O carte monumentala editata si tiparita la Onesti, premiata la Chisinau

Carte PortiAsa cum v-am informat intr-un articol anterior, Editura si Tipografia Magic Print din Onesti, a fost una dintre editurile laureate la cea de a XXII-a editie a Salonului International de Carte de la Chisinau (29 august – 3 septembrie a.c.), recunoscuta drept cea mai reusita din toate, fiind mentionate stilul european, elitist al ei, bogatia de carti valoroase expuse, diversitatea de actiuni culturale de o inalta tinuta artistica, eleganta si rafinata.

Printre ultimele produse ale editurii onsetene se numara si o carte voluminoasa prin continut si imagini, unica atat prin subiectul abordat cat si prin realizarea artistica de exceptie, pentru care a si fost distinsa cu Premiul Arta Cartii, care se adauga celorlalte trei premii obtinute de alti trei autori ale caror volume au fost editate si tiparite la Editura Magic Print (Corneliu Stoica, Anton Fabian si Romulus Dan Busnea). De altfel, este si cea mai completa si mai documentata lucrare cu privire la portile de lemn dintr-o asezare rurala romaneasca, incluzand in cele 341 de pagini tiparite pe hartie lucioasa de mari dimensiuni, peste 300 de ilustratii, toate color!

Intitulata sugestiv Portile de lemn ale satului, Portile sufletului si avandu-l ca autor pe Constantin Tudose, un impatimit cercetator al istoriei locurilor, cartea-album este dedicata exclusiv portilor de lemn cu trei stalpi si acoperis din comuna Casin (localitate aflata in apropierea municipiului Onesti) si implicit casunenilor, pentru care, portile sunt o parte a sufletului, o mandrie locala, un simbol al comunitatii si continuitatii pe pamant romanesc. Autorul descrie in vorbe si imagini toate cele cinci generatii de porti din Casin, din care mai exista astazi 298 de porti (niciuna identica cu o alta!), fiecare cu povestea ei, construite de mesteri dibaci, artisti in sculptura lemnului, in fapt, o sinteza a creatiei artistice a locuitorilor sai, o expresie vie a traditiei pastrata si conservata cu sfintenie de-a lungul timpului.

“Despre originile presupuse ale portilor din Casin, nu se poate face nicio apreciere, decat asociind originile casunenilor, cu acea pribegie a muntenilor din Rucar si Dragoslavele prin Transilvania, asezati mai apoi prin ‘Casen’, si care a continuat cu migratia barsanilor.

(…) Poarta a insemnat pentru falosul casunean o carte de vizita, o emblema, o expresie a sufletului si a caracterului sau. Aceasta facea prima legatura dintre gandurile casuneanului, stapan de oi, aflat cu turma in munte sau la camp, cu ai lui. Tot ea, poarta de lemn, simtea intai grija din gandurile casuneanului caraus afalt pe malurile Siretului, al Tutovei, Barladului, Prutului, Dunarii ori Nistrului, la Bretcu ori la Ghimes, pentru cei de acasa. Prin poarta sa draga, gandurile celui plecat treceau si-i mangaiau, grijeau si-i aparau pe cei dragi.

(…) Poarta cea zvelta si frumoasa, lucrata de mesterii locului era intaiul contact cu proprietatea, a carausului plecat pa drum da trei, patru stamani (accentul muntenesc se pastreaza si astazi in limbajul casunenilor, respectiv da, pa etc – n.a.). Si cum sa nu-i fie draga, si cum sa nu grijeasca deosebit de ea? (…) Am considerat poarta o lucrare deosebita si minunata. O frumusete si o bogatie de care casunenii au fost, sunt si mai ales sper sa fie mandri ca o au in fata casei lor”, spune in introducerea cartii, Constantin Tudose.

“Ma bucur nespus ca am putut contribui la finisarea acestei lucrari de arta, de spirit. De cate ori am trecut prin aceasta localitate, am fost impresionata de minunatele gospodarii ale casunenilor, de portile care te imbie sa le treci pragul, pentru a le afla misterul rezistentei in fata intemperiilor naturii si istoriei. Atunci mi-a incoltit ideea de a sprijini initiativa dlui Tudose, una izvorata din dragoste de locuri si de oameni, una care merita cu prisosinta intreaga si vesnica noastra recunostinta” a tinut sa remarce dna Maria Dohotaru, publicist, editor si director general al Editurii si Tipografiei Magic Print din Onesti, care multumeste pe aceasta cale intregului colectiv pentru realizarile si premiile obtinute.

Romulus Dan Busnea