vineri 12 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulO fereastră deschisă...

O fereastră deschisă spre univers: Observatorul Astronomic din Bacău

În ciuda ploii care s-a abătut și în după-amiaza ultimei zile a lunii mai asupra municipiului de pe Bistrița, o mulțime de oameni au fost prezenți la inaugurarea noului observator astronomic, obiectiv complet refăcut și dotat cu echipamente dintre cele mai performante, după ce a trecut printr-un amplu proces de restaurare, extindere și modernizare.

O investiție de succes, demarată în septembrie 2014, atunci când Consiliul Județean Bacău (CJ) a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, un contract de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului ,,Restaurarea și Valorificarea Durabilă a Patriomoniului Cultural – Observatorul Astronomic ,,Victor Anestin” Bacău. Bugetul total alocat acestui proiect a fost de 1, 2 milioane de euro, contribuția CJ reprezentând doar 2 la sută din totalul investiției.

La eveniment au fost prezenți fostul premier al României, deputatul PSD Victor Ponta, Rovana Plumb, fost ministru și actual deputat PSD, Dragoș Benea, președintele CJ Bacău, Ionel Floroiu, vicepreședintele CJ Bacău, deputatul Cosmin Necula, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Bacău, Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, alți oficiali și reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice băcăuane, elevi și cadre didactice.

Scurtă descriere a obiectivului ,,Observatorul Astronomic ,,Victor Anestin” Bacău – secție a Complexului Muzeal de Știintele Naturii ,,Ion Borcea”, potrivit informațiilor furnizate de Gabriela Gurău, managerul instituției

Vizitatorul pasionat de astronomie are acces în cea mai mare (ca suprafaţă) şi mai modernă expoziție de astronomie din ţară, la servicii culturale moderne şi interactive.

Expoziţia permanentă „De la Pământ la stele”a fost gândită ca o călătorie în spaţiu. Prin intermediul suportului ştiinţific sunt prezentate noţiuni de astronomie ale Sistemului nostru Solar, completate de elemente tridimensionale, interactive. Călătoria imaginară începe la parterul clădirii, unde expoziţia prezintă elemente generale privind istoricul astronomiei băcăuane, iar printr-o serie de proiecții digitale sunt aduse la lumină fotografii şi filme documentare ale expoziţiilor de astronomie realizate de-a lungul timpului de specialiştii din Bacău, începând cu anul 1976. Sălile de expoziţie ale etajului unu sunt dedicate Sistemului Solar, unde este prezentată structura de ansamblu a acestuia, precum și corpurile cerești care îl alcătuiesc. Soarele şi cele 8 planete ale Sistemului Solar sunt descrise detaliindu-se caracteristicile care le evidențiază pe fiecare. Urmează corpurile cerești mai mici, asteroizii și cometele, precum noua categorie de corpuri cerești – planetele pitice. Foarte atractivă este și expoziția de astronautică, în care sun prezentate cele mai importante misiuni spațiale trimise în Sistemul Solar. Călătoria imaginară continuă la etajul al doilea unde vizitatorul poate afla detalii cu privire la gruparea stelelor, formarea și evoluția lor, clasificarea stelelor, energia stelară, precum și stelele cu planete, iar la scară mare este prezentată structura Universului, modul în care acesta s-a format și cum evoluează.

La etajul al treilea este amplasată sala de Planetariu. Aici, cu ajutorul a două proiectoare digitale de planetariu si a unui proiector optomecanic, sunt prezentate show-uri de planetariu care întregesc senzaţia de călătorie în spaţiu. Pe cupola planetariului este simulată bolta cerească, iar noţiunile de astronomie sunt prezentate într-un mod interactiv.

În sprijinul vizitatorului vor veni şi cele cinci centre de informare aflate la fiecare nivel al clădirii noi. Acestea oferă vizitatorilor informaţii cu privire la obiectivele culturale din judeţul Bacău. De asemenea, vor fi detaliate informaţiile prezentate în sălile de expoziţie de la etajul corespunzător centrului de informare.

Observațiile astronomice se pot face cu un telescop performant amplasat pe terasa circulabilă aflată deasupra ultimului nivel al clădirii turnului de apă, care permite realizarea de observaţii astronomice în timp real precum şi on-line, prin intermediul calculatorului. De asemenea, terasa clădirii este dotată cu două binocluri ce oferă o largă panoramă asupra orașului și a principalelor obiective din zonă.
,,Întreaga dotare poate oferi vizitatorilor incursiuni prin întreg universul, debarcări pe diferite planete, dar și multe alte posibiliățti de a cunoaște sistemul solar, mișcarea planetelor etc. În semn de respect și recunoștință pentru activitatea depusă în domeniul cercetării astronomice, Planetariul va purta numele astronomului Matei Alexescu, fost director al Observatorului din Bacău în anii ’70. Astăzi, de 1 iunie, conducerea Complexului Muzeal ,,Ion Borcea” oferă un program special pentru copii, de ziua lor. Observatorul Astronomic va fi deschis între orele 09.00 – 21.00, iar intrarea este gratuita. În celelalte zile, programul este normal, între orele 8.00 – 16.00”, a precizat Gabriela Gurău.

Observatorul Astronomic ,,Victor Anestin” Bacău a fost redeschis la finalul lunii în care se sărbătorește ,,Ziua internațională a Astronomiei”, eveniment ce are loc anual, începând cu anul 1973, în intervalul 15 aprilie – 15 mai, într-o sâmbătă cat mai aproape de faza Lunii de Prim Pătrar (conform site-ului Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, www.astro-urseanu.ro și citat de AGERPRES).
Inițiatorul acțiunii a fost americanul Douge Berger, care conducea în 1973 Asociația Astronomică din Northern California, și care și-a dorit să promoveze știința astronomiei în rândul publicului larg. El a decis ca în loc să invite oamenii să vină la o seară de observații astronomice într-un loc îndepărtat de oraș, mai bine să coboare cu telescoape în mijlocul orașului și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia sa privească printr-un telescop.
Tradiția a avut succes, în prezent Ziua internațională a Astronomiei fiind sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii și alte instituții de profil din întreaga lume, în locuri publice, prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități.

Ziua internațională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA. Din 2007 s-a decis ca în fiecare an să existe două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna. În 2016, Ziua Astronomiei este în 14 mai și 8 octombrie. Săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei se numește Săptămâna Astronomiei. În 2016, Săptămâna Astronomiei este în perioadele 9 – 15 mai și 3 – 9 octombrie.
În România, Ziua Astronomiei a fost organizată pentru prima dată de Societatea Astronomică Română de Meteori, primele manifestări datând probabil din anul 2003, precizează site-ul amintit. Sărbătoarea are ca scop atragerea publicului către astronomie prin plasarea gratuită de telescoape și lunete în marile aglomerări urbane și invitarea populației să privească spre corpurile cerești.

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...