O sărbătoare mai altfel de ,,Zilele municipiului Moinești”

Edilii municipiului Moinești au decis anul acesta să subțieze cheltuielile cu organizarea tradiționalei manifestări ,,Zilele orașului”, astfel încât acestea sunt cu 70 la sută mai mici decât cele de anul trecut.

Aceasta nu înseamnă că moineștenii și invitații lor nu se vor distra cu ocazia acestei sărbători, care va avea loc la finalul săptămânii (6 – 8 septembrie).

Programul va include activități culturale și sportive, cum ar fi Festivalul „Moineșteanca”, Tabăra de pictură și sculptură ,,Artiștii plastici în Moinești”, concursuri sportive (fotbal, baschet, șah, tenis de câmp, powerlifting, cros, ciclism, tenis de masă), un spectacol în Parcul Băi (Grupul ,,Ad Libitum Voices”, unul dintre puținele grupuri vocale din România ce adoptă stilul pop-opera), dar și premierea celor care au împlinit 50 și 60 de ani de căsătorie.

Un moment mai special îl va constitui procesiunea religioasă ,,Calea sfintilor – Maica Domnului Ocrotitoarea Noastră”, eveniment ce face parte din cea de a VII-a ediție a „Zilelor cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”, în contextul serbării 2019 – Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

Anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, credincioșii de pe cuprinsul Protopopiatului Moinești vor avea bucuria duhovnicească de a se închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped, cea mai renumită icoană găzduită de această mănăstire.

Preoți și credincioși din Protopopiatul Moinești, uniți în credință și rugăciune, vor purta în procesiune, pe traseul dintre zona Unicat – Piațeta „Sfântul Nicolae” a municipiului Moinești, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, unde se va săvârși slujba Acatistului Maicii Domnului și slujba de binecuvântare a începutului de an şcolar.

,,Şi anul acesta copiii prezenţi vor primi din partea Protopopiatului Moineşti daruri care să le fie de folos în noul an şcolar. În mod special, vor fi premiați cu diploma și medalia Excelenței, acordată de către Înaltpreasfințitul Ioachim, toți copiii claselor V-XII ai școlilor din cuprinsul Protopopiatului Moinești, care în anul școlar 2018 – 2019 au obținut la învățătură media generală 10 și toți olimpicii cu premii naționale”, se arată într-un comunicat al Protoieriei Moinești.

Romulus-Dan BUSNEA