22.3 C
Bacau

Pe Valea Trotușului, se amplifică nemulțumirile cu privire la furnizarea și prestarea serviciilor de utilități publice

De stiut!

Baraj 2

Din cauza unor defecțiuni produse pe un tronson al conductei de alimentare cu apă potabilă a orașelor Dărmănești – Târgu-Ocna – Onești, în zona de ieșire din comuna Dofteana, începând cu primele ore ale dimineții și până în după amiaza zilei de vineri, 1 august a.c., apa potabilă a fost oprită din nou în localitățile menționate. Secția din Târgu-Ocna a Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) nu a putut anunța din timp populația, întrucât a primit faxul la ora 8.00, când apa era deja oprită pe toată Valea Trotușului.

Treziți la realitatea cruntă a zilei, fără pic de apă, unii au invocat că de vină ar fi astrele, ori prezența magiei negre, sau chiar a extratereștrilor, căci prea se întâmplă în ultima perioadă lucruri necurate, arealul Văii Trotușului fiind tot mai atins de felurite și inexplicabile fenomene ivite ca din senin, dar care se repetă obsesiv: întreruperi tot mai dese în rețelele de distribuție a energiei electrice, sistarea apei potabile pe timp de caniculă cu zecile de ore, dispariția totală sau parțială a iluminatului public, arderea gunoaielor prin păduri și prin văi la lumina lunii, cu efecte ireversibile asupra mediului și sănătății oamenilor etc.

Locuitorii și edilii, deopotrivă nemulțumiți

,,Pur și simplu ne-am săturat… Vă vine să credeți sau nu, în ultimii ani am asistat la tot mai multe perturbări apărute brusc, pe neașteptate, atât în rețelele de distribuție a energiei electrice și a apei, cât și în privința ocrotirii mediului, de parcă ar veni sfârșitul lumii. La fel, și cei din Slănic-Moldova sau Onești, se plâng tot mai mult și mai des de problemele legate de furnizarea utiltăților, în speță a energiei electrice și a apei potabile. Păi, să te trezești de dimineață fără un strop de apă pentru spălat, tras apa la toaletă, sau pentru gătit, este o bătaie de joc, mai ales atunci când nu ești anunțat, așa cum s-a întâmplat și acum. Și astfel de situații se tot repetă… Așa am pățit și cu energia electrică, și tam-nesam, am rămas și fără aparate elctro-casnice, iar acum ne judecăm cu ei! Dar facturile le plătim, cu tot cu pierderi, și la ce prețuri! Unde sunt investițiile, căci cea mai mare parte din conductăraia de apă n-a mai fost schimbată de vreo 40 de ani, fapt constatat și în cazul rețelei electrice. Lumea nu mai suportă tergiversările și explicațiile aruncate peste gard, iar mai devreme sau mai târziu reacțiile nu vor întârzia să apară”, a spus vădit nemulțumit de cele petrecute, G. E., unul dintre locatarii blocului A7 din orașul Târgu-Ocna.

În privința apei potabile, nici edilii principalelor orașe de pe Valea Trotușului nu sunt mulțumiți de raportul preț/calitate oferit de CRAB și caută identificartea unor surse alternative de apă, ceea ce va face ca mare parte din problemele create de sistemul de alimentare cu apă de la Valea Uzului să poată fi diminuate ori chiar eliminate.

„În acest sens, în urma unui studiu pe care l-am elaborat împreună cu omologii noștri de la Slănic-Moldova, am identificat principalele surse alternative de apă, una dintre acestea fiind chiar râul Slănic, astfel că acest proiect ar putea fi extins în perioada imediat următoare”, a precizat Ștefan Șilochi, primarul orașului-stațiune Târgu-Ocna.

Precizări

De cealaltă parte, conducerea Stației de Tratare a Apei de la Cărăboaia – Dărmănești (care primește apa brută de la barajul Valea Uzului și deservește toată Valea Trotușului), vorbește de începerea lucrărilor de reabilitarea a stației, investiție de 3, 8 milioane de euro realizată din fonduri europene, proiect ce se va finaliza în aprilie 2015. Într-un interviu recent acordat în presa locală, directorul stației, Valeriu Grigoraș, a declarat următoarele: ,,Principala necesitate rămâne schimbarea aducțiunii către Onești, căci aceasta este problema gerneratoare de avarii. Doar după rezolvarea acesteia vom putea vorbi despre o lucrare completă, eficientă și de durată”.
Și ca o ultimă explicație pentru repetatele defecțiuni, este menționată și cea privitoare la mișcările seismologice ce au loc frecvent în zona Moldovei, cele mai multe dintre ele de mică intensitate, pe care locuitorii nu le resimt. În schimb, mișcarea pământului produce în majoritatea cazurilor cedarea garniturilor de la coloanele de azbociment, fisuri pe tub, cu întreruperi și goliri și la CRAB, pe tronsonul Târgu-Ocna – Onești.

Stația Cărăboia de la Dărmănești

În prezent, aceasta lucrează la jumătate din capacitate, ca urmare a consumului de apă scăzut cauzat de închiderea mai multor societăți comerciale din sectorul industrial, a fost construită între anii 1960 si 1972. Prima treaptă, adică aducțiunea spre Târgu-Ocna și Onești a fost dată în funcțiune în 1973, iar treapta a doua, pentru Moinești – Comănești, a început să funcționeze din 1975.
Misiunea CRAB – operatorul regional de servicii de apă și de canalizare pentru județul Bacău – ,,este aceea de a răspunde nevoilor de servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare a clienților, prin servicii prompte și de calitate”.

Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri