vineri 21 iunie 2024

.

Metode simple de găurit...

O varietate de tehnici sunt folosite pentru a străpunge urechile, variind de la...

Căteva ponturi pentru alegerea...

Primul meu ceas a fost un «Racheta» sovietic, primit ca premiu la un...

Ce trebuie să faci...

Cine a avut o imprimanta pe mână știe că cea mai mare spaimă...

Tot ce trebuie să...

Până acum vreo 10-15 ani, ca să-ți vinzi mașina în România trebuia să...
AcasăCoolturaOpt dintre cele...

Opt dintre cele mai valoroase lucrări ale pictorului Ștefan Luchian au fost pictate la Moinești

Valoarea deosebită a izvoarelor minerale de la Moinești, descoperite în 1860, a făcut ca apa lor să fie folosită în scopuri terapeutice de tot mai mulți români, care au început să viziteze localitatea și să-și caute sănătatea, mai ales după 1900. Izvoarele minerale de aici erau utilizate cu precădere pentru băi, care se făceau numai în perioada mai – septembrie.

Apa izvoarelor era parțial captată prin cele câteva fântâni care comunicau cu un bazin, din care aceasta era pompată mecanic spre Baia comunală, dotată cu zece cabine pentru băi. De altfel, în 1934, orașul Moinești figura în mod oficial printre stațiunile balneare cunoscute din România.

Dupa ploaie la Moinesti-St. Luchian111

105 ani de la vizita pictorului Ștefan Luchian, la Moinești

Printre pacienții veniți pentru cură balneară în micul târg al Moineștiului (vara anului 1909) s-a numarat și marele pictor Ștefan Luchian (1868 – 1916), care suferea de scleroză în plăci, boală care i-a adus sfârșitul, la doar 48 de ani.

O dovadă a șederii pictorului în acest oraș a fost prezentată de către prof. Ana Chiscop de la Sectia Artă a Bibliotecii Județene ,,C. Sturdza” din Bacău, în cadrul unui simpozion dedicat pictorului Ștefan Luchian. Este vorba de o scrisoare adresată unor prieteni de către ,,poetul plastic al florilor”, redactată pe la mijlocul lunii iulie 1909:

,,Au trecut trei săptămâni de când mă aflu aici… și ce lucruri frumoase se află prin partea locului. Frumos e un biet cuvânt searbăd și neânsemnat care nu spune nimic din splendoarea scânteietoare a peisagiului din Moinești. Am colindat și eu multe ținuturi din țara noastră și chiar din alte țări, dar nu se potrivesc cu ce am găsit aici. Moinești, 7 august, 1909”.

Moineștiul, în pictura lui Ștefan Luchian

O alta dovadă o constituie și cele opt tablouri ale pictorului, inspirate de frumusețile meleagurilor moineștene, dar și de oamenii locurilor, considerate de către specialiști, unele dintre cele mai reușite:
,,După ploaie la Moinești”, ,,Lunca de la Poduri”, ,,Moara de la Poduri”, ,,Casă de țară”, ,,Hahamul de la Moinești”, ,,Potecă spre cimitir”, Pe dealul Hanganilor”, ,,Evreul”. Acesta din urmă, este unul dintre cele mai documentate pasteluri ale lui Ștefan Luchian (1909), care a făcut parte din trei mari colecții, în prezent aflându-se în cea a familiei Spiess.

Record pe piața de artă

Potrivit unei retrospective realizată de Agerpres, cea mai mare tranzacţie efectuată pe piaţa de artă din România în 2013 a fost cea a unei opere a pictorului Ştefan Luchian. Pictura ,,Două fete” a fost vândută la licitaţia Goldart, cu suma de 300.000 de euro.

În topul celor mai bine vânduți artiști pe piața de artă din România, Ștefan Luchian se situează pe poziția a treia, cu 10 opere vândute din 15, la 734.200 de euro, primele două locuri fiind ocupate de Nicolae Tonitza (cu 47 de lucrări din 61 licitate, la 849.337 euro) și Nicolae Grigorescu(cu 18 din 21 de lucrări, la 765.000 euro).

Circa 90% din opera pictorului Ștefan Luchian se află astăzi în patrimoniul muzeal național.
În semn de omagiu și prețuire, o statuie a pictorului Ștefan Luchian tronează în parcul din centrul orașului, iar biblioteca municipală și o școală din Moinești îi poartă numele.

ROMULUS DAN BUSNEA

Foto: Ștefan Luchian: ,,După ploaie la Moinești”

De citit!

Percheziții într-un caz de evaziune fiscală

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 30 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au pus în...

Traficantă de droguri, reținută

La data de 30 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei femei, bănuită...

Prolapsul organelor pelvine: Prevenție și tratament cu ajutorul exercițiilor Kegel

Prolapsul organelor pelvine este o afecțiune care afectează multe femei, în special pe cele care au avut una sau mai multe nașteri vaginale. Această problemă apare atunci când mușchii și țesuturile care susțin organele pelvine, cum ar fi uterul,...