luni, decembrie 11, 2023

Cum ne pregătim o trusă de prim-ajutor și ce punem în ea?

Pentru orice eventualitate și pentru a fi...

Cum ne iluminăm casa. Câteva idei

Zice o vorbă veche cum că acolo...

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe văile Trotușului și Tazlăului

OrasulParadă de datini și obiceiuri de iarnă pe văile Trotușului și Tazlăului
- Advertisement -

În majoritatea localităților din această frumoasă zonă a județului Bacău au răsunat în aceste zile de sfârșit de an, glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie bună, dominată de cântece și urături.

La Moinești (27 decembrie), Comănești (30 decembrie), Dărmănești (31 decembrie), Dofteana (31 decembrie), Târgu-Ocna (31 decembrie), ca și în alte așezări trotușene, manifestările dedicate sărbătorilor de iarnă au încântat lumea prezentă, mai ales acolo unde acestea s-au transformat în adevărate festivaluri, cu o impresionantă desfășurare de formații alcătuite în mare parte din foarte mulți tineri, alături de bătrânii satelor, ceea ce demonstrează că încă se mai păstrează nealterate tradițiile locurilor și că ele sunt pe mâini bune.

Jocurile cetelor și formațiilor de urși, capre, căiuți, mascați, urâți și frumoși, alaiurile cu plugușorul străbun, irozi și doboșari, cerbi și multe alte obiceiuri și datini de iarnă au atras locuitorii și vizitatorii localităților care au organizat astfel de manifestări.

Cel mai amplu și mai așteptat eveniment de acest gen a fost Festivalul de Datini și Obiceiuri Strămoșești de la Comănești (30 decembrie), ajuns la ediția a XXIII-a, care a inclus cele mai frumoase reprezentații populare, cu jocuri și urături străbune, precum Irozii, Mascații, Jocul Ursului, Jocul Caprei, Banda lui Bujor etc. Printre formațiile participante s-au numărat Ansamblul folcloric Gospodarii de pe Valea Asăului, Banda lui Bujor de la Asău, Ursul de la Leorda, Ansamblul folcloric ,,Cununa de pe Valea Muntelui”, Dansul măștilor de la Palanca, Plugul din Brătila-Mocani, Plugușorul de la Apa Asău, Capra de la Pârjol, Ursul din Zăvoi ș.a.

Un alt spectacol inedit este și jocul ,,Ursul de la Dărmănești”, care face parte din categoria teatrului folcloric, organizat anual pe data de 31 decembrie, care vine de pe vremea îmblânzirii animalelor și a spectacolelor dure, tari, date de sclavi în fața aristocraților, luptând cu fiarele în arene special amenajate, probabil de pe vremea romanilor.

La Târgu-Ocna, în cadrul Festivalului ,,Tradiții și obiceiuri de iarnă”, luni, 31 decembrie, locuitorii și turiștii orașului-stațiune au putut urmări o amplă paradă a cetelor de urși și colindători din cartierele orașului, într-o atmosferă de sărbătoare și voie bună.

Romulus-Dan BUSNEA și Olivian DARIE

Alte titluri