vineri 1 martie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateSanatateNouă semne care-ți...

Nouă semne care-ți pot indica faptul că suferi de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 determină creșterea nivelului de zahăr din sânge al unei persoane.

Recunoașterea semnelor și simptomelor timpurii ale acestei afecțiuni cronice poate duce la o persoană care primește un tratament mai devreme, ceea ce reduce riscul de complicații severe.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă. Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale, dar medicii încă nu consideră că au diabet.

Persoanele cu prediabet dezvoltă adesea diabet de tip 2 în decurs de 5 ani dacă nu primesc tratament. Debutul diabetului de tip 2 poate fi gradual, iar simptomele pot fi ușoare în primele etape. Ca urmare, este posibil ca mulți oameni să nu-și dea seama că au această afecțiune.

Recunoașterea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2 poate permite unei persoane să primească un diagnostic și tratament mai devreme. Obținerea unui tratament adecvat, modificarea stilului de viață și controlul nivelului de zahăr din sânge pot îmbunătăți foarte mult sănătatea și calitatea vieții unei persoane și pot reduce riscul de complicații.

Fără tratament, nivelurile persistente de zahăr din sânge pot duce la complicații severe și uneori care pun viața în pericol, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor sau neuropatie, probleme la picioare, boli de rinichi, care pot duce la o persoană care are nevoie de dializă, boli oculare sau pierderea vederii, probleme sexuale atât la bărbați, cât și la femei.

Semne și simptome timpurii

1. Urinare frecventă

Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr prin filtrarea acestuia din sânge. Acest lucru poate duce la o persoană care trebuie să urineze mai frecvent, mai ales noaptea.

2. Senzație crescută de sete

Urinarea frecventă necesară pentru a elimina excesul de zahăr din sânge poate duce la pierderea de apă suplimentară a organismului. În timp, acest lucru poate provoca deshidratare și poate crește senzația de sete.

3. Vă este foame mereu

Foamea sau setea constantă pot fi semne timpurii ale diabetului de tip 2. Persoanele cu diabet nu primesc de multe ori suficientă energie din alimentele pe care le consumă. Sistemul digestiv descompune alimentele într-un zahăr simplu numit glucoză, pe care organismul îl folosește drept combustibil. La persoanele cu diabet zaharat, o mare cantitate de glucoză nu se transferă din sânge în celulele corpului. Drept urmare, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 se simt deseori înfometate, indiferent de cât de mult au mâncat.

4. Senzație de oboseală

Diabetul zaharat de tip 2 poate avea un impact asupra nivelului de energie al unei persoane și îi poate face să se simtă foarte obosit. Această oboseală apare ca rezultat al mutării insuficiente a zahărului din fluxul sanguin în celulele corpului.

5. Vedere neclară

Un exces de zahăr din sânge poate deteriora micile vase de sânge din ochi, ceea ce poate provoca vederea neclară. Această vedere neclară poate apărea la unul sau la ambii ochi și nu este permanentă. Dacă o persoană cu diabet nu primește tratament, deteriorarea acestor vase de sânge poate deveni mai severă și în cele din urmă poate apărea pierderea permanentă a vederii.

6. Vindecarea lentă a tăieturilor și rănilor

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora nervii și vasele de sânge ale corpului, ceea ce poate afecta circulația sângelui. Ca urmare, chiar și mici tăieturi și răni pot dura săptămâni sau luni pentru a se vindeca. Vindecarea lentă a rănilor crește, de asemenea, riscul de infecție.

7. Furnicături, amorțeală sau durere la mâini sau picioare

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta circulația sângelui și pot afecta nervii corpului. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, acest lucru poate duce la durere sau senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Această afecțiune este cunoscută sub numele de neuropatie și se poate agrava în timp și poate duce la complicații mai grave dacă o persoană nu primește tratament pentru diabet.

8. Petice de piele închisă la culoare

Petele de piele închisă la culoare care se formează pe cute ale gâtului, axilei sau în zona inghinală pot însemna, de asemenea, un risc mai mare de diabet. Această afecțiune a pielii este cunoscută sub numele de acanthosis nigricans.

9. Mâncărimi și infecții fungice

Excesul de zahăr din sânge și urină oferă hrană pentru fungus, ceea ce poate duce la infecții. Acestea tind să apară pe zonele calde și umede ale pielii, cum ar fi gura, zonele genitale (candidoza) și pe axile. Zonele afectate sunt de obicei iritate, dar o persoană poate prezenta și arsuri, roșeață și durere.

Factori de risc pentru diabetul de tip 2

Oricine poate dezvolta diabet de tip 2, dar anumiți factori pot crește riscul unei persoane.

Acești factori de risc includ:

  • Vârsta de 45 de ani sau mai mult
  • Un stil de viață sedentar
  • Persoană supraponderală sau obeză
  • O dietă nesănătoasă
  • Antecedente familiale de diabet
  • Persoană cu sindromul ovarului polichistic (SOP)
  • Antecedente medicale de diabet gestațional, boli de inimă sau accident vascular cerebral
  • Persoană având prediabet

De citit!

Furt calificat: Bărbat de 30 de ani, identificat și reținut de polițiștii din Bacău pentru sustragerea unei geante cu documente și bani

La data de 18 februarie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au desfășurat o acțiune rapidă și eficientă, reușind să identifice și să rețină un bărbat în vârstă de 30 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat....

Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 37 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii pe DN2-E85, în localitatea Filipești. Din verificările efectuate în...

Reținut de polițiști pentru conducere ilegală: Bărbat din Dărmănești, prins la volan cu permisul suspendat

La data de 16 februarie a.c., polițiștii din Moinești au efectuat o operațiune de rutină pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu, care a condus la reținerea unui bărbat în vârstă de 39 de ani, originar din orașul Dărmănești. Conform...