Ochii căprui inspiră mai multă încredere decât ochii albaştri

Ochii căprui inspiră mai multă încredere oamenilor decât ochii albaştri, cu excepţia cazului în care ochii albaştri aparţin unui bărbat cu faţa lată, au stabilit într-un studiu cercetători de la Universitatea din Praga, informează sâmbătă El Mundo.

Studiul a încercat să răspundă unei întrebări mai ample: ce trăsături ale figurii unui om ne fac să avem încredere în respectiva persoană?

Autorii le-au cerut participanţilor la studiu să evalueze gradul de încredere pe care li-l transmiteau mai multe figuri de bărbaţi şi femei, pornind de la doi factori: culoarea ochilor şi forma feţei.

Majoritatea participanţilor la studiu au declarat că ochii căprui le inspiră mai multă încredere decât ochii albaştri, la ambele sexe. În ceea ce priveşte forma feţei, bărbaţii cu feţe mai rotunde, gură mare şi bărbie pronunţată erau percepuţi ca fiind mai de încredere decât aceia cu formă îngustă a feţei. În cazul femeilor, forma feţei nu a influenţat percepţia participanţilor la studiu.

Pentru a stabili care din cele două caracteristici este mai importantă, cercetătorii au făcut un al treilea test. Le-au arătat participanţilor fotografii cu bărbaţi identici, singura diferenţă fiind culoarea ochilor. ‘Am ajuns la concluzia că, deşi ochii căprui inspiră mai multă încredere decât cei albaştri, nu neapărat culoarea ochilor induce nivelul de încredere, ci caracteristicile faciale asociate ochilor căprui’, au nuanţat cercetătorii cehi, conduşi de Karel Kleisner.AGERPRES