luni 15 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOpiniiEditorial Noapte bună,...

Noapte bună, România!

bsn (1)

,,Unui om i se poate lua totul, cu excepția supremei libertăți umane – aceea de a ne alege atitudinea în orice împrejurare, de a ne alege calea”. Victor Frankl

Am făcut câteva referiri în articolul anterior la starea națiunii române, la starea în care ne aflăm mai toți românii, la modul în care o mare parte dintre noi percep și înțeleg realitatea, din nefericire, nici pe departe cea adevărată, ci una trunchiată, deformată, impusă prin diverse mijloace. Suntem pe zi ce trece, tot mai vulnerabili și mai puțin verticali în fața atacurilor și a presiunilor exercitate de forțele răului, de toți cei care în mod evident voit încearcă să distrugă ființa națională, identitatea și demnitatea poporului român.

Nu insist foarte mult asupra acestor aspecte, întrucât de-a lungul timpului am abordat tematica diversă și complexă a existențialismului românesc cu bunele și relele sale.

Nu este nici pe departe o înecrcare de a lămuri în mod expres pe cineva de ceva anume, ci de a mă lămuri întâi pe mine și de a încerca să construiesc o punte de comunicare cu restul lumii. Este ceea ce lipsește multora dintre noi și este tot ceea ce îmi doresc eu, după cum spunea și maestrul Viorel Savin, unul dintre marile nume ale dramaturgiei românești: ,,Cu Dumnezeu nu m-am întânit niciodată și tot (Tot?) comunicăm perfect. Cu ceilalți, de ce nu pot? Trebuie… să… scriu. Pentru a rămâne în picioare!”
Cert este că ne aflăm în negura nopții, iar zorii zilei par să nu se mai ivească…

Cu toate acestea, nimic nu pare să zădărnicească preocupările românilor pentru starea viitoare a acestei țărișoare, pentru acea veșnică ,,gâlceavă a înțeleptului cu lumea”, pentru încurcarea și descurcarea ițelor politichiei românești, o preocupare care la drept vorbind nu m-a ocolit nici pe mine (dar depinde din ce unghi privești, pe ce te bazezi, care sunt crezurile tale și multe altele), de parcă toți ne-am fi dat întâlnire în ,,Poiana lui Iocan” din ,,Moromeții” lui Marin Preda.

Pentru mine însă, politica, mai ales asta care se face prin intermediul televizorului, căci vorba aia, ,,cu televizorul poți minți poporul”, mă cam lasă rece în ultima perioadă (de fapt ați văzut și veți vedea și de acum încolo care sunt de fapt preocupările mele nobile), iar cei care se tot sparg în figuri căutând să ne lămurească cât de mult se strofoacă pentru binele și fericirea poporului, așișderea.

Însă, nu pot trece cu indiferență peste părerile celor care iau de bună orice gogoriță, orice gogoașă azvârlită pe masă, dar luată de bună și de gustoasă, atâta timp cât judecata proprie lipsește cu desăvârșire, sau nu se bazează pe argumente solide, pe dovezi și analize irefutabile. Asta așa, ca o replică dată unui bun prieten al meu, ahtiat după ,,marele om politic și de stat” Traian Băsescu, cel ce pentru mine dar și pentru mulți alții, nu este altceva decât un personaj ce va ieși pe ușa din dos a istoriei, un președinte ce s-a jucat cu soarta și bunul simț al românilor, un președinte ilegitim pentru cei peste 7,4 milioane de români care nu l-au mai vrut în fruntea țării, un președinte al declarațiilor și nu al faptelor, un președinte care s-a ocupat numai de distrugerea adversarilor politici, un președinte al cărui nume este asociat unor personaje și afaceri dubioase, iar exemplele negative (căci pozitive nu există) pot continua la nesfârșit.

Și ca să-l aduc pe bunul meu prieten mai aproape de pământ, adică de realitate, îi prezint atât lui, cât și tuturor probăsiștilor, doar două din multitudinea articolelor publicate în presa centrală, aș zice eu, destul de relevante, de edificatoare în sensul celor mai sus menționate. Iată-le stimabililor (atenție, aștept contra-argumentele voastre, sau măcar răspunsurile la întrebările din cel de-al doilea material):

1. ,,SCRISOARE DĂȘCHISĂ

Mult stimată Comisie Europeană,

Ca simplu cetăţean european din România am citit cu interes cele 25 de pagini ale Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu [European] privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare. Şi am înţeles, cât am putut să înţeleg ca aparţinator al clasei de mijloc ! Din România.

Vorbiţi de subminarea Curţii Constituţionale, când, în fapt, câţiva membri ai ei au subminat voinţa poporului român !

Cât despre încălcarea unor proceduri, oare nu reprezentanţi ai Comisiei Europene, în special Viviane Reding, au răsturnat procedurile stabilite de Comisia de la Veneţia privind referendumul ?

Când 7,4 milioane de români cu drept de vot, l-au contestat pe Băsescu şi, prin el, instituţii gen ANI, CCR, Parchetul General, CSM, ICCJ, CNA + structuri de securitate, pe care le-a manipulat şi le manipulează doar în interes personal, nu poate fi vorba de un atac la adresa Justiţiei româneşti.

Nu se vede, şi de la Bruxelles, că însăşi justiţiabilii români contestă conducerile propriilor instituţii ? A se vedea, în acest sens, recenta contestare a conducerii CSM, de către marea majoritate a judecătorilor. Din România.

În raport se afirmă: `La începutul anului 2011, mai multe cazuri de corupţie la nivel înalt au fost pierdute sau parţial pierdute ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie`. Dar, mă întreb, ca simplu ţugulan European, ce caută prescrierile în domeniul atât de sensibil al corupţiei ?

`Majoritatea hotărârilor în cazuri de corupție la nivel înalt sunt încă suspendate`. Aici sunt în totalitate de acord. A se vedea, printre altele, celebrul dosar Flota.

`Progresele ANI au fost încetinite de o serie de obstacole. În 2010, temeiul juridic al ANI a fost declarat neconstituţional`. Păi, cine a declarat-o neconstituţională ? Nu membri ai CCR-ului, o altă instituţie manipulată de marele Demis ?

Pe de altă parte, se vede cu ochiul liber, cum ANY şi DNA tergiversează finalizarea unor investigaţii asupra preferaţilor regimului băsescian.

Interesantă informaţia cu privire la corupţii dovediţi (?!?) din noul guvern, pe care nimeni din Justiţia românească nu-i cunoaşte ! Ceva nume, prenume ?

Între timp a apărut şi erata cu cei trei, care, sunt 2, dar se pare că sunt 0 (zero).

Raportul prea seamănă, pe alocuri, a document ceauşist, plin de generalităţi.

Dacă nu ştiţi cine a fost Ceauşescu, daţi un search pe dl Google. Băsescu fiind un fidel urmaş al său. Ca substanţă şi comportament.

Nu înţeleg ce caută aluziile într-un astfel de raport. De ce nu sunt date nume, fapte concrete, precum şi conţinutul plângerilor depuse la Comisie ?

Pe marii anonimi-informatori îi cam cunoaştem !

Dacă mecanismul de cooperare şi verificare ar fi funcţionat, sunt sigur că multe dintre afirmaţiile cu conţinut evaziv / aluziv ar fi fost eliminate.

Aşa, însă, Doamnă (!?!) Comisie v-aţi comportat ca un veritabil comisar. Est.

Oare, cine pe cine a intimidat ? Poporul român pe Băsescu sau procurorii Demisului, care au hăituit, la modul cel mai grotesc, poporul ?

Permiteţi-mi să vă spun cu respect că nu aţi înţeles, încă, cum a fost construit regimul Băsescu.
Principiul a fost unul securisto-comunist. 200%. Au fost promovaţi, în principalele locuri decizionale, numai oameni cu probleme. Profesionale sau morale. Fără coloană vertebrală. Toţi fiind şantajabili. Fără onoare.

Atâta timp cât toate frâiele instituţiilor amintite sunt la Băsescu, degeaba vorbim de independenţă.
În rest, curat sprijin pentru România în procesul de reformare a justiţiei şi de combatere a corupţiei !
Astfel, cereţi imperativ să încălcăm legi aflate în vigoare, legi adoptate în acord cu legislaţia europeană şi Comisia Europeană (a se vedea Legea 247/2005 a devastatoarei Monica Macovei) !
Când aşa, când invers ! Se poate ?

Sau recomandarea, extrem de ciudată, ca libertatea presei în România să fie restrânsă ! O altă indicaţie preţioasă. Cum ? Să fie strânsă cu … CNA-ul, ANI, DNA-ul, Parchetul general !…

Nu e bine, doamna Comisie ! Nu e deloc bine !

Antena 3, RTV, Realitatea, Digi24 … mai sunteţi pe-aici ?

Cu cele mai bune sentimente !

SERGIU GĂBUREAC, cetăţean european”.

2. ,,TU, BĂSESCULE, ÎI APERI PE ROMÂNI?

Adresările `către români` ale lui T. Băsescu au devenit din ce în ce mai greţoase. Adresările către români, cu un r apăsat, cu miza prostirii, au consistenţa unui scuipat în obraz.

Tu, Băsescule, despre care scriu de 20 de ani, obligat de faptele tale mereu în tovărăşia penalului, spui că-i aperi pe români ?

Tu care i-ai trădat ceas de ceas, i-ai umilit şi furat, îi aperi pe români ?

Tu care i-ai adus pe ultimul loc din Europa ca nivel de viaţă îi aperi pe români ?

Tu care le-ai desfiinţat şcolile, 3000 dintr-odată, ca întreprinderi falimentare care fabrică tâmpiţi, inspirat poate de fiica ta pe care ai proptit-o europarlamentar şi pe care ai lăsat-o în şcoala barului, îi aperi pe români ?

Înaintaşii au făcut câte-o bojdeucă în fiecare sătuc şi ea se chema şcoală. Dacă erau numai trei copii în acel sătuc, acolo îi învăţa buchia cărţii preotul în lipsa învăţătorului şi aşa din cătune s-au ridicat Eminescu şi Creangă şi Brâncuşi şi Blaga, cu care spiritul tău mahmur nu s-a întâlnit niciodată.
Tu îi aperi pe români când ai înjosit profesorimea care câştigă un sfert din salariul unui gunoier din Berlin ?

Tu îndrăzneşti să spui că românii nu se vor mai vedea între ei, mamă cu fiică, familiile se vor rupe pentru că Europa nu ne mai vrea fiind condusă de “comunistul” Ponta care avea 17 ani la Revoluţie şi “securistul” Antonescu, căruia nu-i suporţi cusurul de avea, într-o lume ghiolbănească, bun simţ ?
Tu vorbeşti de securişti şi bolşevici ? Tu vorbeşti de recunoaştere internaţională care, fără tine, ar rămâne, vezi Doamne, şchioapă? Tu care ai încercat să murdăreşti singurul mare personaj istoric viu al României, recunoscut şi respectat de toate cancelariile şi casele regale ale lumii, pe Majestatea Sa Regele Mihai ?

Tu care ai fost întâmpinat an de an la summiturile europene, la Bruxelles-ul de care te-ai agăţat acum electoral, ca înecatul de pai, cu dosuri şi rar cu un zâmbet îngăduitor, aperi prestigiul românilor în lume ? Tu care te-ai şters la cur, hăhăind, cu românii, spui că-i aperi ?

Cum îi aperi şi cum i-ai apărat Băsescule ?

Omorându-le salariile şi pensiile care oricum erau cele mai mici din Europa ?

Dijmuindu-i câineşte pentru a nu periclita cota de câştig, măsurabilă în milioane şi miliarde de euro, a acolitelor şi acoliţilor tăi ? Pentru a nu-ţi micşora averea pe care n-o mai ştii cât de mare e şi pe unde-i dosită ?

Băgând miliarde şi miliarde în şosele care nu s-au făcut niciodată, mai ales atunci când ai fost ministru ? Tu aperi viaţa românilor când îi laşi să moară la porţile închiselor spitale iar femeile din sate nasc din nou, ca-n Evul Mediu, în căruţă sau pe câmp ?
Imediat după război şi acum, în epoca ta, s-a întâmplat ca-n satul meu o femeie să nască în primărie, asistată de paznic. Îi aperi pe români desfiinţând maternităţile şi retezând cota de lapte pentru bebeluşi fiindcă tu nu prea te mai întâlneşti cu gingăşia bebeluşilor, viaţa ta fiind stearpă ?
Tu îi aperi pe români gonindu-le medicii în lume şi plătindu-i, pe cei rămaşi aici, mai puţin decât pe chelneri ?
Tu, Băsescule, îi aperi pe români ? Spui asta la televizor zilnic, sperând că suntem idioţi şi te credem ? Te înşeli, Băsescule ! De astă dată te înşeli amarnic. Iar dacă, prin absurd, te vor crede, meargă cu tine în paradis !” (autor LUCIAN AVRAMESCU)

Din păcate, așa cum bine observa cineva, ,,mulţi oameni văd răul în lume, dar puţini îndrăznesc să i se opună”.

Parafrazându-mi prietenul, care spunea într-o noapte că ,,e beznă pe aici prin Slănic-Moldova, nu e lumină în casă și nici măcar pe-afară”, adaug la rându-mi:

În România e noapte… E ,,noaptea minții”, sau o noapte dulce ca în Madagascar, așa cum grăiesc și versurile:

,,E noapte în Madagascar
Și întreaga junglă face nani
Sunt liniștiți hipopotamii
Sub raza lunii de cleștar…”

Noapte bună, România!

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...