Orez hawaiian cu legume

_100-copy

După ce milenii de-a rândul omenirea s-a chinuit să găsească cele mai bune metode de a conserva cât mai mult timp hrana procurată cu mari sacrificii, ajungând abia în secolul al XIX-lea să stăpânească procesul industrial de fabricare a conservelor, după ce mintea umană a scornit tot felul de unelte, dispozitive și tehnologii care să ne ușureze modul de preparare a hranei, inventând, printre altele, și semipreparatele, iată că, relativ recent, ne pocnește și pe noi, românii, valul New Age al stilului de viață – inclusiv în materie de agricultură și alimentație. Brusc, numai ceea ce este natural este și sănătos, de parcă mătrăguna, cucuta, curara, salmonella, bacilul Koch n-ar fi tot produse ale naturii, ci “chimicale”. Respingem cu vehemență (cel puțin unii dintre noi, în special aceia care s-au născut direct în www) îngrășămintele, pesticidele, organismele modificate genetic, medicamentele de sinteză, vaccinurile, alimentele procesate ș.a.m.d. Toate din spatele tastaturii, monitorului, sau ecranului smartphonului de ultimă generație (care, apropo, sunt tot rodul dezvoltării tehnologiei). Unii sunt atât de convinși că tehnologia este mama tuturor relelor, încât refuză și procesarea termică (nenaturală, nu-i așa?) în pregătirea mâncării. Dacă-mi amintesc bine, descoperirea focului, a modului de a-l genera și de a-l controla, a permis desprinderea lui Homo Sapiens de restul viețuitoarelor terestre (drept este că n-am găsit această informație pe rețelele de socializare).

_101

După această lungă, dar necesară introducere, cred că știți deja că o să vă povestesc despre o mâncare pregătită folosind semipreparate.

_116

Continuare…