vineri 12 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulParadă de datini...

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.

În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie bună, dominată de cântece și urături, la care s-au adăugat jocurile superbe ale cetelor și formațiilor de urși, capre, căiuți, mascați, urâți și frumoși, alaiurile cu plugușorul străbun, irozi și doboșari, cerbi și multe alte obiceiuri și datini de iarnă.

La Moinești (27 decembrie), Comănești (30 decembrie), Dărmănești (31 decembrie), Dofteana (31 decembrie), Târgu-Ocna (31 decembrie), ca și în alte așezări trotușene, manifestările dedicate sărbătorilor de iarnă au încântat lumea prezentă, mai ales acolo unde acestea s-au transformat în adevărate festivaluri, cu o impresionantă desfășurare de formații alcătuite în mare parte din foarte mulți tineri, alături de bătrânii satelor, ceea ce demonstrează că încă se mai păstrează nealterate tradițiile locurilor și că ele sunt pe mâini bune.

Cel mai amplu și mai așteptat eveniment de acest gen a fost Festivalul de Datini și Obiceiuri Strămoșești de la Comănești, ajuns la ediția a XXII-a, la care au participat pe lângă oficialități ale autorităților locale, județene și centrale, și reprezentanți ai unor televiziuni din Japonia și Coreea de Sud, dar și un cunoscut reporter din Marea Britanie.
Festivalul de la Comănești a inclus cele mai frumoase reprezentații populare, cu jocuri și urături străbune, precum Irozii, Mascații, Jocul Ursului, Jocul Caprei, Banda lui Bujor etc.

Printre formațiile participante s-au numărat Ansamblul folcloric ,,Gospodarii de pe Valea Asăului”, Banda lui Bujor de la Asău, Ursul dela Leorda, Ansamblul folcloric ,,Cununa de pe Valea Muntelui”, Dansul măștilor de la Palanca, Plugul din Brătila-Mocani, Plugușorul de la Apa Asău, Capra de la Pârjol, Ursul din Zăvoi ș.a.

,,Unul dintre cele mai atractive obiceiuri populare este `Jocul ursului`, ajuns cunoscut chiar şi pe plan internaţional, în prestigioasa publicație `New York Times`. Acest dans are origini foarte vechi, fiind practicat încă din vremea geto-dacilor. Este un spectacol de sunet, culoare, mişcare, în care urşii dansează pe străzile oraşului. `Jocul ursului` presupune un antrenament intens efectuat cu cel puţin 2 luni înainte. Costumaţia este moştenită din tată – fiu, la fel şi mişcările. Pentru cei care doresc să cumpere un costum de urs, preţul se ridică la 1.000 euro. Blana, cu cât este mai îngrijită, cu atât este mai scumpă.

Ea se curăţă prin ungere cu ulei de in şi cremă de ghete sau cu şampon şi se păstrează într-o cameră aerisită. Cei care conduc animalul se numesc ursari şi poartă haine specifice: iţari, cămăşi, iar la mijloc un brâu roşu, ţinând în mână o bâtă din lemn sculptată la capăt, cu scopul de a-i apăra”, se arată într-un material prezentat pe site-ul e-neatza.ro.

Romulus-Dan BUSNEA
(Foto: Olivian DARIE, www.tgocna.ro )

De citit!

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...

,,In Context Slănic-Moldova”, punct și de la capăt…

Au trecut câteva zile de la încheierea primei ediții a proiectului de rezidență artistică internațională ,,In Context”, iar ecourile nu s-au stins încă și nici nu se vor stinge, întrucât s-a produs scânteia, iar flacăra s-a aprins... Un proiect...