O casa independenta energetic a fost construita in localitatea bacauana Luncani, dupa ce, luna trecuta, ea a participat la un concurs international la Madrid, Spania.
Casa a fost proiectata si construita de un grup de studenti pentru a participa la Solar Decathlon de la Madrid, o competitie care doreste sa stimuleze creativitatea in domeniul apelarii la resurse energetice alternative.
Echipa romaneasca a fost formata din studenti la Politiehnica, Arhitectura si Constructii, pentru ca proiectul a avut nevoie de specialisti din toate aceste profiluri. Casa este din lemn si are pe acoperis panouri solare care produc energie electrica si apa calda. In interior un zid de lut are menirea de a atrage si conserva caldura din timpul zilei, acelasi lucru fiind realizat si de o podea de piatra.
Proiectul a primit numele de PRISPA deoarece este gandit in jurul acestui element de arhitectura traditionala. Fata casei este indreptata spre soare iar acoperisul ajunge pana la marginea ferestrelor astfel incat, vara, cand este foarte cald si soarele este sus pe cer, razele sunt blocate si nu patrund in casa ci cad pe panourile solare. Iarna, in schimb, cand e mai frig si soarele este mai jos pe cer, nimic nu-i mai impiedica razele sa patrunda pe ferestre, in casa.
Locuinta este dotata si cu un circuit de reciclare a apei. Apa de la dus sau de la chiuveta este tratata si reciclata incat poate fi folosita ori la toaleta, ori la irigat gradina.
Dar aspectul cel mai important este ca productia de energie este mult mai mare decat necesarul casei si se duc tratative pentru ca surplusul sa fie cumparat de firmele de distributie.
Casa PRISPA s-a clasat pe locul doi in proba de Eficienta energetica la concursul de la Madrid, si pe locul 9 din 18 la general.
Pretul prototipului este de circa 120.000 de euro si include structura, finisajele, interioare şi exterioare, tâmplăria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, sistemul de instalaţii electrice şi sanitare) şi izolaţia.
Prototipul este mai scump decât versiunea industrializată a casei deoarece o parte din materialele folosite sunt uşor diferite. Aceste diferenţe sunt date de condiţia ca prototipul să poată face faţă la 3 transporturi succesive, 3 asamblări şi 2 dezasamblări.
Versiunea “industrializata” va costa 90.000 de euro, urmand ca dupa un an, pretul sa scada la 70.000 de euro.
Prototipul a fost achizitionat de un om de afaceri din Bacau care a decis sa-si pastreze anonimatul.