marți 17 septembrie 2024

.

Ne va lovi criza energetică?

În mod normal, războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de Occident Rusiei nu...

Cum să-ți alegi o...

Când mergeți la un magazin pentru a cumpăra o bicicletă, s-ar putea să...

Cum ne iluminăm casa....

Zice o vorbă veche cum că acolo unde intră soarele, nu intra doctorul....

O călătorie culinară și...

Toamna, acea perioadă magică a anului, în care natura se transformă în culori...
AcasăCulinarNürnberger Rostbratwürste –...

Nürnberger Rostbratwürste – cârnăciori albi bavarezi cu garnituri neconvenționale

Nürnberger Rostbratwürste este denumirea germană “oficială” a unor cârnăciori albi, lungi de 7 – 9 cm și cântărind între 20 și 25 de grame, produși în zona orașului Nürnberg (Nuremberg), al doilea oraș ca mărime din landul german Bayern (Bavaria). Sunt produse cu Indicație Geografică Protejată (IGP), cum ar fi la noi Magiunul de Topoloveni și Salamul de Sibiu.

_101

_102

Originea lor se pierde în negura timpului, fiind menționați încă din 1313, la prepararea lor utilizându-se carne de porc tocată grosier și condimentată cu măghiran, sare, piper, ghimbir, cardamom și lămâie. Sunt deschiși la culoare (Weisswurst = cârnat alb), întrucât nu conțin nici nitriți (stabilizatori de culoare) și nici boia (sau paprică – cu rol de condiment dar și de colorant). Cum producerea acestor cârnați era strict controlată calitativ de Consiliul Breslei Măcelarilor (produsele “neconforme” fiind deîndată aruncate în râul Pegnitz care străbate Nurembergul), producătorii au fost nevoiți să-i aducă la dimenisunea actuală pentru se încadra în “costurile de producție” și a putea rezista pe piață (vânzarea respectivilor cârnăciori făcându-se la bucată și nu la kil). Există și alte explicații alternative pentru dimensiunile liliputane ale Nürnberger Rostbratwürste, una din legende spunând că dimensiunile cârnaților permiteau hangiilor întreprizători să-i strecoare prin gaura cheii către cei rămași încuiați în afara zidurilor cetății în timpul stării de asediu. Altă legendă povestește că acești cârnați trebuiau să fie suficient de subțiri pentru a putea fi trecuți prin găurile practicate în pereții celulelor închisorii orășenești în care erau încarcerați cei certați cu legea – Lochgefängnisse Nürnberg (informații preluate de aici și de aici).

_400

Articolul integral îl puteți citi AICI.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....