Proiectul ,,EMINESCU – 163”, ,,EMINESCU O SĂ NE RĂSPLĂTEASCĂ” este o continuare firească a Proiectului ,,EMINESCU – UNITATE, CONTINUITATE, TRADIȚIE-2012” şi se constituie din participarea unei delegaţii băcăuane la manifestările prilejuite de aniversarea a 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, poetul nostru naţional, manifestări organizate de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova la Chişinău. Data de 15 ianuarie are, din anul 2010, o dublă semnificaţie: este atât ziua poetului Mihai Eminescu, cât şi Ziua Culturii Naţionale.
În 2010, parlamentarii români au decis ca ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu să devină “un prilej de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Delegaţia din Bacău îşi propune să doneze 50 de pachete de cărţi (500 buc.) scrise în limba română: Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Bibliotecii Naționale din Chișinău, participanţilor la manifestări cât şi elevilor de la liceele „Petre Ştefanucă” şi „Ana Muntean” din oraşul Ialoveni, la şcolile din Costeşti, Rezeni, Nimoreni, Malcoci, raionul Ialoveni, editarea si tipărirea broșurii „Timpul lui Eminescu”, autor Andrei Vartic, volumelor POESII de Mihai Eminescu, ,,Mustul care fierbe” de Octavian Goga, realizarea de catre artistul gravor Gabriel Biro a unor medalii cu chipul poetului, pe suport magnetic.
Delegația băcăuană va depune flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău si va avea o întâlnire cu Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă căruia îi va înmâna volumele tiparite si medalia comemorativa, precum si pliantul de prezentare a artistului gravor Gabriel Biro, o intilnire cu familia Vartic, cu Doamna Maria Puscas, din Costesti, care in 2006 si de atunci an de an ne-a primit si ne primeste in ,,ospetie’’ ca pe niste adevarati frati, cu prietenul si omul de afaceri Victor Berlinski-attorney at law, Union of Lawyers Republic of Molodova.
Delegaţia se compune din următoarele persoane:
Florin Filioreanu (corespondent Radio România Actualităţi),
Cucu Viorel (editor),
Gabriel Biro (gravor),
Alexandru Pop, familia Gurău, familia Roşu (iubitori de poezie, iubitori de Eminescu);
toti cei mentionati sunt proprii sustinatori financiari ai activitatii.
Declaratia editorului: ,,Este cea mai frumoasa clipa din viata mea ca am reusit sa-i public o editie anastatica lui Eminescu. dupa cea de-a patra editie scoasa la Bucuresti in 1889 la editura Librariei Socecu. La numai 4 ani de la moarte. Si sa nu uitam ca ,,Eminescu o sa ne rasplateasca” dupa cum spune Goga in brosura pe care vreau s-o donam la Chisinau cu ocazia inceperii vietii sale dedicate noua romanilor. Sa nu-i uitam sacrificiul. Chiar daca o fi avut si el vreo clipa intima cu Veronica. Dar dupa cat a trait si cate a scris nu vad ca o fi avut timp si de aceasta clipa. Sa-i daruim noi macar amintirea si vei vedea ca vom primi raspalata sa de nepretuit”. (Florin Filioreanu)