O noua carte dedicata literaturii romane, va fi lansata la Bacau de scriitorul Ioan Holban

Sala Multimedia a Bibliotecii Judetene “C. Sturdza” din Bacau gazduieste astazi, 20 februarie a.c., cu incepere de la ora 12.00, lansarea cartii “Literatura româna de azi. Poezia. Proza” a scriitorului si criticului literar Ioan Holban. Aparut in 2012 la Editura “Tipo Moldova” din Iasi, in format academic, volumul va fi prezentat de directorul editurii, prozatorul si publicistul Aurel Stefanachi si de scriitorul si poetul Calistrat Costin, presedintele Uniunii Scriitorilor – Filiala Bacau.

La evenimentul de astazi si-au anuntat participarea scriitori si publicisti bacauani, cadre didactice si elevi bacauani.

“Lucrarea de fata ‘Literatura româna de azi. Poezia. Proza’, în cele aproape 1 500 de pagini, obliga la tot ce se poate gândi despre literatura româna contemporana. Poezia si fenomenul poetic contemporan sunt rostuite aproape în întregime, fiind studiati critic peste 100 de poeti, paradigme poetice, de la Nicolae Labis si Nichita Stanescu, la Mircea Cartarescu si Nicolae Coande. Nu altfel este abordata si proza, Ioan Holban reusind sa analizeze, în aceeasi maniera critica, întregul peisaj al prozei contemporane. Astfel, in lucrarea lui Ioan Holban, gasim aproape toate numele de referinta din proza româneasca actuala, de la Marin Preda, Eugen Barbu, Petru Dumitriu si Dumitru Radu Popescu, la Eugen Uricaru, Mircea Nedelciu, Stefan Agopian si Gheorghe Craciun”, se arata în prefata cartii.

Nascut la Falticeni, la 2 iulie 1954, scriitorul, filologul si criticul literar Ioan Holban a absolvit Liceul “A.T. Laurian” din Botosani (1969 – 1973) si Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, Facultatea de Litere, sectia Româna – Franceza (1974 – 1978). Este Doctor în stiinte umaniste din 1998 si membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din 2006, indeplineste si functia de director al Teatrului “Luceafarul” din Iasi. Din anul 1983 si pâna astazi a puublicat peste 20 de volume de critica si istorie literara, printre acestea numarandu-se: “Proza criticilor” (1983), “Profiluri epice contemporane” (1987), “Literatura subiectiva” (1989), “Salonul refuzatilor” (1993), “Istoria literaturii romane contemporane, I-III. Poezia. Proza. Critica, eseu, memorialistica” (2006) s.a.

Romulus Dan Busnea