miercuri 28 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaOpt dintre cele...

Opt dintre cele mai valoroase lucrări ale pictorului Ștefan Luchian au fost pictate la Moinești

Valoarea deosebită a izvoarelor minerale de la Moinești, descoperite în 1860, a făcut ca apa lor să fie folosită în scopuri terapeutice de tot mai mulți români, care au început să viziteze localitatea și să-și caute sănătatea, mai ales după 1900. Izvoarele minerale de aici erau utilizate cu precădere pentru băi, care se făceau numai în perioada mai – septembrie.

Apa izvoarelor era parțial captată prin cele câteva fântâni care comunicau cu un bazin, din care aceasta era pompată mecanic spre Baia comunală, dotată cu zece cabine pentru băi. De altfel, în 1934, orașul Moinești figura în mod oficial printre stațiunile balneare cunoscute din România.

Dupa ploaie la Moinesti-St. Luchian111

105 ani de la vizita pictorului Ștefan Luchian, la Moinești

Printre pacienții veniți pentru cură balneară în micul târg al Moineștiului (vara anului 1909) s-a numarat și marele pictor Ștefan Luchian (1868 – 1916), care suferea de scleroză în plăci, boală care i-a adus sfârșitul, la doar 48 de ani.

O dovadă a șederii pictorului în acest oraș a fost prezentată de către prof. Ana Chiscop de la Sectia Artă a Bibliotecii Județene ,,C. Sturdza” din Bacău, în cadrul unui simpozion dedicat pictorului Ștefan Luchian. Este vorba de o scrisoare adresată unor prieteni de către ,,poetul plastic al florilor”, redactată pe la mijlocul lunii iulie 1909:

,,Au trecut trei săptămâni de când mă aflu aici… și ce lucruri frumoase se află prin partea locului. Frumos e un biet cuvânt searbăd și neânsemnat care nu spune nimic din splendoarea scânteietoare a peisagiului din Moinești. Am colindat și eu multe ținuturi din țara noastră și chiar din alte țări, dar nu se potrivesc cu ce am găsit aici. Moinești, 7 august, 1909”.

Moineștiul, în pictura lui Ștefan Luchian

O alta dovadă o constituie și cele opt tablouri ale pictorului, inspirate de frumusețile meleagurilor moineștene, dar și de oamenii locurilor, considerate de către specialiști, unele dintre cele mai reușite:
,,După ploaie la Moinești”, ,,Lunca de la Poduri”, ,,Moara de la Poduri”, ,,Casă de țară”, ,,Hahamul de la Moinești”, ,,Potecă spre cimitir”, Pe dealul Hanganilor”, ,,Evreul”. Acesta din urmă, este unul dintre cele mai documentate pasteluri ale lui Ștefan Luchian (1909), care a făcut parte din trei mari colecții, în prezent aflându-se în cea a familiei Spiess.

Record pe piața de artă

Potrivit unei retrospective realizată de Agerpres, cea mai mare tranzacţie efectuată pe piaţa de artă din România în 2013 a fost cea a unei opere a pictorului Ştefan Luchian. Pictura ,,Două fete” a fost vândută la licitaţia Goldart, cu suma de 300.000 de euro.

În topul celor mai bine vânduți artiști pe piața de artă din România, Ștefan Luchian se situează pe poziția a treia, cu 10 opere vândute din 15, la 734.200 de euro, primele două locuri fiind ocupate de Nicolae Tonitza (cu 47 de lucrări din 61 licitate, la 849.337 euro) și Nicolae Grigorescu(cu 18 din 21 de lucrări, la 765.000 euro).

Circa 90% din opera pictorului Ștefan Luchian se află astăzi în patrimoniul muzeal național.
În semn de omagiu și prețuire, o statuie a pictorului Ștefan Luchian tronează în parcul din centrul orașului, iar biblioteca municipală și o școală din Moinești îi poartă numele.

ROMULUS DAN BUSNEA

Foto: Ștefan Luchian: ,,După ploaie la Moinești”

De citit!

Furt calificat: Bărbat de 30 de ani, identificat și reținut de polițiștii din Bacău pentru sustragerea unei geante cu documente și bani

La data de 18 februarie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au desfășurat o acțiune rapidă și eficientă, reușind să identifice și să rețină un bărbat în vârstă de 30 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat....

Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 37 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii pe DN2-E85, în localitatea Filipești. Din verificările efectuate în...

Reținut de polițiști pentru conducere ilegală: Bărbat din Dărmănești, prins la volan cu permisul suspendat

La data de 16 februarie a.c., polițiștii din Moinești au efectuat o operațiune de rutină pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu, care a condus la reținerea unui bărbat în vârstă de 39 de ani, originar din orașul Dărmănești. Conform...