joi 10 octombrie 2024

.

Când trebuie să căutăm...

Probabil ați văzut unele etichete de pe produse pe care scrie "fără gluten"....

Beneficiile închirierii unei mașini...

Atunci când planifici o călătorie, fie că este de afaceri sau de agrement,...

Performanță și Siguranță: Discuri...

Volkswagen Golf, emblematicul hatchback compact al celebrului producător german, este cunoscut pentru fiabilitatea...

Cum să eviți capcanele...

În preajma sărbătorilor, este ușor să cazi în capcana consumului excesiv de alimente....
AcasăCulinarPaglia e fieno...

Paglia e fieno (Paie și fân)

În traducere mot à mot, “paglia e fieno” înseamnă “paie și fân”. Evident că nu m-am apucat (încă) să gătesc cu paie și fân. Pentru italieni, paglia e fieno desemnează un sortiment de paste (de regulă tagliatelle, dar pot fi și tagliolini, linguini sau alte paste) de culoare galbenă (“paiele”) și verde (“fânul”). Culoarea galbenă se datorează adaosului de beta-caroten, cea verde fiind obținută cu ajutorul clorofilei. Dacă vă preparați singuri pastele pornind de la ingredientele de bază (1 ou mediu la 100 g făină albă plus un praf de sare – cam ¼ linguriță), aveți la dispoziție în comerț o paletă largă de coloranți naturali. Dacă n-aveți încredere că sunt inofensivi, puteți să vă colorați în galben pastele făcute în casă cu șofran (conține crocină), turmeric (conține curcumină), morcov (conține beta-caroten). Sau puneți mai multe ouă. Ca să le obțineți pe cele verzi, puteți folosi clorofila din spanac, urzici sau spirulină. Vă puteți inspira de aici și de aici.

201

Dacă în tradiția bucătăriei italiene atât pastele cât și pizza sunt de o simplitate extremă, când ajung pe mâna noastră, a românilor, ele “se îmbunătățesc” substanțial. Avem noi mania asta de a face ceva cu “de toate” – pizza, shaorma ș.a.m.d. Nici eu nu fac excepție. De regulă, la pastele astea “Paie și Fân”, se mai adaugă vreo 2 – 3 feliuțe de prosciutto, niscaiva smântână și parmezan ras. Am masacrat și eu puțin ideea originală: am renunțat la smântână, dar am compensat conținutul lipidic cu grăsimea din cârnați, am mai pus niște proteină vegetală (ciupercile), iar parmezanul l-am substituit cu un pesto. Asta ca să pot sătura 4 flămânzi, nu 2 sau 3, cum scrie pe punga de paste.

212

Articolul integral, în toată splendoarea lui, îl găsiți aici.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....