duminică 19 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateEcoO casa 100%...

O casa 100% independenta energetic premiata la Madrid, instalata la Luncani, langa Bacau

O casa independenta energetic a fost construita in localitatea bacauana Luncani, dupa ce, luna trecuta, ea a participat la un concurs international la Madrid, Spania.

Casa a fost proiectata si construita de un grup de studenti pentru a participa la Solar Decathlon de la Madrid, o competitie care doreste sa stimuleze creativitatea in domeniul apelarii la resurse energetice alternative.

Echipa romaneasca a fost formata din studenti la Politiehnica, Arhitectura si Constructii, pentru ca proiectul a avut nevoie de specialisti din toate aceste profiluri. Casa este din lemn si are pe acoperis panouri solare care produc energie electrica si apa calda. In interior un zid de lut are menirea de a atrage si conserva caldura din timpul zilei, acelasi lucru fiind realizat si de o podea de piatra.

Proiectul a primit numele de PRISPA deoarece este gandit in jurul acestui element de arhitectura traditionala. Fata casei este indreptata spre soare iar acoperisul ajunge pana la marginea ferestrelor astfel incat, vara, cand este foarte cald si soarele este sus pe cer, razele sunt blocate si nu patrund in casa ci cad pe panourile solare. Iarna, in schimb, cand e mai frig si soarele este mai jos pe cer, nimic nu-i mai impiedica razele sa patrunda pe ferestre, in casa.

Locuinta este dotata si cu un circuit de reciclare a apei. Apa de la dus sau de la chiuveta este tratata si reciclata incat poate fi folosita ori la toaleta, ori la irigat gradina.

Dar aspectul cel mai important este ca productia de energie este mult mai mare decat necesarul casei si se duc tratative pentru ca surplusul sa fie cumparat de firmele de distributie.

Casa PRISPA s-a clasat pe locul doi in proba de Eficienta energetica la concursul de la Madrid, si pe locul 9 din 18 la general.

Pretul prototipului este de circa 120.000 de euro si include structura, finisajele, interioare şi exterioare, tâmplăria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, sistemul de instalaţii electrice şi sanitare) şi izolaţia.

Prototipul este mai scump decât versiunea industrializată a casei deoarece o parte din materialele folosite sunt uşor diferite. Aceste diferenţe sunt date de condiţia ca prototipul să poată face faţă la 3 transporturi succesive, 3 asamblări şi 2 dezasamblări.

Versiunea “industrializata” va costa 90.000 de euro, urmand ca dupa un an, pretul sa scada la 70.000 de euro.

Prototipul a fost achizitionat de un om de afaceri din Bacau care a decis sa-si pastreze anonimatul.

De citit!

Laurian Lucas, fost viceprimar pe vremea lui Sechelariu: “Toti politicienii actuali sunt fie santajabili, fie mult prea slabi”

Laurian Lucas a fost viceprimar al Bacaului, pe vremea celui de-al doilea mandat de primar al lui Dumitru Sechelariu. Actualmente, este inculpat intr-un dosar de coruptie care se judeca de vreo opt ani. A fost arestat preventiv in 2005....

Eu m-am cam saturat de iarna…

E pentru prima data in multi ani cand avem o iarna "obisnuita", in sensul ca incepe calendaristic chiar din decembrie si baga mare ninsori si geruri. Cum, natura ne-a dezvatat, insa, de iernile obisnuite, nu mai suntem la fel...

Da, sunteti ipocriti

"Cine, ma, comunistul ala? Actorul ala ratat? Regizorasul ala de doi lei care a facut numai filme comuniste? Hai,ma lasi?!"Cam acestea ar fi fost reactiile unei parti importante a societatii romanesti daca ar fi fost intrebata ce parerea are...