Diabetul de tip 2 determină creșterea nivelului de zahăr din sânge al unei persoane.
Recunoașterea semnelor și simptomelor timpurii ale acestei afecțiuni cronice poate duce la o persoană care primește un tratament mai devreme, ceea ce reduce riscul de complicații severe.
Diabetul de tip 2 este o afecțiune frecventă. Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale, dar medicii încă nu consideră că au diabet.
Persoanele cu prediabet dezvoltă adesea diabet de tip 2 în decurs de 5 ani dacă nu primesc tratament. Debutul diabetului de tip 2 poate fi gradual, iar simptomele pot fi ușoare în primele etape. Ca urmare, este posibil ca mulți oameni să nu-și dea seama că au această afecțiune.
Recunoașterea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2 poate permite unei persoane să primească un diagnostic și tratament mai devreme. Obținerea unui tratament adecvat, modificarea stilului de viață și controlul nivelului de zahăr din sânge pot îmbunătăți foarte mult sănătatea și calitatea vieții unei persoane și pot reduce riscul de complicații.
Fără tratament, nivelurile persistente de zahăr din sânge pot duce la complicații severe și uneori care pun viața în pericol, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor sau neuropatie, probleme la picioare, boli de rinichi, care pot duce la o persoană care are nevoie de dializă, boli oculare sau pierderea vederii, probleme sexuale atât la bărbați, cât și la femei.
Semne și simptome timpurii
1. Urinare frecventă
Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr prin filtrarea acestuia din sânge. Acest lucru poate duce la o persoană care trebuie să urineze mai frecvent, mai ales noaptea.
2. Senzație crescută de sete
Urinarea frecventă necesară pentru a elimina excesul de zahăr din sânge poate duce la pierderea de apă suplimentară a organismului. În timp, acest lucru poate provoca deshidratare și poate crește senzația de sete.
3. Vă este foame mereu
Foamea sau setea constantă pot fi semne timpurii ale diabetului de tip 2. Persoanele cu diabet nu primesc de multe ori suficientă energie din alimentele pe care le consumă. Sistemul digestiv descompune alimentele într-un zahăr simplu numit glucoză, pe care organismul îl folosește drept combustibil. La persoanele cu diabet zaharat, o mare cantitate de glucoză nu se transferă din sânge în celulele corpului. Drept urmare, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 se simt deseori înfometate, indiferent de cât de mult au mâncat.
4. Senzație de oboseală
Diabetul zaharat de tip 2 poate avea un impact asupra nivelului de energie al unei persoane și îi poate face să se simtă foarte obosit. Această oboseală apare ca rezultat al mutării insuficiente a zahărului din fluxul sanguin în celulele corpului.
5. Vedere neclară
Un exces de zahăr din sânge poate deteriora micile vase de sânge din ochi, ceea ce poate provoca vederea neclară. Această vedere neclară poate apărea la unul sau la ambii ochi și nu este permanentă. Dacă o persoană cu diabet nu primește tratament, deteriorarea acestor vase de sânge poate deveni mai severă și în cele din urmă poate apărea pierderea permanentă a vederii.
6. Vindecarea lentă a tăieturilor și rănilor
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora nervii și vasele de sânge ale corpului, ceea ce poate afecta circulația sângelui. Ca urmare, chiar și mici tăieturi și răni pot dura săptămâni sau luni pentru a se vindeca. Vindecarea lentă a rănilor crește, de asemenea, riscul de infecție.
7. Furnicături, amorțeală sau durere la mâini sau picioare
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta circulația sângelui și pot afecta nervii corpului. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, acest lucru poate duce la durere sau senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Această afecțiune este cunoscută sub numele de neuropatie și se poate agrava în timp și poate duce la complicații mai grave dacă o persoană nu primește tratament pentru diabet.
8. Petice de piele închisă la culoare
Petele de piele închisă la culoare care se formează pe cute ale gâtului, axilei sau în zona inghinală pot însemna, de asemenea, un risc mai mare de diabet. Această afecțiune a pielii este cunoscută sub numele de acanthosis nigricans.
9. Mâncărimi și infecții fungice
Excesul de zahăr din sânge și urină oferă hrană pentru fungus, ceea ce poate duce la infecții. Acestea tind să apară pe zonele calde și umede ale pielii, cum ar fi gura, zonele genitale (candidoza) și pe axile. Zonele afectate sunt de obicei iritate, dar o persoană poate prezenta și arsuri, roșeață și durere.
Factori de risc pentru diabetul de tip 2
Oricine poate dezvolta diabet de tip 2, dar anumiți factori pot crește riscul unei persoane.
Acești factori de risc includ:
- Vârsta de 45 de ani sau mai mult
- Un stil de viață sedentar
- Persoană supraponderală sau obeză
- O dietă nesănătoasă
- Antecedente familiale de diabet
- Persoană cu sindromul ovarului polichistic (SOP)
- Antecedente medicale de diabet gestațional, boli de inimă sau accident vascular cerebral
- Persoană având prediabet