valea Arinilor, comuna Măgirești, se va desfășura joi, 28 mai 2015, manifestarea culturală ,,Ziua Nicu Enea”, parte a proiectului ,,Nicu Enea – 55”, care derulează o serie de activități culturale și comemorative dedicate pictorului băcăuan Nicu Enea, nume de referință al artei plastice românești, un destin tragic, eliminat din viața artistică de regimul comunist, dar cu o operă impresionantă lăsată drept moștenire neamului românesc.

Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Măgirești, Fundația Culturală ,,Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Bacău, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău, Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, scriitorul și dramaturgul Viorel Savin, inițiatorul proiectului.
Fondurile necesare pentru finanțarea manifestărilor (din lunile mai și septembrie a.c.), tipăririi albumului și organizarea expoziției sunt asigurate de Consiliul Județean Bacău, suma totală fiind de 30.000 de lei.

Programul manifestării:

Ora 10.00 – Cuvinte de salut din partea: Parlamentului României; Consiliului Județean Bacău; Prefecturii Bacău; Primăriei: Mun. Bacău, Mun. Moinești, Oraș Comănești; Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Bacău; Uniunii Artiștilor Plastici-Filiala Bacău
Ora 10.30 – Comunicări:
– Prof. univ. dr. Constantin Parascan: ,,Rolul personalităților exponențiale în promovarea patrimoniului cultural local și regional în plan național”.
– Preot Costel Mareș, protopop, Protopopiatul Moinești: ,,Biserica, izvor de spiritualitate pentru comunitatea sătească”.
– Prof. Elena Pruteanu: ,,Nicu Enea, model pentru noile generații”.
– Ing. Câdă Ionică, primar: ,,Fiii satului, nădejde a dezvoltării prezente și viitoare a comunei”.
Ora 11.30 – Lansări de carte: ,,Nicu Enea (viața alcătuită din scrisori, articole și poze)” de Viorel Savin, ,,Nicu Enea (album monografic)” de Viorel Savin. Prezintă: Prof. Mariana Popa, artist plastic și dir. Complexului Muzeal ,,Iulian Antonescu”, Petre Isachi, critic și istoric literar, Viorel Savin, autorul volumelor lansate.
Ora 12.00 – 12.15 – Vizionarea expoziției de grafică Nicu Enea (xero-copii) și expoziției de pictură ,,Urmașii lui Nicu Enea”, cu lucrări ale prof. Mariana Agavriloaie, Cristian Rusu și elevelor: Ana Maria Cernat, Ana Maria Dima, Andreea Pruteanu.
Ora 12.05 – Proiecție de iamgini comentate: ,,Satul în plastica lui Nicu Enea”, muzeograf Carmen Istrate Murariu.
Ora 12.30 – Dezvelirea bustului pictorului Nicu Enea; Slujbă de pomenire.
Ora 13.00 – Colocviu de impresii.
Despre viaţa şi activitatea lui Nicu Enea
Nicu Enea s-a născut la 28 mai 1897 în satul Valea Arinilor, comuna Valea Arinilor (la timpul respectiv), actuala comună Măgireşti, jud. Bacău, dintr-o familie de ţărani, fiul Catincăi şi a lui Vasile Enea.
Între anii 1904 – 1908 urmează şcoala primară în satul Lucăceşti.
Anii 1911 – 1918 – urmează cu intermitenţe şcoala normală din Piatra Neamţ, perioadă în care apar primele încercări de pictură.
1918 – 1920 – învăţător suplinitor în satele Goioasa, Ghimeş, Palanca.
1921 – 1923 – urmează cursurile anilor IV şi V ale Şcolii de Arte frumoase din Bucureşti.
În 1933, 1934 – expune în Serbia, în 1934 la Belgrad şi Zagreb.
În 1934 a reprezentat România la Expoziţia Internaţională de la Paris, cu lucrarea ,,Elvira”, unde obţine medalia de argint.
În 1937, pictorii Nicu Enea și Ion Diaconescu au pus bazele Pinacotecii Municipale din Bacău.
În anii ’40 a primit comanda de a picta palatele regale.
În 1942 a fost desemnat să renoveze catedrala ortodoxă din Chișinău.
După 1945, comuniștii l-au acuzat că fost prea apropiat de Casa Regală și l-au îndepărtat din viața artistică.
A trăit mulți ani în Bacău unde a realizat pictura bisericii sfinții Voievozi din cartierul CFR și pictura cupolei Teatrului Bacovia.
Se stinge din viaţă la 16 septembrie 1960. A fost înmormântat la Cimitirul ,,Eternitatea” din Bacău.

În 1961, 1965, 1970, 1973, 1974, 1978 – expoziţii retrospective în diferite localităţi din ţară.

Nicu Enea a abordat toate genurile plastice apelând la stiluri diferite, opera sa relevă individualitatea viziunii şi exprimării plastice ce se manifestă în specificul tuşei, consistenţa pastei, predilecţia pentru anumite game cromatice, definind un stil Enea.
Marea varietate tematică, corelată cu diversitatea stilistică, se vede în modularea sculptată a nudurilor (Nud, Nud cu petunii, Nud pe fond decorativ etc) cu preţiozitatea pastei în unele compoziţii, mai ales cele cu tematică rustică (Cocoşii, La coasă, Copii cu dovleci), în transparenţa cromatică din unele peisaje sau portrete (Schiţă în portul Kotor, La mare, Lizieră, Femeie cu copil, Elvira), în ampla tratare a formelor din unele naturi statice (Flori, Natură statică cu vioară).

,,Educatia estetică n-a început la noi. Nici n-are cine să o facă. Enea pictorul, Bacovia poetul și Luca tragedianul au suit greu calvarul unor timpuri de indiferență. Arta lor însă va rămâne peste vremuri și peste aprecierile sărace ale oamenilor de azi. În Bacăul de mâine – în generația care va veni, să sperăm că se va ști ce înseamnă o operă de artă și ce valoare omenească poate să reprezinte ea”. (Grigore Tăbăcaru, „Bacăul”, 16 martie 1936)

Romulus Dan Busnea