O data pe an, locatia turistica “Montana” din Slanic-Moldova, redevine “pensiunea medicilor” din tara si strainatate

montana

In cadrul traditionalei manifestari medicale “Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti 2013”, s-au desfasurat in perioada 27 – 29 iunie a.c., o serie de comunicari stiintifice, demonstratii practice si operatorii, avand ca tematica “Actualitati si perspective in terapia medico-chirurgicala”, realizate printr-un duplex SMU Moinsti – Slanic-Moldova.

De data aceasta, nu o sa insist asupra temelor abordate (intrucat ele au fost prezentate pe larg in mass-media), desi acestea au fost de un real interes chiar si pentru cei mai putin avizati (“Tehnici originale in chirurgia chistului hidatic hepatic”, “Actualitati in cancerul de pancreas”, “Chimioterapia in cancerul de colon”, “Abordarea pacientului cu hemoragie digestiva inferioara”, “Antibioterapia in epoca multirezistentei bacteriene”, “Fluxul informational intr-un spital de urgenta”, sau “Evolutia mortalitatii in infarctul miocardic acut in Romania in conditiile aplicarii programului European Stent for Life”), ci doresc sa reliefez ca o mentiune speciala, atmosfera familiara care a caracterizat reunirea celor peste 200 de cadre medicale din tara si din strainatate, in efortul comun de a gasi si a pune in aplicare noi metode menite a salva vietile semenilor, de a le usura suferintele. Multi dintre cei prezenti, au marturisit ca au revenit cu drag in aceasta oaza de liniste si frumusete care este statiunea Slanic-Moldova, iar Pensiunea “Montana”, a devenit pentru ei locatia ideala in care se imbina perfect creativitatea, inovatia, cu relaxarea, linistea si refacerea inaintea marilor batalii ale celor care s-au pus in slujba sanatatii oamenilor.

“Impreuna cu familia Popa, patronii si administratorii pensiunii, am dorit sa oferim oaspetilor nostri un ambient placut, conditii ‘ca la mama acasa’, astfel incat intreg programul sa fie parcurs si indeplinit conform planificarii, fara a resimti in schimb, factorii de stres la care suntem expusi de regula in savarsirea actului medical. Le multumesc pe aceasta cale tuturor celor implicati in organizarea acestui important eveniment medical national si international”, a precizat dr. Adrian Cotirlet, managerul SMU Moinesti.

Programul manifestarii a fost completat de o expozitie de arta plastica cu lucrari realizate de Stefan-Catalin Munteanu-Voda precum si de lansari de carte si reviste medicale, totul realizat pe un fundal muzical si gastronomic autohton, printre personalitatile de seama ale vietii medicale romanesti si straine numarandu-se prof. univ. dr. Mircea Beurean (Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Bucuresti), prof. univ. dr. Dan Ungureanu (UMTF “Titu Maiorescu”, Bucuresti), dr. Vladislav Brasoveanu (Institul Clinic Fundeni, Bucuresti), dr. Valentin Calu (Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Bucuresti), prof. univ. dr. Marin Burlea (Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria”, Iasi), dr. Razvan Socolov (UMF “Gr. T. Popa”, Iasi), conf. univ. dr. Gabriela Raveica (Universitatea “Vasile Alecsandri”, Bacau), dr. ing. Josephine Kohlenberg (Institut Mines-Telecom, Franta), dr. Lemer Alexander si dr. Hussein Osamah (Spitalul Ziv, Israel) si multi altii, revista “Viata Medicala” fiind prezenta prin publicistul Iftimie Nesfantu, reporter special.

Romulus Dan Busnea